Élő Nemzetközi foci

Az Európa Liga döntőjében kapott ki először a Bayer Leverkusen

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP

Az Európa Liga döntőjében kapott ki először a Bayer Leverkusen, miután Ademola Lookman triplájával nyert az Atalanta 3-0-ra.

Sokkal intenzívebben kezdtek az olaszok, akik magas letámadással alaposan megizzasztották a német bajnokot. Az első hibát ráadásul azonnal megbüntette az Atalanta, Lookman higgadtan lőtt a kapuba.

Nem sokkal később egy előre vágott labda is Lookmannél kötött ki, aki köszönte szépen és elindult a kapu felé. Granit Xhakának kiosztott egy kötényt, majd tűpontosan kilőtte a bal alsó sarkot.

A pofonból csak félidőben tért magához a Leverkusen, amely térfélcsere után benyomta ellenfelét a kapu elé, de az Atalanta védekezését nem tudta rendesen feltörni. Azt a néhány beívelést simán kiütötte, lehúzta Musso, a nagy rohamok után pedig Scamacca látta meg, hogy rengeteg helye van megindulni. Ennek a végén helyzetbe hozta Lookmant, aki bebombázta a harmadik gólját is.

Ekkor már a 75. percben járt a meccs és bár a Leverkusen híresen jó a hajrában, ekkora különbséggel már-már biztosnak tűnt a győzelem. Xabi Alonso cseréi sem jöttek be, egy-két távoli lövés és egy tizenegyesgyanús helyzet jött csak össze. Összességében teljesen megérdemelten nyert az Atalanta.

Ezzel a sorozat történetének első játékosa lett, aki mesterhármast lőtt a döntőben, Gian Piero Gasperini pedig élete első kupadöntőjét nyerte meg. Az Atalanta 1963-as Olasz Kupa-győzelme mellett ez mindössze a klub második trófeája.

A Bayer Leverkusen az egész szezonban először kapott ki, 51 veretlen mérkőzést követően.

Európa Liga, döntő

Atalanta (olasz) – Bayer Leverkusen (német) 3-0 (2-0)
Dublin, Aviva Stadion
v.: Kovács (román)
Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini – 46.) – Zappacosta (Hateboer – 84.), Ederson, Koopmeiners, Ruggeri (Toloi – 91.) – De Ketelaere (Pasalic – 57.), Scamacca (Toure – 84.), Lookman.
Leverkusen: Kovar – Stanisic (Boniface – 46.), Tah, Tapsoba – Frimpong (Tella – 81.), Xhaka, Palacios (Andrich – 68.), Hincapie – Wirtz (Schick – 81.), Grimaldo (Hlozek – 69.) – Adli.
gól: Lookman (12., 25., 75.)

Lookman kivégezte a Leverkusent, oda a veretlen szezon!

Az Atalanta 3-0-ra verte a Bayer Leverkusent az Európa Liga döntőjében.

Sokkal intenzívebben kezdtek az olaszok, akik magas letámadással alaposan megizzasztották a német bajnokot. Lookman az első helyzetét azonnal kihasználta, majd egy ellenféllel kapott labdával bebőrözte Granit Xhakát és kilőtte a bal alsó sarkot. A pofonból csak félidőben tért magához a Leverkusen, amely térfélcsere után benyomta ellenfelét a kapu elé, de az Atalanta védekezését nem tudta rendesen feltörni. Scamacca egy megindulás után még egyszer helyzetbe hozta Lookmant, aki bebombázta a harmadik gólját is.

Tizenegyes se jött össze a Leverkusennek

Xhaka emelt a védők mögé, a zavarodott védőkről pedig Hlozek elé csorgott a labda, aki elesett a tizenhatoson belül Scalvini mellett. Kovács határozottan nemet intett, de a Var is nézi az esetet. Scalvini lábat talált, de a VAR-vizsgálat szerint nem jár tizenegyes, vélhetően les volt.

Most már egyértelműen a Leverkusen nyom

Igaz, ez tankönyvi „meddő fölény”. Rendkívül fegyelmezett az Atalanta, de vissza is húzódik a saját térfelére legtöbbször. Nem feltétlenül önszántából, mert azért jön előre a német bajnok, úgyhogy kevés támadási lehetősége is van. Egyelőre valószínűbbnek tűnik egy olasz kontrából lőtt gól.

Két veszélyes beadás

Az egyikből Frimpong lőtt az égbe, a másiknál Musso jól jött ki a kapujából és összeütközött Grimaldóval. Némi ápolás után azért tudta folytatni.

Máris frissít Gasperini

De Ketelaere számára ért véget a meccs, de annyira felgyorsította a játékot a Leverkusen, hogy érthető a friss ember behozatala. Pasalic érkezett a helyére.

Magas letámadással próbálkozna a Leverkusen

Azért indokolt a feltételes mód, mert eddig rendszeresen lemaradt a középpálya, hiába rohamozza a védőket Adli, Grimaldo és Boniface. Mire észbe kapnak a többiek, sokszor már át is kerül mögéjük a labda. Ettől függetlenül sokkal intenzívebb a német bajnok játéka, csak megérkezett a meccsbe a Leverkusen!

Ilyet se látni minden nap!

Kolasinac meghúzódott a szünetben, pontosabban a második félidő kezdete előtt közvetlenül. Scalvini állt be a helyére. Alonso a várakozásoknak megfelelően belenyúlt az összeállításba a szünetben, Boniface állt be Stanisic helyére.

Többet volt a labda a Leverkusennél

57 százalékos labdabirtoklás mellett négy lövés jött össze, abból kettő talált kaput. Ugyan az Atalanta hat próbálkozása sem sok, de ha hozzátesszük, hogy négyszer eltalálták a kaput, amelyből két gól is született, mindjárt más a helyzet!

Bántóan sima az első félidő

Amelynek véget vetett Kovács István. A Leverkusen meglehetősen ötletettelen, fásult játékkal rukkolt elő, Ademola Lookman viszont kétszer is villant a meccs elején, így érik a német bajnok idénybeli első veresége. Persze szünetben még gatyába rázhatja a csapatát Xabi Alonso.

Xhaka próbálkozott távolról

Elég rossz lövés volt, de sokat elárul a meccsről, hogy ezt tudjuk feljegyezni eseményként. A védekező középpályás lövése elpattogott a kapu mellett. Nem okozott sok gondot vele. Két perc hosszabbítás lesz az első félidőben.

Nem tanulnak a Leverkusen védői a hibákból

De Ketelaere a jobb szélről úgy vezethette befelé a labdát, hogy lényegében senki sem lépett ki rá. A lövése viszont nem bizonyult elég jónak, mert Kovar leért a bal alsó sarokba.

Ébredezik a Leverkusen

Előbb Wirtz indult be jól, csak nem sikerült maga elé tennie a labdát úgy, hogy még a kapus előtt elérje, majd Kolesinac akadályozta meg, hogy Frimpong egy az egyben vezesse Mussóra a labdát. Összességében az Atalanta jobb oldalán próbálkozik általában a Leverkusen, eddig kevés sikerrel.

Grimaldo elpackázta a csaoat legnagyobb helyzetét

A pálya bal szélén kapott kiváló kiugratást a Leverkusen támadója, aki szerette volna átemelni a labdát a kimozduló kapus felett. Musso viszont talpon maradt, az ívelés pedig nem volt eléggé magas, így aztán simán a kapus kezében landolt a labda.

Életjel a Leverkusentől

Frimpong szépen lefordult, de az indítását lekapcsolták az olaszok. Némi totojázás azért elkezdődött, Adli pedig megpróbált ebből labdát szerezni, de hiába fájlalta a lábát, Kovács István játékvezetőt nem hatotta meg.

Ha van csapat, amelyik fordítani tud, az a Leverkusen

A szezonban számtalanszor vert helyzetből jött vissza a német bajnok, ráadásul egészen elképesztő, de nyolc alkalommal menekült meg a veretlen szezon a hosszabbításban. Egészen pontosan 17  olyan gólt szerzett a Leverkusen, amely a 90. perc után esett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik