Nemzetközi foci

Egy éve sincs a felnőtteknél, mégis levette a pályáról a világ egyik legkeresettebb csatárát a Barca tehetsége

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Pau Cubarsí életében először lépett pályára a Bajnokok Ligájában, rögtön egy egyenes kieséses párharc visszavágóján. A Barcelonát követő szurkolók tudták, hogy ez közel sem annyira rizikós, mint amilyennek elsőre hangzik, de a 17 éves védő minden várakozást felülmúlt.

Az elképesztő sérüléshullám miatt nem számít meglepetésnek a mostani szezonban, ha az FC Barcelona kezdőcsapatába szemtelenül fiatal játékosok kerülnek be. Xavi Hernández vezetőedző viszont ettől függetlenül is előszeretettel küldi pályára a klub akadémiája, a La Masia növendékeit, elég Lamine Yamalra gondolnunk, aki szeptemberben, 16 évesen már a spanyol felnőttválogatottban is bemutatkozott.

Arra azonban kevesen fogadtak volna, hogy a Napoli elleni sorsdöntő Bajnokok Ligája-mérkőzésre két tinit is a kezdőbe nevez: a 16 éves Yamalt és a 17 éves Pau Cubarsít. Már csak azért sem tűnt valószínűnek ez a forgatókönyv, mert még soha nem fordult elő a BL-ben, hogy az egyenes kieséses szakaszban két 18 év alatti játékos is kezdjen egy találkozón.

Yamal gyakorlatilag alapemberré vált az idényben, összesen 38 tétmérkőzésen jutott szóhoz, így az ő játéka nem számított meglepetésnek. Ezzel szemben

Cubarsínak ez csak a 12. tétmeccse volt a felnőttek között, ráadásul korábban egyszer sem szerepelt a BL-ben. Ha azt mondjuk, bedobták a mély vízbe, még finoman fogalmazunk. Xavi azonban nem félt attól, hogy mi fog történni, és a sokak számára ismeretlen srác mindenkit ámulatba ejtett.

A spanyol bajnokságot és a Barcát követő drukkerek persze tudták, ki ő, de még őket is váratlanul érhette, hogy úgy zsebre vágta Victor Osimhent – a világ egyik legkeresettebb csatárát, akinek megszerzéséért topcsapatok versenyeznek majd nyáron –, hogy a Napoli nigériai klasszisa mindössze egy fejessel és egy lövéssel zárta a meccset.

Cubarsí azonban nem csak azzal tűnt ki, hogy a védekezésben kimagaslót nyújtott. Amellett, hogy mindegyik (!) párharcát megnyerte, még 90 százalékban jól is játszotta meg a labdát. Különösen látványos volt, hogy ha letámadták, akkor is nagyon higgadtan passzolt, gyakorlatilag immunis volt a nyomásra, vagy az abból fakadó stresszre. Az egész mérkőzésen összesen hétszer adta el a labdát, ezt a pontosságot a középpályán bárki megirigyelné.

Pau Cubarsí a Napoli ellen BL-debütálásán.

Tegyük hozzá azt is, hogy minden szerelési kísérlete sikeres volt, az Opta szerint ilyen mutatókkal még senki sem debütált a Barcelonában BL-meccsen, mióta adatokat gyűjtenek. Az tehát nem kérdés, hogy brutálisra sikerült a bemutatkozása a BL-ben, de elnézve a 2024-es évét, nincs ebben semmi meglepő.

Cubarsí a Gironában kezdett el focizni, de nagyon hamar kitűnt tehetségével, így csak idő kérdése volt, hogy a katalán térséget árgus szemekkel monitorozó Barca játékosmegfigyelői kiszúrják maguknak. 2018-ban, mindössze 11 éves korában már a La Masiára került, ahol azonnal a legnagyobb ígéretek között tartották számon.

Amikor láttad őt játszani, érezni lehetett, hogy különleges fiú, nagyon tehetséges

– idézte októberben a Relevo egy korábbi edzőjét, aki neve elhallgatását kérte.

Egy másik, szintén név nélkül megszólaltatott barcelonai szakember egyenesen odáig ment, hogy Cubarsí a legjobb középhátvéd, akit a La Masiában látott. Az tehát nem lehetett kérdéses, hogy nagy jövőt szánnak neki, és a benne rejlő potenciált igazolja az is, hogy a fiatal védő mindvégig a két évvel idősebb korosztályban játszott, méghozzá kimagaslóan.

A 184 centis Cubarsí jó felépítésű, dinamikus játékos, kiváló ütemérzékkel, de mindenek felett hatalmas játékintelligenciával. Ez az egyveleg segíti a szerelések és a fejelések esetében is, de egy-egy indításán is látszik, mennyire el tudja kapni a fonalat.

A Relevo elemzése szerint már-már az első középpályássá is válhat, ha fellép labdával egy támadás elindításához, ráadásul érettségével, higgadtságával ezt könnyen és hatékonyan meg is tudja oldani. A tartalékokat irányító Rafa Márquez a katalán Sportnak azt mondta, olyan remekül osztogat a középpálya közepéről, hogy Pep Guardiolára emlékezteti.

Tehetségéről talán legjobban az árulkodik, hogy az előző szezonban, 15 évesen már a tartalékcsapatban is helyet kapott, miközben Ilaix Moriba és Yamal után a Barca történetének harmadik legfiatalabb debütálója volt az ifjúsági Bajnokok Ligájában, egy Viktoria Plzen elleni 1-1-es meccsen. Xavi pedig pontosan tudta, hogy feltörekvőben van egy zseniális védő, ugyanis már 2023 áprilisában meghívta az első csapat edzéseire.

Tavaly sokan várták már, hogy bemutatkozzon, de a Barcelona vezetőedzője nagyon okosan integrálta a csapatába. Miközben a tartalékoknál játszott, a felnőttekkel edzett és sokszor a kispadra is leült, de egy ideig csak szokta a közeget, és várta a pillanatot, amikor megmutathatja magát.

2024-ben aztán elérkezett az idő. Az Unionistas elleni Király Kupa-mérkőzésen a félidőben állt be, és bár elsősorban Jules Koundé villanásának köszönheti, gyakorlatilag gólpasszt adott.

Három nappal később már kezdőként lépett pályára a Real Betis elleni bajnokin, amelyen 81 perc során csak egyetlen légi párbajt veszített el, passzainak 94 százaléka pedig pontos volt. Összességében hasonlóan jól sikerült a bemutatkozása a kupában és a La Ligában is, mint a BL-ben. Ez a januári két meccs bebizonyította Xavinak, hogy számíthat a fiatal kora ellenére hihetetlen érett játékot mutató védőre, aki azóta csak a nápolyi BL-meccsen nem lépett pályára.

A Mallorca elleni, 1-0-ra megnyert bajnoki után mindenki Yamal győztes góljával volt elfoglalva, a vezetőedző figyelmét viszont nem kerülte el Cubarsí teljesítménye, a 92 százalékos passzpontosság, az öt tisztázás és az öt pontos indítása sem.

Ő jelentette a különbséget. Csak 17 éves, de olyan a játéka, mint egy veteráné! Az ellenfélnél két olyan csatár játszott Vedat Muriqi és Cyle Larin személyében, akikre rengeteg labdát játszottak föl, de őt ez nem zavarta meg. Egyszerűen alig veszít párharcot és a labdával az egyik legjobb játékos a csapatban

áradozott róla Xavi.

Innentől már nem is számított meglepőnek, hogy az edző a Napoli elleni hazai visszavágón is betette Cubarsít a kezdőbe.

„Amikor Pau Cubarsínál van a labda, egyáltalán nem emelkedik a pulzusom. Ez a legjobb neki, ha nála van a labda. Hiába nyomott a Napoli, ő mindig a legjobb megoldást választotta. Ha ível, indít, akkor is ésszel csinálja. Minden nap egyre jobb lesz, az első sorból nézhetjük, ahogyan csodálatosan kinövi magát” – idézte a The Athletic Xavit már a Napoli elleni, továbbjutást érő győzelem után.

„Nagyon szerény fiú, de keményen dolgozik. Amikor valaki azt mondja, a Barcelona több, mint egy klub, az ilyen játékosokra gondol, mert bízik a Cubarsíhoz hasonló hazai tehetségekben” – dicsérte Sergi Roberto, a csapat egyik rutinos játékosa.

Ha a Barcelona képes lesz megóvni attól, hogy annyira csapágyasra hajtsa a brutális versenynaptár miatt, mint Pedrit és Gavit, akkor remélhetőleg a sérülések is elkerülik majd Cubarsít. Ebben az esetben a katalánok védelmét évekig, akár évtizedekig is meghatározhatja. Ne feledjük, még mindig csak 17 éves, és minden meccsel egy kicsit tapasztaltabb lesz.

Talán ez az egyetlen igazi gyengesége jelenleg, hogy összesen 12 felnőtt tétmeccs van csak a lábában, bár a Relevo elemzése még egy fogást talált rajta:

Az elegancia határozza meg a játékát, ügyesen, okosan hajtja végre a feladatát, nagyon tisztán lát a pályán. Gyengesége a rutintalanságából fakad, valamint abból, hogy a végsebessége nem az igazi. Mivel nem fordul nagy sebességgel, és összességében sem gyors, a futóversenyek, mögé lőtt labdák gondot okozhatnak neki

Ezt az apróságot azonban egy gyorsabb, atletikusabb védőpartnerrel át lehet hidalni. Nekünk viszont csak annyi a dolgunk, hogy hátradőlünk és kivárjuk, milyen játékossá növi ki magát Cubarsí az elkövetkezendő években.

Cubarsí teljesítménye az idei szezonban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik