Válogatott

Nem lesz sétagalopp az északírek ellen

A keretek piaci értéke között nincs nagy különbség, de náluk szinte mindenki Angliában edződik.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken Románia ellen játszott 0-0-t a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, hétfőn pedig már újabb meccs vár a csapatra: a Feröer elleni 3-1-es sikerével a csoport élére ugró Észak-Írország otthonában kell begyűjteni a fontos pontokat.

Az északír együttes 26 játékossal kezdte meg a felkészülést a Feröer, illetve a mieink elleni selejtezőkre. Michael O’Neill szövetségi kapitány keretében hemzsegnek az Angliában szereplő labdarúgók: hét Premier Legaue-játékos mellett nyolcan érkeztek a Championshipből (másodosztály), hárman képviselik a harmadosztályt, illetve két játékos a negyedik vonalból került be. Öten a skót élvonalban bizonyítanak hétről-hétre, míg Aaron Hughes az ausztrál bajnokság rajtja előtt húzhatja magára a válogatott mezét.

A keret értékét a német transfermarkt.de mintegy 34.3 millió euróra becsüli, ami kicsivel több, mint a magyar csapat 24 behívott játékosának összértéke (32.8 millió). Csakúgy, mint a pénteki ellenfél románoknál, az északíreknél sincs kiemelkedően magas értékű játékos: a Manchester Unitedtől a West Bromwich Albionba szerződő védő, Jonny Evans a maga hatmillió euróra becsült árával áll az élen csapatában.

Ami ennél lényegesebb adat, az a játékosok foglalkoztatottsága. Többségük állandóan játékban van, jó részük alapembernek számít klubcsapatában – például Craig Cathcart (Watford) és Steven Davis (Southampton) is kezdő volt az angol élvonal eddigi mind a négy fordulójában. A három kapus mindegyike meccsben van: a rutinos – egykori United-hálóőr – Roy Carroll a negyedosztályú Notts County alapembere, míg Alan Mannusra (St. Johnstone) és Michael McGovernre (Hamilton Academical) a skót élvonalban számítanak kezdőként.

Optimizmusra azonban lehet okunk. Idén ugyanis még nem lépett pályára bajnokin a selejtezőcsoport góllövőlistáját hat góllal vezető Kyle Lafferty (Norwich), és a már említett Jonny Evans is minden bizonnyal a több játéklehetőség miatt váltott klubot – ő sem játszott tétmeccset augusztusban.

Olvasói sztorik