Válogatott

Amiért nem feltétlenül verjük meg a románokat

A közelmúltbeli kapitányváltás, a papírforma és a bizonytalan nyilatkozatok is a mieink ellen szólhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Ha megvizsgáltuk, miért nyerhet péntek este a magyar válogatott a Románia elleni Európa-bajnoki selejtezőn, akkor meg kell világítanunk a másik oldalt is. A mérleg mindkét serpenyőjébe sok érv került, tehát egyelőre megtippelhetetlennek tűnik, milyen állásnál hangzik majd el a német játékvezető, Felix Brych hármas sípszava. Lássuk hát, milyen esélyekkel indul ma este a román csapat.

Bernd Storck, az „új fiú”

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezője során már a harmadik edzőjét fogyasztja a magyar csapat. A sokaknak szimpatikus Dárdai Pált váltotta a német Bernd Storck, aki eredményesnek nevezhető munkát végzett korábban az U20-as válogatott élén, és kinevezése óta sűrűn hangoztatja, hogy szeretne Dárdai nyomán haladni a munkában, ezért rendszerint konzultál is vele – ez így helyénvaló. Állítása szerint a játékosok és a szakmai stáb két hónap alatt egész kis családdá formálódtak.

Igen ám, de mi, magyarok még ebből semmit nem láthattunk, és hogy valóban így van-e, az csak péntek este derül majd ki. Nyilván a futballisták és a szurkolók is felépítettek egy bizalmat az előző tréner irányába, így a váltást sokan nehezen fogadták, ha nem jön a győzelem, lehetséges, hogy a német szakember csakhamar közutálat tárgyává válik, ami neki, a csapatnak és a sportágnak sem tesz jót, ezért is nehéz a helyzete, valamint azért, mert egy sorsdöntő meccsen dobják be a mély vízbe. Felkészülési meccset az irányítása alatt csak az utánpótlás-válogatottal játszottak eddig a felnőttek (hétfő délután), így az is ma fog kiderülni számunkra, milyen formában vannak, miként tudták az újonc kerettagok felvenni a ritmust és hogyan szoktak össze a mostani rövid periódus alatt. Tényleg kevés idő állt rendelkezésükre, értelemszerűen viszonylag kevés edzéssel, csak nehogy ennek a Románia elleni vereség legyen az ára…

Az a fránya papírforma

Noha a futball attól szép, hogy sokszor borul a papírforma, a FIFA szerint meglehetősen nagy szakadék van a magyar és a román gárda között. Románia a hetedik helyen áll a világranglistán, míg a mieink harminc hellyel hátrébb. Sokan vitatkoznak a nemzetközi szövetség pontszámításával, de a fogadóirodák is több pénzt fizetnek magyar győzelem esetén. A magyar fiúknak 34 éves nyeretlenségi sorozatot kellene megtörniük keleti szomszédaink ellen, és felvetődhet a kérdés: miért épp most törnék ezt meg?

Ráadásul egy ilyen eltökélt román csapat ellen, amelynek játékosai elmondták, hogy győzni jönnek Budapestre. A stílus, amit a román csapat játszik – a labdatologatás után indított váratlan támadások – nagyon nem fekszik a mieink játékának. A túloldalon azonban sok a kerettől távol maradó, így nem biztos, hogy a megszokott játékukat most is hozni tudják majd. Ha így van, az elbizonytalaníthatja a mieinket, hiszen erre Storck sok-sok órányi játékelemzés dacára sem készíthette fel őket.

Bizonytalan nyilatkozatok

De nem a románoktól, hiszen ők nyíltan a három pontért utaztak Magyarországra. Azonban tovább növelheti az önbizalmukat az a már szinte feladásról árulkodó nyilatkozata a magyarok edzőjének, amit csütörtök délután tett a meccs kimenetelével kapcsolatban. Azzal, hogy azt mondta, aláírná az egy pontot Románia ellen, azt sugallta, hogy ő maga sem biztos a győzelemben, ha úgy tetszik, a munkája sikerességében. És hogy mit reagált erre a román kolléga Iordanescu? Azt, hogy tiszteli kapitányunk véleményét. Mi mást mondhatott volna? Ennek következtében valószínűleg még harapósabb, támadó szelleműbb válogatottat küld majd pályára a mesterük, és szeretnék a három pont sorsát már a meccs elején eldönteni.

A meccs fontossága

Noha vezetik a selejtezőcsoportot a románok, számukra is fontos meccs a mai, sőt sorsdöntő, éppúgy, mint a mieinknek. Magyar győzelemmel ugyanis jelentősen átalakulna a sorrend az F-csoporton belül: a mieink – feltéve, hogy az északírek verik Feröert ma este – a második, automatikus továbbjutást érő helyre lépnek. Ha nem nyer Észak-Írország, mi viszont igen, akkor mi vesszük át az első helyet. Sőt, olyan forgatókönyv is létezik, hogyha ma is, és három nap múlva is diadalmaskodunk, akkor magabiztosan a csoportunk élén állhatunk. De ne szaladjunk ennyire előre, mert addig 180 percnyi játék vár ránk vérrel-verejtékkel, és nyilván a román alakulat is tisztában van az összes lehetséges forgatókönyvvel, nem szeretnének a finisben lecsúszni a jövő évi kontinenstornáról, valószínűleg ennek szellemében lépnek pályára.

Olvasói sztorik