Nemzetközi foci

„A Szuperliga valószínűleg sosem lesz valóság, a futball nem eladó”

Oscar J. Barroso / Europa Press via Getty Images
Florentino Pérez és Joan Laporta elégedett lehet
Oscar J. Barroso / Europa Press via Getty Images
Florentino Pérez és Joan Laporta elégedett lehet
A nemzetközi sajtó leginkább az európai kluboktól várt támogatás hiányát emelte ki, amikor az Európai Unió bíróságának csütörtöki ítéletéről írt, amely szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

„A futball nem eladó. A csütörtöki ítélet azonban fájdalmas lehet a Premier League-nek és más bajnokságoknak, mert megnehezíti számukra, hogy megakadályozzák a topcsapatokat abban, hogy pénzt keressenek” – jelentette ki a brit Daily Mirror.

A Guardian szerint a támogató nyilatkozatok özöne azt sugallja, hogy egyelőre nincs egyetértés a status quo megváltoztatására.

A Real Madrid és a Barcelona az a két klub, amely erősen támogatja a Szuperligát.

A spanyol Marca kijelentette, hogy ugyan a bíróság a Szuperligának adott igazat, „de a futballvilág nem támogatja ezt a modellt.”

„A Szuperliga rendben van. A küzdelem folytatódik” – írta az AS.

A Sport szerint a Barcelona és a Real Madrid történelmet ír: „Joan Laporta és Florentino Pérez ünnepli a döntést, amely lehetővé teszi a Szuperliga számára, hogy óriási lépést tegyen a labdarúgás forradalmasításában.”

Szuperliga, a világ futballja nemet mond rá

– harsogta az olasz La Gazzetta dello Sport.

A francia L’Équipe egyszerűen csak szuper zűrzavarnak titulálta a Szuperligát. „A legtöbb európai csapat ellenzi az új versenysorozatot, amelynek a menetrendje még csak tervekben létezik” – írta.

Az osztrák Kurier szerint a labdarúgás fordulópont előtt áll, mert az Európai Bíróság olyan ítéletet hozott, amely felforgathatja a futball és a sport világát.

A svájci Blick szerint a két nagyhatalom, a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetség komoly sérelmet szenvedett el.

„Ezt a döntést elsőre nehéz lehet megérteni a megszokott rendszerhez ragaszkodó embereknek. Ugyanakkor számukra bíztató lehet, hogy a Szuperliga valószínűleg sosem lesz valóság.

Ez ugyanis egy pofon a FIFA-nak és az UEFA-nak is. Az általuk természetesnek vett autokráciájuk törvényt sért.

(MTI)

Kapcsolódó
Beindultak a Szuperliga szervezői, mióta az Európai Bíróság a javukra döntött
Folyamatosan érkeznek az új információk, bejelentették a tervezett formátumot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik