Nemzetközi foci

„Olyan játékos, aki meghatározhatja a következő korszakot” – 16 évesen két rekordot döntött a Barca-játékos

Vano SHLAMOV / AFP
Vano SHLAMOV / AFP
Egyetlen mérkőzés, sőt mindössze 45 perc elég volt Lamine Yamal számára, hogy teljesen átírja a spanyol labdarúgás történelemkönyvét. Az FC Barcelona tíz éve dédelgeti az aranytojást tojó tyúkját, aki a vártnál sokkal hamarabb kezdett el tojni, de nem tud leállni. Áprilisban bemutatkozott, augusztusra a katalánok alapembere lett, öt bajnokival a háta mögött pedig már a válogatott tagja. Ahol góllal debütált.

Tbilisziben egy 16 éves futballista ült a spanyol válogatott kispadján arra várva, hogy beírja magát a történelembe. Ehhez egyetlen pályán töltött perc is elegendő lett volna, mivel a sajtó mással sem volt elfoglalva, mint az ő debütálásával. Miután az Európa-bajnoki selejtező első félidejében gurított egy négyest Spanyolország, a vártnál jóval hamarabb, már a szünet után beállhatott Lamine Yamal.

Ezzel ő lett a nemzet történetének legfiatalabb válogatott labdarúgója.

Yamal bizakodva várhatta ezt a bemutatkozást, de azt ő sem tudhatta, hogy 45 perce lesz a bizonyításra, azt pedig végképp nem, hogy egy tükörsima 7-1-es gálázás résztvevője lesz. A nap megkoronázásaként a 74. percben kíméletlenül a hálóba bombázott egy labdát, amivel egyszersmind a legfiatalabb spanyol gólszerző rekordját is behúzta.

Emellett két sikeres szerelése is volt, kétszer begyűjtötte a lecsorgó labdákat, több párharcát is megnyerte, az pedig 16 évesen elismerésre méltó mutató, hogy 79 százalékban csapattárshoz passzolta a labdát. Nyugodt szívvel állíthatjuk, remekül mutatkozott be.

Azok számára, akik nem követik a La Liga küzdelmeit, hatalmas meglepetés lehet a fiatal támadó felbukkanása. Nem is csoda, hiszen eddig csak öt tétmérkőzésen jutott szóhoz a Barcelonában. Az viszont tökéletesen mutatja tehetségét, hogy a spanyolok nem akartak lemaradni róla, ezért már 16 évesen beválogatta Luis de la Fuente szövetségi kapitány.

Egy marokkói, aki katalánabb a katalánoknál

Lamine Yamal különleges hátterű labdarúgó. Édesapja marokkói, míg édesanyja Egyenlítői-Guineából származik, de Yamal már Barcelona tartományhoz tartozó Esplugues de Llobregatban született. Gyerekkora óta spanyolok között élt, az pedig rögtön világossá vált, hogy mit szeret a legjobban: focizni. Tehetségéről árulkodó, hogy még csak hatéves volt, amikor a La Torreta kölyökcsapatában kinézte magának a Barca scoutja. Egy barcelonai gyerek pedig mi másról álmodhatna, mint a La Masiáról, a Barca híres akadémiájáról?

Nagyon hamar kiderült, hogy olyan képességekkel van megáldva, amivel még az akadémián is kimagaslott. Mivel már abban a korban nőtt föl, amikor semmiből sem áll okostelefonnal fölvenni egy-egy briliáns cselt és a klubok is folyamatosan videóznak és megosztanak már mindent, így tonnányi felvétel áll rendelkezésünkre, amelyen az ifjú Yamal őrületbe kergeti az ellenfeleit. Elég megnézni ezt az egyenlítő gólt tőle az Abu Dhabi LaLiga Promises tornáról, ahol 12 évesen csapatkapitányként brillírozott:

Ezen a tornán hét gólig meg sem állt Yamal és a legjobb játékosnak járó díjat állítólag csak azért nem kapta meg, mert a Barca nem ad egy bizonyos életkorig senkinek sem egyéni díjat a kiemelt médiafigyelem miatt.

A fenti videón azonban jól látszik, mennyire könnyed mozdulatokkal őrzi meg a labdát és bár a lövése sem rossz, az ő játékának ereje valójában a dinamizmusa. Rendkívül gyors labdával és labda nélkül egyaránt, ügyesen változtat irányt, kiszámíthatatlanok a cselei. Legjobban mégis azt szereti, ha jobb szélről befelé tud húzni, hogy aztán ügyesebbik, bal lábával vehesse célba a kaput, vagy indíthassa társát.

Lamine tökéletes példája annak, amiről a La Masia szól: tanítsd meg egy elképesztő tehetségnek a stílusunk mellett azt is, mikor támaszkodjon inkább az egyéniségére, egyedi ötleteire a betanult sémák helyett

– mondta róla Jordi Font, aki az U10-es csapatban foglalkozott Yamallal.

„Azt mondanám rá, hogy egy kreatív, jó képességű támadó, akit a barcelonai filozófia szerint neveltek. Nálunk főleg középcsatárt játszott, de emlékszem olyan esetekre is, amikor középpályásra volt szükségünk, ott is megállta a helyét. Kilencest, szélsőt és támadó középpályást is tud játszani.”

A fiatal támadó nagyon sokoldalú, mert bár a gyorsasága és a cselezőkézsége kimagasló, a rúgótechnikája is nagyszerű. Ebből kapott egy kis ízelítőt a francia U17-es válogatott is, amely ellen a tizenhatoson kívülről lőtt bombagólt Yamal.

Apró szépséghiba csupán, hogy ezen az U17-es Európa-bajnoki elődöntőn a találata után három gólt is kapott a spanyol csapat, így elesett a döntőtől. Ezen a tornán azonban úgy lőtt hét gólt Yamal, hogy csak három hónapja töltötte be 15. életévét.

Töretlen fejlődéssel dörömbölt a felnőtt csapat keretének ajtaján, a Barca U19-es csapatában az ifjúsági Bajnokok Ligájában is egyre nagyobb szerepet kapott, a korosztályos válogatottakban összesen 21-szer lépett pályára és 12 gólt lőtt. Egy még mindig csak 16 éves fiatalemberről van szó!

Csak idő kérdése volt, mikor mutatkozik be az FC Barcelona felnőtt együttesében, a katalánok pedig rettentő okosan menedzselték a helyzetet. A katalánok tudták, hogy Európa csapatai árgus szemekkel figyelik a tehetséget és megpróbálhatják elszipkázni, mielőtt 16 éves lesz és aláírná első profi szerződését. Yamalt már tavasszal meghívták, hogy az első csapattal együtt készüljön, így aztán hamar azt érezhette, hogy számít rá a Barca.

Egy fiatal játékosnak nyilván sokat jelenthetett a klublegenda, Xavi Hernández biztatása és elismerése is, ráadásul nemcsak az ablakba kitehető gesztus volt a közös edzés, hiszen 2023. április 29-én hét perc erejéig a Real Betis elleni La Liga-meccsen lehetőséget kapott. Ekkor csak 15 éves, 9 hónapos és 16 napos volt. Úgy mutatkozott be a legjobbak között egy topligában, hogy az U19-es csapatból a tartalékok kihagyásával ugrott fejest a La Ligába.

Innentől már minden mehetett menetrend szerint, nyáron már egyértelműen a felnőtt kerettel készülhetett az ifjú futballista, ráadásul a felkészülés során is látszott, hogy nagy szezon előtt állhat. A dinamizmusa, cselei, megindulásai, kulcspasszai jelezték, eljött az áttörés idénye. A mostani szezonban négy bajnokin jutott szóhoz, a második forduló óta ráadásul kezdőként. A Villarreal ellen egészen parádésan játszott, ezen két gólpassz is összejött neki.

A válogatott szünet előtt ráadásul az ötödik legjobb átlaggal alakított ki gólszerzési lehetőséget a topligás játékosok közül.

Néhányan tartottak tőle előzetesen, hogy a magatartásával gondok lehetnek, mert februárban egy kihágásért két csapattársával együtt kikerült a spanyol U17-es válogatottból. Font szerint ez csak valami gyermekded csíny, vagy baklövés miatt lehetett.

„Közel laktam hozzájuk, ezért többször elvittem a mérkőzésekre autóval, így eléggé jól megismerhettem őt. Mindig fantasztikus kapcsolata volt a csapattársaival. Nyugodt és közkedvelt karakter volt az öltözőben. A La Masián mindig voltak játékosaink, akik csak bohóckodtak egész nap, de Lamine nem tartozott közéjük és ezt nem csak azért mondom, hogy megvédjem. Néha csinált butaságot, de mindannyian hibázunk. Szerintem nem lesz gond a viselkedésével a Barcánál.”

Hasonlóan bizakodó a vezetőedző Xavi is, aki így jellemezte új sztárjelöltjét:

„Nagyon nyugodt személyiség, két lábbal a földön járt. Okos, boldog fiú, akinek pozitív a hozzáállása. Nem hiszem, hogy gondjai lesznek azzal, hogy kezelni tudja a helyzetét.

Amikor én voltam ifi, sokkal óvatosabb és zárkózottabb voltam. Az ő szemében nincs félelem. Nem csak Yamalnál, Gavi, Pedri, Balde mind ugyanilyenek. Van karaktere, jók a képességei, erős, jók az utolsó passzok. Olyan játékosról beszélünk, aki meghatározhatja a klub következő korszakát.

Ugyan Yamal az első pillanattól közölte, hogy Spanyolországot kívánja képviselni Marokkó helyett, az afrikaiak sokáig reménykedtek. Walid Regragui ugyan mindent megtett, hogy a világbajnoki elődöntős csapatába elcsábítsa a tinédzsert, de a Barcelona játékosa egyértelműen foglalt állást: Eb-t és világbajnokságot akar nyerni a spanyolokkal.

Luis de la Fuente nem akart minimális esélyt sem adni arra, hogy más nemzetet képviseljen, így aztán Yamal ott találta magát a Tbiliszibe tartó gépen. A korábbi rekorder, Gavi a pályán tapsolva köszönthette péntek este a 16 évesen és 57 naposan beálló csapattársát, aki 370 nappal javította meg a csúcsát az Eb-selejtezőn.

Kapcsolódó
A Barca 16 éves játékosa lett a spanyol válogatott történetének legfiatalabb gólszerzője
A triplázó Morata vezérletével a spanyolok hét gólt vágtak a grúzoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik