Nemzetközi foci

Hogy akar Amerika vébét rendezni két év múlva, ha idén Copa América-házigazdaként is kudarcot vallott?

Maddie Meyer/Getty Images
Két argentin kisgyerek a Copa América döntőjében. A tömeg miatt alig kaptak levegőt a drukkerek, olyan is volt, akit elájult és ki kellett menteni a tömegből.
Maddie Meyer/Getty Images
Két argentin kisgyerek a Copa América döntőjében. A tömeg miatt alig kaptak levegőt a drukkerek, olyan is volt, akit elájult és ki kellett menteni a tömegből.
Az Amerikai Egyesült Államokban zajló Copa América számos botrányos jelenetet hozott. A dél-amerikai szövetség súlyos bukása mellett az amerikai biztonsági intézkedések is aggodalomra adnak okot. 2026-ban – mások mellett – az USA ad otthont a világbajnokságnak, de sok munkára lesz szükség ahhoz, hogy a szurkolók elhiggyék, hogy biztonságos lesz kimenni a vb-meccsekre. Két év maradt a bizalom felépítésére.

Miközben a világ jelentős része a németországi Európa-bajnokságra figyelt, megtartották a dél-amerikai nemzetek tornáját, vagyis a Copa Américát is. Történelmi jelentőségű torna volt: a korábbiaknál jóval nagyobb szerepük volt a közép- és észak-amerikai országoknak, vagyis a CONCACAF tagjainak. Korábban előfordult már, hogy más kontinensről érkezett meghívott válogatott, Katar, Japán vagy éppen Mexikó is szerepelt már a tornán, de ekkora kooperációra még nem volt példa.

A dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) tíz tagországa mellett összesen hat CONCACAF-csapat vett részt a Copán, ráadásul hivatalosan társrendezőként.

Az más kérdés, hogy erre a rendezésre senki sem lehet büszke.

Az idei Copa América hemzsegett a botrányoktól, a döntőben például jegy nélküli szurkolók rohamozták meg a stadiont, áttörtek egy beengedőkaput, még a szellőzőkön keresztül is bejutottak az épületbe a fanatikusok. Közel másfél órát csúszott a finálé, miközben odakint hisztérikus jelenetek játszódtak le, a tömegtől túlzsúfolt szektorokban pedig nem sok hiányzott egy tragédiához. A kolumbiai szövetség elnökét, Ramón Jesurúnt, valamint a fiát, Ramón Jamil Jesurúnt ráadásul le is tartóztatták a döntő után, mert engedély nélkül akartak bemenni a pályára, majd a biztonságiakkal verekedni kezdtek.

A káosz nem csak a döntőre volt jellemző, az elődöntő után Uruguay játékosai kolumbiai szurkolókkal verekedtek, mert attól féltek, hogy a családtagjaikra támadnak a drukkerek. A felkavaró jelenetsorok alatt egyetlen olyan biztonsági őrt, vagy rendőrt sem lehetett látni, aki igyekezett volna közbelépni.

„Hadd mondjak még valamit azelőtt, mielőtt elveszik a hangot, mert nem akarják, hogy beszéljünk arról, amit itt folyik, de ez egy katasztrófa. Kérek mindenkit, hogy legyen óvatos, a családjaink, kisbabák vannak a lelátón. Katasztrófa, nem voltak rendőrök és nekünk kellett megvédeni a családjainkat. Két-három ember hibája az egész, akik sokat ittak” – mondta a meccset követően José María Gímenez, az uruguayi csapatkapitány.

Ha pedig valaki azt gondolná, a probléma csak a kolumbiai szurkolókkal adódott, esetleg az uruguayi játékosok túlkapása okozta a verekedést, érdemes meghallgatni Marcelo Bielsa kirohanását is. Uruguay szövetségi kapitánya a bronzmérkőzés megnyerése után tálalt ki arról, milyen pocsék élményekkel gazdagodott a Copán.

„Azt mondták, hogy a pályák tökéletes állapotban vannak, de minden hazugság volt. Sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják, a pályák tökéletesek, de még látszottak az illesztések a fűfoltok között. Katasztrofális állapotban voltak a pályák, Bolívia edzeni sem tudott, de mivel róluk volt szó, senkit se érdekelt. Képekkel tudom bizonyítani, hogy mind hazugság! Sok igazságtalanság történt a gyengébb csapatokkal… De a CONMEBOL azzal van elfoglalva, hogy a játékvezetők nem adtak büntetőt Brazíliának.

Mindent kimondok, amit megfogadtam magamnak, hogy nem mondok el… Az amerikaiak nem mondják, hogy a pálya tökéletes állapotban van. Elismerik, hogy a füvet három nappal a meccsek előtt ültették el, de a CONMEBOL fenyeget minket, majd meglátjátok! Scaloni csak egyszer merte kritizálni a pálya állapotát, azonnal rászóltak, többször ne tegye. A játékosokkal ugyanez a helyzet, mindenkit megfenyegettek

– kiabálta elkeseredetten Bielsa.

A szakember egyébként a Kolumbia elleni mérkőzésen történtek kapcsán is megvédte játékosait. „Az uruguayi szurkolók aránya nagyon kicsi volt, leginkább családok ültek a lelátón, és nem voltak megfelelő biztonsági intézkedések. Ezeket figyelembe véve a játékosok viselkedése elkerülhetetlen és természetes reakció volt” – mondta.

A stadionok biztonsága és a gyepszőnyeg állapota mellett a közlekedés miatt is kritika érte a szervezőket. Miami mellett valamennyi helyszínnel kapcsolatban érkeztek panaszok a torna alatt. Nem csupán a mérkőzések megrendezésével kapcsolatban, hanem a stadionok megközelítésének nehézségeiről. Ezek után pedig rengeteg emberben merült föl: ha egy 16 csapatból álló tornán ennyire csődöt mondott az Amerikai Egyesült Államok rendező országként, képes lesz-e a 48 csapatosra duzzasztott, 2026-os világbajnokság házigazdájaként helytállni?

Ám a felelősség ugyanis megoszlik a CONMEBOL és a CONCACAF között, a legtöbb feladatot nem adta ki a kezéből a dél-amerikai szövetség. Ugyanakkor nem lehet a rendezésbeli hiányosságokat egy az egyben a CONMEBOL-ra tolni, hiszen a biztonságért már a helyi rendvédelem felel. Ezen lamentált a döntő előtti jelenetek miatt hosszúra nyúlt felvezető műsorában a Fox szakkommentátora is.

„Ez nem néz ki jól. Azért is, mert ez a mi felügyeletünk alatt, a mi országunkban történik, és nem néz ki jól az országunk számára, kevesebb mint két évvel a világbajnokság előtt. Nincs kétségem afelől, hogy a FIFA és az Egyesült Államok rendezni fogja ezt a helyzetet, és gondoskodik arról, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő” – mondta a korábbi 96-szoros amerikai válogatott Alexi Lalas.

A közvélemény azonnal párhuzamot vont a Copa América döntője és a Donald Trump elleni merénylet között, az előző amerikai elnököt, aki most a republikánusok elnökjelöltjeként kampányol, a pennsylvaniai nagygyűlésén lőtte fülön a 20 éves Thomas Matthew Crooks. A merényletben egy 50 éves férfi meghalt, egy másikat pedig kritikus állapotban szállítottak kórházba.

A szurkolóknak pedig látszólag ennyi elég is volt, hogy felemeljék a hangjukat a közelgő vb-rendezéstől tartva, a The Athletic döntőről írt beszámolójában egy Alejandro Flores nevű résztvevő nagyon sokak véleményét fogalmazta meg:

A CONMEBOL-nak nem lett volna szabad ide hozni a tornát… Nézzetek körül, nem állnak készen arra, hogy világbajnokságot rendezzenek!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) így aztán fel van adva a lecke, hogy két év leforgása alatt ne csak kiváló rendezést biztosítson, hanem meggyőzze arról a világot, hogy a torna biztonságos lesz. Utóbbi lesz talán a nehezebb, de nem lehetetlen. Kezdetnek mindjárt elegendő lenne figyelembe venni a helyi szakemberek javaslatait. A Guardian elemző cikkében például így írtak a Copa-döntőn tapasztalt hiányosságokról:

„Az ilyen eseményeknél alkalmazott szokásos eljárásokat egyértelműen figyelmen kívül hagyták, Mike Ryan Ruiz helyi újságíró szerint a biztonsági jelenlét a pályán kívül kevesebb volt, mint azokon az amerikaifutball-meccseken, amelyeken a 2000-2500 egyetemi hallgatóval rendelkező Bethune Cookman főiskola vesz részt. A stadion körül nem volt biztonsági kordon, amely megakadályozhatta volna, hogy a problémákért oly következetesen hibáztatott jegy nélküli szurkolók egyáltalán a kapuk előtt tolongjanak.”

Maddie Meyer/Getty Images Argentin és kolumbiai szurkolók összezsúfolva. Alig kaptak levegőt az emberek.

Ami azonban Miamiban, a Copa América fináléjának helyszínén történt – a 2026-os vébén hét csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt, valamint a bronzmeccset rendezik majd ebben a stadionban – nem egyedülálló eset a közelmúltból.

  • 2021-ben a londoni Európa-bajnoki döntő előtt szurkolói rendbontások és jegy nélkül stadionba szökő emberek okoztak problémát.
  • Egy évvel később, a Bajnokok Ligája-döntőben a Liverpool-drukkerek egy részét érvényes jeggyel sem engedték be a stadionba. A finálé 36 perces késéssel kezdődhetett csak el, mert több ezer ember, köztük nők és gyerekek sem tudtak bejutni a Stade de France-ba. A francia rendőrség könnygázt vetett be ellenük, több mint kétszáz személyt őrizetbe vettek, 230-an megsebesültek, hónapokig tartó jogi hercehurca után derült ki, hogy valóban a szervezők hibáztak.
  • 2023-ban pedig a Brazília-Argentína vb-selejtező kezdőrúgása csúszott 30 percet, a himnuszok alatt ugyanis a vendégdrukkerek összecsaptak a hazaiakkal, majd a brazil rendőrök vetettek véget a rendbontásnak.

Ezekhez képest az Európa-bajnokságon rendre pályára szaladó szurkolók már nem is tűnnek annyira nagy problémának. A FIFA valamennyi példa esetében felteheti a kezét, mondván, ezeket a sporteseményeket a CONMEBOL és az UEFA rendezte.

Talán nem is az a kérdés, az Amerikai Egyesült Államok képes-e flottul megrendezni egy világbajnokságot, hanem az: meg lehet-e még rendezni napjainkban bárhol, bármilyen nagyszabású tornát biztonságosan?

Ha csak Miamiban maradunk, a Hard Rock Stadion ad otthont a helyi amerikaifutball-csapat, a Dophins mérkőzéseinek, és ezeken a találkozókon sem a jegyértékesítés, sem a tömeg kontrollálása nem szokott problémát okozni. 2022-től a Forma-1 mezőnye is ellátogat Miamiba, és a verseny lebonyolítása jóval kevesebb biztonsági intézkedés mellett is flottul ment az elmúlt három évben.

A labdarúgás azonban egy érzelmektől túlfűtött sportág. Lehet szeretni és utálni, de megkerülhetetlen, hogy a világ legnépszerűbb sportága. Nem engedheti meg magának, hogy a legnagyobb, legfontosabb mérkőzésektől féljenek a rajongók, ne merjenek rá elmenni. Nem hagyhatja, hogy az ellenféltől, a rendőröktől, a helyszíni léttől rettegjenek a szurkolók. Éppen a futball lényegét veszítenénk el, a személyes történeteket, és ami a legfontosabb: az összetartozás érzését. A többi szurkolóval és a válogatottal egyaránt.

Megan Briggs/Getty Images

Hatalmas nyomás nehezedik a FIFA-ra a következő két évben, a szervezetnek pedig kötelessége, hogy minden követ megmozgasson annak érdekében, hogy a 2026-os vébé tökéletesen legyen megszervezve. A szervezetet egyébként is állandóan bírálat érte, az orosz és katari vb-rendezés sem nyerte el a közvélemény tetszését, a klubvilágbajnokság átalakítása sem népszerű döntés, de ez a világbajnokság kulcsfontosságúnak ígérkezik. Annyi év visszasságát követően ezúttal nem hibázhat a FIFA. Az elmúlt évek mantrája, miszerint a futball mindenkié, nem maradhat csak egy jól csengő szlogen, a nagy nyomás pedig nem lehet kifogás a szervezés finomhangolására.

Az első lépésekre egyébként sor került, a Copa América döntőjéért felelős Miami-Dade megye bejelentette, hogy felülvizsgálja a 2026-os FIFA világbajnokság biztonsági protokollját. Sok hasonló publikusan bejelentett intézkedésre lesz még szükség az emberek bizalmának visszanyerésére. A Copa América intő jel volt a nemzetközi szövetség számára, de talán még épp időben jött egy nagyobb tragédia megelőzéséhez.

Olvasói sztorik