Válogatott

Storck az NB I-es klubokat hibáztatja

A szövetségi kapitánynak fogalma sincs játékosai fizikai állapotáról.

Kapcsolódó cikkek

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya két teljesen különböző meccsre készül a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőben, és szerinte mindkét szituációra megvan a válogatott megfelelő eszköztára. A biztos védekezés elsődleges fontosságú, csak erre építve vállalhat majd kockázatokat – mondta el az origo.hu-nak adott interjújában.

– Amikor átvettem a csapatot, az volt az elsődleges cél, hogy ne veszítsünk el egyet sem a hátralévő csoportmeccsek közül. Nem volt éppen könnyű helyzet, rögtön a románokkal találkoztunk, ráadásul több meghatározó játékosunk nemhogy nem volt játékban, de klubkereséssel töltötte a felkészülési időszak jelentős részét. Sérülésekkel, sárga lapos eltiltásokkal is számolnom kellett. A csoport harmadik helye volt a kitűzött cél, ezt teljesítettük, ez egy siker – mondta a kezdetekről.

– Nekünk a saját utunkat kell járni. Téves az a nézőpont, hogy mások eredményeitől tesszük függővé a saját sorsunkat, eredményeinket vagy megítélésünket. A pótselejtezőt saját jogon vívtuk ki, megdolgoztunk érte, és hangsúlyozom: ez volt a kitűzött cél és az elvárás is. Ez persze nem jelenti azt, hogy közben ne követtünk volna el hibákat.

Amikor az okokról beszélt, konkrétumokat is említett.

– A futball alapvetően fizikális játék. Ha valakinek nem tökéletes az edzettségi állapota, akkor dekoncentrálttá válik, rossz döntéseket hoz, kapkodni kezd. Márpedig azt el kell fogadni, hogy az edzettségi szintünk nemzetközileg nem kiemelkedő – fogalmazott.

– Amikor megkapom a játékosokat, fogalmam sincs, ki, milyen fizikai állapotban vannak, én viszont nem tehetem ki őket megterhelő teszteknek a pótselejtező előtt. A légiósokról még csak-csak vannak mérési eredményeink, de a hazaiak közül csak a Fradi-játékosokról. Ezen a téren fejlődnie kell a magyar labdarúgásnak. Demagógia lenne összehasonlítani a német viszonyokkal, de ettől még a tény tény marad: a magyar játékosok fizikai állapotáról nincsenek időszakos felmérések, teszteredmények. A szövetséggel együttműködve dolgozunk a problémán, különböző programokat is meghirdettünk a területen, de a fejlődéshez partnerekre is szükség van. Mit gondol, hány klub jelezte, hogy érdekelné a lehetőség? – kérdezett vissza a kapitány, majd jött is a válasz: – Három csapat, vagyis 25 százalék. Szerintem ennél sokkal nyitottabbnak kellene lenni az innovációra.

Mi lesz a pótselejtezők után: megmarad a kettős pozíciója? – hangzott el a kérdés a beszélgetésben.

– Ez még nagyon messze van, felesleges is beszélni róla. Most semmi más nem fontos, csak az előttünk álló két meccs – mondta végül Storck.

A teljes interjút itt olvashatják!

Olvasói sztorik