Törökország

Magyar kapust a magyar bajnokságba

A Haladás kapusedzője, Jakab Csaba kínai példát emleget, Rózsa Dánielt pedig a bajnokság négy legjobbja között tartja számon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rózsa Dániellel, és a frissen igazolt Gyűrű Lászlóval dolgozik a törökországi edzőtáborban Jakab Csaba kapusedző. Nem bánik kesztyűs kézzel a játékosokkal, határozott és kemény. Néha úgy tűnik, meg is szeppennek kicsit a srácok, de dolgoznak rendesen. Az ember sokszor már attól is szédül, hogy nézi őket.

A korábbi kiváló kapus azt mondja, szeret dolgozni a srácokkal. Rózsán és Gyűrűn kívül egyébként Mursits Roland és Dombó Dávid tartozik a Haladás keretéhez. Mindketten sérültek, utóbbi ráadásul két nappal azelőtt dőlt ki, hogy a szombathelyiek elutaztak Törökországba.

A többi közt Dombó és Mursits sérülése miatt kapott egyéves szerződést a győri nevelésű Gyűrű László.

– Nagyon jó alany, van benne fantázia, igaz jelenleg még az ismerkedési fázisban vagyunk – mondja róla Jakab Csaba. – Nagyon nagy erénye, hogy jól meccsel. Az eddigi három mérkőzésen annyira jó dolgai voltak, hogy le a kalappal. Ugyanakkor neki még bele kell szoknia abba a tempóba, ami az NB I-ben elvárható. Minden tulajdonsága megvan, hogy jó kapus legyen, a sebességet kell fejleszteni.

A társai bíznak benne

A Haladás első számú kapusa Rózsa Dániel. Kirobbanthatatlan az együttesből, remek szezont futott. Jól sikerült a decemberi műtétje is, a tervek szerint tudott visszatérni. Edzésmunkáján nem is látszik a kihagyás.

– Van, akit megnyugtat, van, akit munkára sarkal az, hogy stabil a helye. Danit ez sarkalja, többet dolgozik, nagyok az elvárásai saját magával szemben. Itt volt a mai edzés, parádé, amit művelt. De ilyen téren egyik sráccal sincs probléma – teszi hozzá Jakab. – Ez egy bizalmi poszt, és nem is nekem kell benne bíznom elsősorban, hanem a csapatnak. Na ezzel nincs gond, bíznak benne a társak.

Az edző arról beszél, hogy neki fontos, emberileg is rendben legyenek azok, akikkel dolgozik, és nem győzi hangsúlyozni, hogy ezen a téren sincs baj Rózsáékkal.

Sok a külföldi

Jakab szerint sok a külföldi kapus az NB I-ben, amit a magyarok tudása nem indokolna, így nagyon sok tehetséges hazai hálóőrnek nem jut feladat és elkallódik.

– A topcsapatainknál szinten mindenhol két külföldi kapus van. Kínában például van egy olyan szabály, hogy csak kínai kapusa lehet egy élvonalbeli csapatnak. Ezt miért nem tudjuk mi is megcsinálni? Ha így lenne, sok tehetség kapná meg a lehetőséget, s tudna bizonyítani. Így külön kell venni azt a kérdést, hogy Rózsának hol a helye a magyar kapusok rangsorában. Dani a Magyarországon védő magyar kapusok közül a top, az egyik legjobb, de ha a teljes mezőnyt nézzük, akkor is a négyben van – fogalmazza meg véleményét Jakab Csaba.

Olvasói sztorik