Válogatott

Szurkoljunk-e Görögországnak?

Érdekes anomáliákat szül válogatottunk szempontjából az UEFA lebonyolítási rendszere. Jelenleg még az sem biztos, hogy melyik meccsen milyen eredménynek kéne örülnünk. Ennek jártunk utána.

Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott szempontjából sorsdöntő észak-írországi meccs előtt még nehéz lett volna megmondani, hányadik hely lehet végül a reális cél az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjában, Lafferty semmiből érkező egyenlítőgólja azonban sok mindent meghatározott.

Bár még mindig nem tekinthetjük teljesen lezártnak a kérdést, de úgy fest, a magyar válogatott a harmadik, pótselejtezőt érő helyen végez a csoportjában. De tényleg pótselejtezőt fog érni a harmadik hely?

Az UEFA lebonyolítási rendje ugyanis 18 csapatot juttat ki automatikusan a kilenc selejtezőcsoportból, hozzájuk csatlakoznak a rendező franciák, a nyolc harmadik helyezett párharcainak négy győztese, illetőleg – és ez itt a lényeg – a legjobb csoport-harmadik.

Mivel azonban a kilencedik selejtezőcsoport hat helyett csak öt csapatot számlál, nem volna igazságos, ha csupán a szerzett pontokat viszonyítanánk, hiszen az I-csoportban minden együttes csak nyolc mérkőzést játszik. Ennek ellensúlyozására született az Európai Labdarúgó Szövetség ötlete, miszerint – mivel a hatodik kalap csapataiból nem jutott az I-jelű ötös mellé – a csoport-utolsók (legyen az bárki is) elleni eredmények nem számítanak a legjobb harmadik helyezett meghatározásánál.

Abba most ne menjünk bele, mekkora döbbenetes meglepetés, hogy az első kalapból hozzánk sorsolt görög válogatott jelenleg győzelem nélkül az utolsó helyen áll, és abba se, hogy a többi csoport eredményei alapján milyen esélyeik vannak a magyaroknak legjobb harmadik helyezettnek lenni, egyszerűen fókuszáljunk arra a kérdésre, miként járunk a legjobban: ha Görögország veszít, vagy ha nyer?

A 11 évvel ezelőtti Európa-bajnokság aranyérmese nyolc meccs után három ponttal szerénykedik, így további három pontra van az őket oda-vissza legyőző Feröer-szigetek csapatától (ha a hátrányukat nézzük, akkor inkább négyre, hiszen ahhoz, hogy a már szinte biztosan legfeljebb ötödik szigetországiakat megelőzzék, a rosszabb egymás elleni eredmény miatt több pontot kell gyűjteniük náluk). Hátralévő ellenfeleik Észak-Írország és Magyarország. Ezek voltak a tények. Lássunk neki a kalkulációnak (minden számításnál alapul vesszük, hogy a magyar válogatott október nyolcadikán legyőzi a Feröer-szigeteket, hiszen ha nem így történik, vajmi kevés értelme van a számolásnak)!

Görögország mindkét hátralévő mérkőzését megnyeri és 9 ponttal végez

Ez talán a legrosszabb forgatókönyv a számunkra, hiszen a görögök ebben az esetben valószínűleg nem lesznek csoport-utolsók (hacsak Feröer-szigetek nem győz Románia ellen), azaz az egyenes ági, harmadik helyről való kijutásban lévő azon apró lépéselőnyünk, hogy tőlünk nem hat pontot vonnak majd le a csoport-utolsók ellen szerzett pontok alapján (mint ahogy az a többi csoportban szereplő csapatok zömével történik San Marino és Andorra-szintű csoport-utolsók esetén), kárba vész. Ehhez tegyük még hozzá azt is, hogy természetesen így a valóban megszerzett pontjaink száma is kevesebb lenne. Kizárt, hogy ebben az esetben ne kényszerüljünk pótselejtezőre.

Görögország ikszel Észak-Írországgal, minket pedig legyőz

Ez a verzió már nem feltétlenül hátrányos a magyarok számára, de csak akkor, ha:

– Feröer-szigetek pontot szerez Románia ellen, így a görögök csoport-utolsók maradnak

– non plus ultra: legyőzzük Feröert, a románok pedig mindkét hátralévő meccsüket elveszítik, így csoport-másodikként kijutunk jobb egymás elleni eredményünknek köszönhetően (Dzsudzsák bukaresti szabadrúgásgólja sokat érhet)

Előbbi esetben a görögök elleni eredmény valójában nem is számít, hiszen a számításnál azt úgyis levonják tőlünk.

Görögország legyőzi Észak-Írországot és ikszel velünk

Ennél a forgatókönyvnél csak abban bízhatunk, hogy:

– Románia maximum egy pontot szerez Finnország és Feröer-szigetek ellen, így megelőzzük őket

– ha előbbi nem is válik valóra, Feröer azért egy pontot begyűjt Románia ellen, így a görögök csoport-utolsók maradnak

A görögökkel játszott mérkőzés eredménye a legjobb csoport-harmadik helyezésért vívott csatában valójában ekkor sem számít.

Görögország mindkét hátralévő meccsén döntetlent játszik

Így biztosan marad csoport-utolsó, tehát a döntetlenünk nem oszt, nem szoroz. Így is csak abban az esetben lehetünk másodikok, ha Románia maximum egy pontot szerez hátralévő két meccsén.

Görögország döntetlent játszik Észak-Írországgal és vereséget szenved tőlünk

Ez az eset azt jelentené, hogy az északírek finnországi vereségével akár még őket is megelőzhetjük, de ha Románia a maradék két meccsén maximum három pontot szerez, akkor náluk is jobbak lehetünk. Minden ellenkező esetben az athéni meccsünk száz százalékban tét nélküli.

Görögország vereséget szenved Észak-Írországtól és döntetlent játszik velünk

Így ismét csak abban bízhatnánk, hogy a románok hátralévő két találkozójukon legfeljebb egy pontot szereznek, különben marad a harmadik hely. Ott viszont a görögök elleni eredmények vonódnak le, vagyis mindössze két pontot „vesztenénk”, szemben a riválisok zömének hatpontos levonásával.

Görögország veszít Észak-Írország ellen, minket pedig legyőz

Ennél a variációnál egyenes ágon csak akkor juthatunk ki, ha Románia a finnek és Feröer-szigetek ellen sem szerez pontot. A csoport-harmadikokkal vívott „csatában” egy pontot vonnak le tőlünk.

Görögország legyőzi Észak-Írországot, ellenünk pedig veszít

Egészen biztosan ez a legjobb forgatókönyv a számunkra, bár a csoport második helyére még így is csekély az esélyünk, hiszen Feröer legyőzése mellett még az is kellene, hogy az északírek Finnországban se nyerjenek, vagy a románok négy pontnál kevesebbet szerezzenek szintén a finnek, illetőleg Feröer ellen. A csoport-harmadikok között négy pontot vonnának le az összesből (ami így 19 lenne).

Görögország mindkét hátralévő meccsét elveszíti

Ebben az esetben az északíreket már nem előzhetnénk meg, de a románokkal szemben még reménykedhetünk, ha azok legfeljebb három pontot szereznek maradék két meccsükön.

A terjedelmes cikk végére érve röviden összefoglalva leszögezhetjük, hogy számunka különösen előnyös, ha a görögök bombameglepetésre csak a hatodik helyen végeznek a csoportban; illetőleg segíthet, ha emellett pontokat vesznek el Észak-Írországtól is, ám a második hely eléréséhez még akkor is óriási szerencse szükségeltetik, ha a magyar válogatott esetleg győzni tud Athénban.

Talán az a biztosabb, ha az október nyolcadikán megrendezésre kerülő belfasti görög vendégjáték alkalmával az északíreknek szurkolunk, mivel ha ez bekövetkezik, a görögök már biztosan csoport-utolsók lesznek, így a legjobb harmadik helyért vívott csatában lépéselőnybe kerülhetünk. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy az utolsó fordulóban már biztos csoport-utolsóként talán ellenünk sem törik össze magukat, ami lehetőséget ad arra, hogy megelőzzük a románokat (ha azok maximum három pontot szereznek Finnország és Feröer-szigetek ellen összesen), illetve amennyiben mégsem sikerül elérni az egyenes ági harmadik helyről való kijutást, akkor sokat számít minden világranglista-helyezés ahhoz, hogy kiemelt státuszban várjuk ellenfelünket a pótselejtezőn.

Holtverseny?!

Külön érdekességet jelentene, ha az első három helyen holtverseny és ezzel minitabella alakulna ki (ehhez az kell, hogy az északírek már ne szerezzenek pontot, a románok pontosan egyet, mi pedig négyet tegyünk hozzá mostani egységeinkhez), ám ebből minden bizonnyal rosszul jönnénk ki, mivel a két csapat egyikét sem sikerült legyőznünk.

Olvasói sztorik