Nemzetközi foci

Beindultak a Szuperliga szervezői, mióta az Európai Bíróság a javukra döntött

BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Középen a Real Madrid és a Barcelona elnöke, akik még szentül hisznek a Szuperligában.
BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Középen a Real Madrid és a Barcelona elnöke, akik még szentül hisznek a Szuperligában.

Gyorsan felpörögtek az események, miután az Európai Szuperligát (ESL) támogatta az Európai Unió bíróságának ítélete.

A projekt mögött álló A22 Sports Management nevű cég a hivatalos bírói határozat megjelenése után nem sokkal közzétette a Szuperliga aktuális tervezetét. Eszerint 64 klub venne részt az ESL-ben, amelyet három szintre osztanának be: Sztár, Arany és Kék ligába. Előbbi kettőben 16-16 együttes indulna, a maradék 32 pedig a Kék Ligába szerepelne. A résztvevők nyolcas csoportokban oda-visszavágós rendszerben játszanának, ami minden klubnak 14 összecsapást jelentene. A csoportok győztesei feljutnának, az utolsók kiesnének, a Kék Ligába pedig a hazai bajnokságokban elért eredmények alapján lehetne bekerülni.

Ez a vízió a labdarúgásban érdekelt részvényesekkel történt széleskörű konzultációk után került meghatározásra, melynek alapelvei a sportban elért érdemek, nem pedig az állandóság

érvelt az A22.

Női Szuperligát is indítanának, ebben 32 csapat szerepel, 16 a Sztár, 16 az Arany Ligában. A sorozatnak nem az UEFA, hanem a klubok lennének a tulajdonosai, így a bevételek teljes egészében őket illetnék. Nem csak a szervezők beszéltek a Szuperligáról, hanem a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez és az FC Barcelona első embere, Joan Laporta is azonnal sajtótájékoztatón üdvözölte a kedvező ítéletet.

Az UEFA ezzel szemben közleményében jelezte: továbbra is elkötelezett az európai futballpiramis fenntartása mellett, és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

Szintén fejlemény, hogy bár eredetileg 12 csapat dobta be az új liga ötletét, de végül kilencen visszatáncoltak a nagy lázongást látva, amit a rajongókból kiváltott az ötlet. Florentino Pérez szerint azonban aláírták a Szuperligára vonatkozó szerződést, így kötelességük lenne támogatni a javaslatot. Ennek ellenére a Manchester United, a Bayern München, a Dortmund, az Atlético Madrid és a Sevilla is egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja már a projektet.

Kapcsolódó
Kihúzta az UEFA méregfogát az Európai Unió, nem büntethetik meg a Szuperliga szervezőit
Az Európai Unió bírósága a Szuperliga javára döntött.
Olvasói sztorik