Nemzetközi foci

„Játékosként, edzőként, elnökként és emberként is felejthetetlen. Senki sem ér majd a nyomába” – így búcsúzott a világ Franz Beckenbauertől

Hartmut Reeh/picture alliance via Getty Images
Hartmut Reeh/picture alliance via Getty Images
Németország és a világ egyemberként gyászolja minden idők egyik legjobb hátvédjét.

Hétfőn súlyos veszteség érte a futballvilágot, miután 78 éves korában elhunyt Franz Beckenbauer.

A legendás védőt minden idők egyik legjobbjaként tartják számon a mai napig, játékosként és edzőként is világbajnoki címet nyert a német válogatottal. A Császár becenévvel illetett futballista ezüst- és bronzérmet is nyert a világbajnokságon, megnyert és elveszített Európa-bajnoki döntőn is játszott, gyakorlatilag mindent elért a válogatottal, amit lehetett. Nem csoda, hogy Németország egyemberként gyászolja, de a világon mindenhol megemlékeztek rá.

A hír leginkább a Bayern München szimpatizánsait érinthette meg, hiszen a klubbal négyszer nyert Bundesligát, emellett négyszer német kupát, háromszor Bajnokcsapatok Európa Kupáját, egyszer-egyszer pedig Kupagyőztesek Európa Kupáját és Világkupát.

A Bayern München világa többé már nem az, mint ami volt – hirtelen sötétebb, csendesebb, szegényebb lett. A német rekordbajnok Franz Beckenbauert, a Császárt gyászolja, aki nélkül a Bayern soha nem jutott volna oda, hogy azt jelentse, mint amit ma. Nyugodjék békében

– írta a klub honlapja.

A Kicker ennél pozitívabb hangnemet választott, és inkább arra húzta fel nekrológját a fontos mérföldkövek felsorolása végén, hogy milyen vidám személyiség volt Beckenbauer. „Minden problémát mosolyogva oldott meg, és ez talán egy olyan képet alkothat róla, amelyet az ellentmondások és viták ellenére is mindenki magáénak érezhet. Mosolyogjon a Császár!” – zárult a megemlékezés.

Szintén érzékenyen érintette a legenda halála a Bildet, amelyben egy időben rendszeresen publikált a futballal kapcsolatban. Ennek köszönhetően személyesebb búcsút kapott Beckenbauer, ugyanis Alfred Draxler már az elején leszögezte, hogy jó barátok voltak az ikonikus hátvéddel. A megemlékezés első fele igazán kedves, a 2006-os vb-döntő napjára emlékszik vissza. Ez volt az a torna, amelynek szervezőbizottságának Beckenbauer volt az elnöke.

„A döntő napján az autóban ültünk, mentünk a berlini stadionba. Kinézett az ablakon és azt mondta, »nem végeztünk rossz munkát.« És ez volt a legnagyobb öndicséret, amit valaha hallottam tőle” – írta Draxler, majd ezután pár bekezdésben azért leírta, mitől volt olyan remek futballista a Császár.

Ahogyan azonban említettük, nem csak Németországban gyászolják Beckenbauert. Az angol újságok közül a Daily Mail ragadta meg legjobban a játékát és személyiségét is.

Akik ismerték, a kiváló játékára, a kiemelkedő futball-intelligenciájára, az eleganciájára fognak emlékezni, és arra a felbecsülhetetlen tudásra, amely a vele folytatott beszélgetésekből áradt.

A The Guardian a győztes mentalitására hívta fel a figyelmet, míg a The Telegraph azt emelte ki, hogy megújította a középhátvédek pozícióját. „Halálával a labdarúgás elvesztette azon játékosok generációjának utolsó képviselőjét, akik globálisan televíziós szupersztárok lettek” – írták róla.

Még ennél is határozottabban foglalt állást a spanyol Marca napilap, amely kijelentette,

„soha nem volt hozzá hasonló játékos, korábban és később sem. Az örök császár alakja összehasonlíthatatlan.”

A Le Parisien nekrológja azzal zárult, hogy Beckenbauer a sportág halhatatlanjai közé tartozik, míg az olasz La Repubblica szerint elvesztette a világ azon kevés játékosok egyikét, aki még a mai futballban is megállta volna a helyét. A La Gazzetta dello Sport arra hegyezte ki visszaemlékezését, hogy középpályásból lett söprögető, amely megváltoztatta a labdarúgást.

„Sikert és eleganciát hozott a németeknek. Franz Beckenbauernek minden játszva sikerült. Könnyedségében az a német volt, aki valójában nem is létezik” – írta a svájci Tages-Anzeiger találóan.

Nagyon szép szavakkal illette a Császárt Karl-Heinz Rummenigge is, a Bayern vezérigazgatója, aki egyben csapattársa is volt egy időben. Így foglalta össze érzéseit:

Újraírta a német futball történelmét és örökre meghatározó alakja marad. Személyiségében az nyűgözött le leginkább, mennyire tiszteli az embereket. Franz számára ugyanis mindenki egyenlő volt. Nagyon fájdalmas, hogy nem lesz már velünk. Mindent köszönök, drága Franz

Nem mehetett el szó nélkül egy ilyen gyászhír mellett az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Aleksander Ceferin sem. Az UEFA vezetője leszögezte, Beckenbauer vitán felül a sportág legnagyobbjai közé tartozik.

“Páratlan sokoldalúsága, az elegancia, ahogyan középpályásból hátvéd lett, kifogástalan labdakezelése és játékintelligenciája átformálta a futballt az ő korszakában. Vezetői képességei már akkor megmutatkoztak, amikor a válogatott és a Bayern München csapatkapitánya volt a legsikeresebb időszakok során, és továbbra is fényesen ragyogott edzői pályafutása során” – mondta Ceferin.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke is búcsúzott a Császártól, elmondása szerint mindig szerény és földhözragadt embert ismert meg a kiváló hátvédben. „Nagyszerű szomszédom volt az UEFA Végrehajtó Bizottságának ülései során, készségesen osztotta meg a futballról szerzett tudását. Egy igazán nagyszerű ember, a futball barátja, egy bajnok és egy igazi legenda” – foglalta össze érzéseit a sportvezető.

A német válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann nem csak azt emelte ki, hogy mennyire átformálta a söprögetőkről alkotott képet, hanem azt is, mennyire erős személyisége volt a Császárnak. „Ha belépett a szobába, az megtelt élettel. Az utolsó pillanatig körbevette ez a lenyűgöző aura, amit még az egészségi problémák sem tudtak megtörni. Örökké hálás és büszke leszek rá, hogy megismerhettem” – közölte a Bayern Münchennél is megforduló szakember.

Gary Lineker szerint Beckenbauer volt a legszebb stílusú futballista, aki elegánsan nyert meg mindent, amit csak lehetett.

Thomas Müller, a Bayern München támadója röviden annyit írt, sosem felejti Németország és a klub, amit a Császártól kapott, Uli Hoeness viszont talán a legszebb szavakkal búcsúzott a legendától minden megemlékezés közül:

Franz Beckenbauer a Bayern történetének legnagyszerűbb személyisége. Játékosként, edzőként, elnökként és emberként is felejthetetlen. Senki sem ér majd a nyomába. Sokan mondhatják, hogy látták őt játszani, de nekem a barátom volt, egy különleges társ és ajándék mindannyiunknak. Drága Franz, nyugodj békében!

Jan COLLSIOO / PRESSENS BILD / AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik