Válogatott

Amiért mindenképp megverjük Romániát

Négy pontban foglaltuk össze azokat az okokat és körülményeket, amelyek a magyar válogatott mellett szólnak.

Kapcsolódó cikkek

Kismillió és még annál is több elemzést olvashattunk már a péntek esti Magyarország–Románia Európa-bajnoki selejtezővel kapcsolatban. Többen kritizálták Bernd Storck szövetségi kapitány játékoskeretét, mások pedig javaslatokkal rukkoltak elő a kezdőcsapattal kapcsolatban. De most nézzünk néhány érvet amellett, miért kell a mieinknek behúzniuk a 20.45-kor kezdődő rangadót?!

Telt ház a Groupamában

A magyar–román összecsapás példátlan érdeklődést váltott ki a szurkolók körében, valószínűleg a két ország történelmi kapcsolata, és a széles körben elterjedt reklám miatt, ami olyannyira sikeres volt, hogy jól emlékezhetünk, már a jegyárusítás első napján túlterheltté vált az internetes rendszer, azonban még így is aznap értékesítették – majdnem – az összes belépőt.

A ferencvárosi stadionban telt ház lesz, húszezer magyar tekinti majd meg a helyszínen a nemzeti tizenegy játékát. Akik azonban lemaradtak a jegyekről, néhány száz méterrel arrébb, a Népligetben gyülekezhetnek, és tekinthetik meg az ütközetet óriáskivetítő előtt. Az esti meccs körüli felhajtást természetesen a futballisták is érzékelik: biztató üzenetek százait kapják nap, mint nap. Ennél több motivációt pedig nem is kaphat egy kis ország válogatottja a rajongóktól, a szívüket már biztos kiteszik majd a pályára.

A média is sulykolja: győzni kell

A futballt kedvelők minden meccsen a magyar csapat mögé állnak, és hangsúlyozzák annak fontosságát – mint tették az eddigi selejtezőink előtt is –, azonban most ennél is többről van szó. Rengetegen, köztük a média is érzi, hogy hosszú évek után ismét reális esélyünk lehet egy világversenyen való részvételre, és így ezt a témát előszeretettel boncolgatják. Hónapok óta folyamatosan, egyre többet cikkeznek a meccsről, ez is azt bizonyítja, mekkora jelentőséggel bír. És ha a csapból is az folyik, mekkora tétje van a találkozónak, micsoda elvárások vannak a játékosokkal szemben, a csapat ennek szellemében fut majd ki a gyepre.

Hazai pálya, magabiztos románok

Hazai környezetben, nemzeti színekben pályára lépni talán a legkülönlegesebb érzés egy labdarúgó számára, nem véletlen tehát, hogy a játékosok sorra eltökélten nyilatkoztak ezt megelőzően. Hogy mennyire hazai pálya a Groupama Aréna gyepe, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 25 fős keretünkből négyen (Dibusz, Leandro, Nagy Ádám, és a ma eltiltott Gera) is itt játssza meccseit hétről-hétre. És ez – némileg függetlenül attól, milyen élményt nyújt a közönség – hatalmas előny lehet számukra.

Hiszen készülhettek akármilyen jó körülmények között, mégiscsak ezt ismerik a legjobban, itt mozognak a legrutinosabban, amire szükség is lesz, mivel a magyarok csak nemrég kezdték el a munkát Bernd Storckkal. Ez az első tétmeccsük, ráadásul egy papíron esélyesebb válogatott ellen, amely érthetően hatalmas önbizalommal jött Budapestre. Reméljük, ez az önbizalom figyelmetlen játékkal párosul majd, és egy figyelmetlen, pontatlan ellenfél hiányosságait csak a rutinos futballisták tudják a saját előnyükre fordítani…

Az elmúlt idők leggyengébb csapata

Ez a román keret, a szakértők szerint. Mégis érthetetlenül a hetedik helyen áll a FIFA világranglistáján. Azonban alátámaszthatja az állítást, hogy a legnagyobb klub az angol Sunderland, amely román kerettagot foglalkoztat (Pantilimon kapus személyében). Ezzel szemben kollégáját, a magyar Bogdán Ádámot épp idén nyáron igazolta le a Liverpool. Természetesen ez nem kiindulási alap, viszont mutatja, hogy a magyar fiúknak semmiképp nem szabad megijedniük a románoktól, pláne, hogy tudják, lélekben több millióan velük vannak.

Olvassák el ellenérveinket is, ide kattintva!

Olvasói sztorik