Futsal

A világelitben is helytállna a Berettyó

Óriási élmény vár a magyar bajnokra, amely nem feltartott kezekkel lép pályára Barcelonában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán este kezdi meg spanyolországi szereplését az UEFA Futsal Cup elitkörében a Mezei-Vill FC Berettyóújfalu. A teremlabdarúgó NB I címvédője a házigazda Barcelona mellett pályára lép az ukrán Lokomotiv Harkov és az angol Baku United ellen is.

A Berettyó a Barcelona ellen nyitja a mérkőzések sorát, csütörtökön a Harkov következik, majd szombaton a Baku elleni párharc zárja a sort.

Az ukrán válogatottra épül a Harkov

A Harkov az előző körben csoportmásodikként jutott tovább a spanyol bajnok Inter Movistar mögött. Az ukrán bajnokságban duplázónak számít: 2013 után idén is megnyerte a pontvadászatot, ám jelenleg egy kisebb hullámvölgy miatt – egymás után két riválisától is kikapott – elveszítette vezető helyét. A csapat gerince az Európa élmezőnyébe tartozó ukrán válogatottra épül.

Gólkirály-jelölt spanyol az angoloknál

Bár a torna előtt sötét lónak számított a Baku, mára kiderült, jelentős játékerőt képviselő ellenfélről van szó, amely a továbbjutásra is komoly eséllyel pályázik. A csapat az előselejtezőből indult, ahol három győzelemmel – 26-4-es gólkülönbséggel – zárt és jutott tovább. A hibátlan sorozat az előző körben is folytatódott, ott sem veszített pontot. A 2008-ban indult angol bajnokságban tavaly törte meg a Helvécia egyeduralmát, és immáron kétszeres bajnoknak mondhatja magát. Pillanatnyilag odahaza nincs ellenfele: hibátlanul vezeti a pontvadászatot, hét eddigi bajnokiján 82 gólt lőtt és mindössze hatot kapott. Spanyol játékosa, Tobe eddig kilenc gólnál jár, ezzel vezeti a Futsal Cup góllövőlistáját, míg a gólpasszokat tekintve honfitársa, Jonathan áll az élen.

Más szintet képvisel a címvédő

A címvédő Barcelona most kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Berettyóújfalu ellen kezdi meg szereplését. Az együttes sikereit szinte nehéz is lenne hiánytalanul felsorolni: 2011 és 2013 között három spanyol bajnoki címet szerzett (idén viszont az Inter Movistar letaszította a trónról), a kupában már 2011 óta nem talált legyőzőre, a Futsal Cupot pedig 2012-ben és 2014-ben is megnyerte. Spanyol és brazil játékosokra épül a kerete, világ- és Európa-bajnokok sora erősíti a csapatot. A hazai bajnokság mostani kiírásában egyetlen pont a hátránya a címvédő Inter mögött, jó formában várja a hazai rendezésű tornát: novemberben négy bajnokiját is megnyerte, legutóbb októberben veszített pontokat a Murcia vendégeként.

A futsal szentélyében lépnek pályára a csapatok

A mérkőzéseket a Palau Blaugranában rendezik. Pokoli hangulat vár a csapatokra, a hazai együttest rendre 7500 fanatikus űzi a győzelembe. A magyar csapat hétfőn érkezett meg Spanyolországba, de előtte a klub Facebook-oldalának két játékos és a vezetőedző is nyilatkozott.

– Olyan helyszínen, olyan csapatok ellen lépünk pályára, amelyre csak gyerekkori álmainkban vágytunk, és eddig csak kevés magyar játékosnak sikerült ezt saját erejéből elérnie futsalban és nagy pályán egyaránt. Fontos, hogy veszítsük el a realitás érzékünket, hiszen extra teljesítményre van szükségünk a tisztes helytállásra is, de ott leszünk, és küzdeni fogunk – mondta Turzó József vezetőedző.

Tihanyi Csaba és Nagy Tamás is óriási élménynek tartja a következő napokat, de jelezték, nem feltartott kezekkel vágnak neki a rájuk váró három meccsnek.

– Bekerülni Európa legjobb tizenhat futsalcsapata közé óriási siker és nagy lehetőség! Magyarországot és Berettyóújfalut is képviseljük a teremlabdarúgás szentélyében. Felszabadultan, görcs nélkül játszhatunk, de bizonyítani is szeretnénk. Nagy élmény lesz – szögezte le Tihanyi Csaba.

– Felejthetetlen élmény lesz ilyen játékosok ellen egy ilyen csarnokban játszani. Szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból, majd az itt szerzett tapasztalattal a hátam mögött címvédéshez segíteni a MVFC-t a magyar bajnokságban – nyilatkozta Nagy Tamás.

Innen még nem sikerült továbbjutni

Tavaly a Rába ETO-t az azerbajdzsáni Araz és a portugál Sporting is legyőzte, így a továbbjutás nem sikerült az elitkörből az addig szépen menetelő együttesnek, ám a búcsú szépre sikerült: a holland Eindhovent 7-2-re verte. Egy évvel korábban szintén a Győr indulhatott a sorozatban, és veretlenül zárta a második csoportkört is, ám a grúz Iberia Star két ponttal többet gyűjtött, így ekkor sem lett meg a továbbjutás a négyes döntőbe. A 2011–2012-es kiírásban is volt egy győzelme az ETO-nak: akkor éppen az Iberia Star ellen nyitott 9-2-es sikerrel, de a román City’US Targu Mures (2-8) és a Sporting (1-3) ellen nem jött össze a pontszerzés, így újfent negyedikként zárt a csapat.

Ezt megelőzően 2006 őszén a Gödöllőnek sikerült eljutnia a legjobb 16 közé: a budapesti tornán azonban már a spanyol Murcia (4-5), a kazah Kairat (0-2) és a belorusz Dorozsnyik Minszk (2-4) is nagy falatnak bizonyult. A Futsal Cup első évében, 2001 őszén a Cső-Montage a legjobb nyolcig jutott – akkor még nyolc csapat alkotta a második csoportkört –, ahol a belga Charleroi-tól 7-5-re, a későbbi győztes Playas de Castellóntól 7-1-re kapott ki, de a lengyel Chorzówot 6-1-re legyőzte, így végül harmadikként zárt csoportjában.

UEFA Futsal Cup, elitkör, D-csoport

November 19. szerda

18.45: Lokomotiv Harkov (ukrán) – Baku United (angol)

21 óra: FC Barcelona (spanyol) – Mezei-Vill FC Berettyóújfalu

November 20. csütörtök

19.30: Mezei-Vill FC Berettyóújfalu – Lokomtiv Harkov

21.45: FC Barcelona – Baku United

November 22. szombat

11 óra: Baku United – Mezei-Vill FC Berettyóújfalu

13.15: Lokomotiv Harkov – FC Barcelona

Olvasói sztorik