Élő Nemzetközi foci

Az Európa Liga döntőjében kapott ki először a Bayer Leverkusen

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP

Az Európa Liga döntőjében kapott ki először a Bayer Leverkusen, miután Ademola Lookman triplájával nyert az Atalanta 3-0-ra.

Sokkal intenzívebben kezdtek az olaszok, akik magas letámadással alaposan megizzasztották a német bajnokot. Az első hibát ráadásul azonnal megbüntette az Atalanta, Lookman higgadtan lőtt a kapuba.

Nem sokkal később egy előre vágott labda is Lookmannél kötött ki, aki köszönte szépen és elindult a kapu felé. Granit Xhakának kiosztott egy kötényt, majd tűpontosan kilőtte a bal alsó sarkot.

A pofonból csak félidőben tért magához a Leverkusen, amely térfélcsere után benyomta ellenfelét a kapu elé, de az Atalanta védekezését nem tudta rendesen feltörni. Azt a néhány beívelést simán kiütötte, lehúzta Musso, a nagy rohamok után pedig Scamacca látta meg, hogy rengeteg helye van megindulni. Ennek a végén helyzetbe hozta Lookmant, aki bebombázta a harmadik gólját is.

Ekkor már a 75. percben járt a meccs és bár a Leverkusen híresen jó a hajrában, ekkora különbséggel már-már biztosnak tűnt a győzelem. Xabi Alonso cseréi sem jöttek be, egy-két távoli lövés és egy tizenegyesgyanús helyzet jött csak össze. Összességében teljesen megérdemelten nyert az Atalanta.

Ezzel a sorozat történetének első játékosa lett, aki mesterhármast lőtt a döntőben, Gian Piero Gasperini pedig élete első kupadöntőjét nyerte meg. Az Atalanta 1963-as Olasz Kupa-győzelme mellett ez mindössze a klub második trófeája.

A Bayer Leverkusen az egész szezonban először kapott ki, 51 veretlen mérkőzést követően.

Európa Liga, döntő

Atalanta (olasz) – Bayer Leverkusen (német) 3-0 (2-0)
Dublin, Aviva Stadion
v.: Kovács (román)
Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini – 46.) – Zappacosta (Hateboer – 84.), Ederson, Koopmeiners, Ruggeri (Toloi – 91.) – De Ketelaere (Pasalic – 57.), Scamacca (Toure – 84.), Lookman.
Leverkusen: Kovar – Stanisic (Boniface – 46.), Tah, Tapsoba – Frimpong (Tella – 81.), Xhaka, Palacios (Andrich – 68.), Hincapie – Wirtz (Schick – 81.), Grimaldo (Hlozek – 69.) – Adli.
gól: Lookman (12., 25., 75.)

Sok hiba, nulla helyzet

Egy beadás itt, egy a túloldalon, egyébként pedig rengeteg apró hiba. Az iram hullámzó, általában elég gyors a játék, de érezhetően meg tudja zavarni egymást a két csapat. Nem igazán alakult ki bármilyen képe a játéknak, kissé csapongó.

Magas letámadással próbálkozzik az Atalanta

Kicsit merésznek tűnik a Leverkusen ellen, ráadásul időnként a védősor lemarad, így nagy űr tátong a középpályások és a hátvédek között. Az első percekben azonban nem tudta átjátszani ellenfelét a német bajnok, egy veszélyes beívelésig jutott csak. A Leverkusen egyébként csak a saját térfelén kezd el intenzíven védekezni, csak Adli és Grimaldo kóricál följebb.

Elindultunk!

Az Atalanta rárontott ellenfelére, de bármennyire is meghökkentő, az első 20 másodpercben semmi érdemi nem történt.

A Leverkusen elképesztő utat tett meg

Xabi Alonso a bukdácsoló Leverkusenből olyan bajnokot csinált, amely két meccsre van a tökéletes szezontól. Erről ebben a cikkben írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Legyőzhetetlen keverék készült a gyógyszergyári laborban – végre lemosta magáról a lúzer jelzőt a Leverkusen
Xabi Alonso káprázatos Leverkusenével még minden idők legjobb Bayernje is nehezen tudta volna tartani a lépést. Viszont könnyen lehet, hogy az új bajnok a fantasztikus idényével nemcsak a Bundesligának, hanem még a trónról 11 év után letaszított rekordbajnoknak is jót tett.

Az olaszok Scamaccában bízhatnak

Az olasz csatár március kezdete óta 11 gólt lőtt, a Liverpool ellen is remekül játszott, így sokan az ő góljaiban bíznak.

Florian Wirtz kezd, De Roon csak a kispadon

A Bundesliga-szezon legjobbjának választott Wirtz az idényben 38 gólból vette ki a részét (18 gól, 20 gólpassz), így tőle joggal várhatnak sokat a németek. A sérüléssel bajlódó Marten De Roon azonban csak a kispadról szállhat be.

Olvasói sztorik