Nemzetközi foci

Kihúzta az UEFA méregfogát az Európai Unió, nem büntethetik meg a Szuperliga szervezőit

Adrian DENNIS / AFP
A Chelsea szurkolóinak tüntetése 2021-ben a Szuperliga ellen.
Adrian DENNIS / AFP
A Chelsea szurkolóinak tüntetése 2021-ben a Szuperliga ellen.

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

2021-ben összesen 12 topligás csapat állt elő az ötlettel, hogy egy Európai Szuperliga felállításával hozzák versenyhelyzetbe a Bajnokok Ligáját. Óriási ellenállásba ütkzött a projekt, szurkolók ezrei vonultak ki a stadionokhoz tüntetni, de felszólaltak politikusok, klubvezetők és közszereplők is az ötlet ellen, amelyből végül kihátrált minden együttes a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal megegyezett. A csütörtöki határozat értelmében azonban nincs joga az UEFA-nak megbüntetni a kluboka.

Nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat.

Az ESL mögött állók örömmel fogadták a kedvező döntést és tovább dolgoznak a projekten.

Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről

– jelentette ki Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója.

Frissítünk!

Az UEFA egy órával a döntés megszületését követően közleményt adott ki, amelyben elfogadta az Európai Unió bíróságának határozatát, de álláspontján nem változtatott.

„Ez az ítélet nem egyenlő az úgynevezett szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza, amelyeket már 2022 júniusában felismertek és kezelni kezdtek. Az UEFA bízik az új szabályzatának szilárdságában, és különös tekintettel abban, hogy azok megfelelnek az összes vonatkozó európai törvénynek, és előírásnak” – közölte az európai szövetség.

Kapcsolódó
Florentino Pérez: Az európai foci nem az UEFA elnökének tulajdona
A Real Madrid elnöke sajtótéjákoztatón szólt be az UEFA és a La Liga elnökének is.
Olvasói sztorik