Nemzetközi foci

Négy évvel a Leverkusen lenullázása előtt még a svéd harmadosztályban volt csatár az Atalanta hőse

Danilo Di Giovanni / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Danilo Di Giovanni / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Atalanta szerdán 3-0-ra legyőzte a Bayer Leverkusent az Európa Liga döntőjében.

A hibátlanul lehozott meccs után a futballvilág térdre borult Gian Piero Gasperini edző nagysága előtt és persze a mesterhármasig jutó Ademola Lookmanról is ódákat zeng a sajtó. Mégis az egyik legizgalmasabb történet Isak Hiené. A svéd futballista remekelt a fináléban, nem hogy gólt, helyzetet se igen engedett a német csapatnak, ami igazán megsüvegelendő egy játékostól,

aki négy évvel korábban még csatárként játszott.

A svéd futball iránt érdeklődők ugyanis rögtön előkotortak Hienről információkat arról az időszakról, amikor még a Vasalundban játszott. Az AIK neveltje eredetileg támadóként szerepelt, de a 80 meccsen lőtt négy gól nem mondható éppen kiváló mutatónak. Az edzői hosszas győzködés után azonban rábeszélték, hogy inkább középhátvédként folytassa a pályafutását, így aztán 21 éves korától teljesen új posztja lett. Ebben pedig kimagasló teljesítményt nyújtott, 2022-ben a Hellas Veronába igazolt, ahol a liga legjobbjai közé nőtte ki magát, mielőtt januárban lecsapott rá az Atalanta.

Ezek után az EL-döntőben is parádésan játszott, négy-négy levegőben és földön vívott párharcban is győzött (mindkettőben hat-hat lett volna a maximum), emellett négy tisztázása, egy megelőző szerelés és két sikeres becsúszása is volt. A legtöbb statisztikával foglalkozó oldalon a mérkőzés legjobbjai közé került. A jelek szerint nagyon is megérte posztot váltani.

Hien teljesítménye a döntőben.
Olvasói sztorik