Futsal

Megtalálták az összhangot a fehérvári öregfiúk

Csucsánszky Zoltán és aranyérmes társai mindössze egy gólt kaptak a Fehér Miklós Emlékgálán.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A győri Fehér Miklós Emlékgála szervezői nem várt nehézséggel találkoztak szombaton: a felújított Magvassy-sportcsarnoknak ugyanis nem maradt olyan bejárata, ahol az 5×2 méteres kapukat be lehetett volna vinni a pályára, így ezúttal kézilabdakapura, és nem palánkig, hanem vonalig játszottak a csapatok. Törvényszerű volt, hogy a korábbi évekhez viszonyítva sokkal kevesebb lesz a gól.

A hat öregfiúk-csapat először két csoportban körmérkőzést vívott, és az egyenként 20 perces csaták után alakult ki az elődöntő mezőnye. A Videoton elsősorban szervezett védekezésével tűnt ki: az A-csoportban a Győri ETO ellen 1-0-ra nyert, az Újpest ellen pedig gól nélküli meccset játszott. Az MTK elleni elődöntőben sem született gól, de büntetőkkel a székesfehérváriak mentek tovább, tehát jöhetett a finálé a címvédő ellen.

A minden meccsen betaláló Schrancz Balázs révén már az első percekben előnyhöz jutott a Lázár Lovaspark Team (ez volt az első gól, amit a fehérváriak kaptak), de aztán hiába próbálkoztak, nem tudták növelni az előnyüket. Igaz, a Videoton sokáig nem játszott veszélyesen, de aztán a meccs utolsó harmadában Dvéri Zsolt egyéni villanása meghozta az egyenlítést. Miután több gól már nem esett, büntetők következtek: ahol a Videotonból előbb Csucsánszky, majd Mitring is betalált, a túloldalon viszont mindkét hetes kimaradt, így már nem volt szükség a harmadik körre…

Története során először diadalmaskodott a Hegedűs Ferenc, Mitring István, Bíró Imre, Bozai Attila, Dvéri Zsolt, Koller Ákos, Vajda Gusztáv, Árki Gábor, Horváth Zoltán, Makriczki Viktor, Csucsánszky Zoltán összetételben szereplő Videoton, amely a Győri ETO FC, a Ferencváros, az Újpest, illetve a Lázár Lovaspark Team után ötödik csapatként vihette haza a trófeát. A Rangadó.hu érdeklődésére a fehérváriak korábbi válogatott játékosa, jelenlegi U21-es vezetőedzője, Csucsánszky Zoltán elmondta: talán az övék volt az egyik legkorosabb csapat, ráadásul az egyik legszűkebb kerettel utaztak Győrbe.

– Nagyon szívesen mentünk, egyrészt azért, mert nemes eseményen vettünk részt, másrészt azért, mert találkozhattunk a régi cimborákkal, játékostársakkal, illetve azért is, mert szeretünk futballozni. Ez a három dolog összekapcsolódott, ezért nagy örömmel vettünk részt az eseményen. Nagyon örülünk, hogy megnyertük ezt a nívós tornát, de még ennél is fontosabb volt, hogy részt vegyünk rajta – kezdte Csucsánszky Zoltán.

– A hagyományokhoz híven ezúttal is színvonalas, erős volt a mezőny?
– Igen, nagyon. Öregfiúk-szinten az éveleji, salgótarjáni Gabora Gála mellett ez a másik olyan esemény, ami nívós csapatokat és játékosokat vonultat fel. Remek volt a színvonal és az öregfiúk-korosztályhoz képest a tempó is. Sok régi, jó játékost lehetett látni a parketten, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálta a számításait, a játékosok és a nézők is.

– Hosszú évek után sikerült letaszítaniuk az első helyről a Lázár Lovaspark Teamet…
– Talán mi voltunk az egyik legkorosabb csapat, ráadásul az egyik legszűkebb kerettel mentünk, de lehet, hogy ez is volt a siker kulcsa. A viccet félretéve, nagyon szoros mérkőzések voltak az egész torna folyamán, nüanszok döntöttek. Azokon a mérkőzéseken, amelyeket büntetőkkel megnyertünk, ki is kaphattunk volna. Pillanatnyi megingások döntöttek, persze, nem szégyenkezünk, amiért nyerni tudtunk. Kiegyenlített volt a mezőny, úgy gondolom, a nap folyamán nekünk jött ki egy kicsit jobban a lépés, ennyivel emelkedtünk a többiek fölé.

– Évközben mennyit játszanak együtt?
– Ez a garnitúra főleg a Videoton edzői csapatából verbuválódott, akik jelenleg is a fehérvári klubnál dolgozunk. Ha öregfiúk-fociról van szó, általában nagypályán szerepelünk, meghívásos mérkőzéseken. Mivel a csapatból mindenki itt dolgozik Fehérváron, ha nem is heti rendszerességgel, de elég sűrűn szoktunk együtt futballozni, hiszen a játék szeretete megmaradt. Ha valaki igazán szeret és tud focizni, akkor a kispályás játék során „csak” érezni kell egymást. A jó futballista megtalálja az összhangot a társaival, még akkor is, ha nem sokat játszanak együtt. Természetesen ez minden csapatra vonatkozik, amelyik részt vett a szombati eseményen.

– A székesfehérvári teremtornán újra összeáll a legendás Videoton, amely egészen az UEFA Kupa döntőjéig menetelt. Ön csak néhány hónappal később igazolt a klubhoz, de azért megnézi a korábbi csapattársait?
– Igen, jelenleg is itt tartózkodom. Nekem ez az év végi háromnapos torna hozzátartozik az ünnepi időszakhoz, hiszen remek színvonalú mérkőzések vannak, és sok régi játszótárssal, baráttal találkozom. A gála fénypontja lesz az UEFA Kupa-döntős csapat mérkőzése a volt jugoszláv ellenfelekkel szemben.

– A Videoton meglepetésre a tabella utolsó előtti helyén telel az U21-bajnokságban. Mi az oka a gyengélkedésnek?
– Tavasszal bajnoki címet nyertünk, ez óriási eredmény volt a klubunk történetében. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az U21-es és az NB III-as csapatok közti átmenet miatt már csak négy klub szerepel mindkét fronton. Ezáltal mi az U21-es bajnokságban szinte B-kerettel veszünk részt, mert az U21-csapatunk az NB III-ba lett feltolva. Annyira azért mi sem dúskálunk játékosokban, hogy ezt könnyedén meg tudjuk valósítani, ezért szerepelünk kicsit az elvárások alatt. Mindenképpen tanulságos volt ez a félév, meglátjuk, mit hoz a jövő. Úgy gondolom, ennél nívósabb a csapatunk, de nem pontokban gondolkodtunk, hanem lehetőséget adtunk a játékosoknak, hogy felnőtt szinten is mutassák meg, mire képesek, ezért van az, hogy a kilencvennégy-kilencvenötös korosztály mostanság nem is játszik – vagy csak néha-néha – az U21-bajnokságban.

Olvasói sztorik