Nemzetközi foci bajnokok ligája

Több mint tíz éve nem szerepeltek ilyen gyengén az angol csapatok a BL-csoportkörben

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

A Manchester United és a Newcastle United is úgy várta a BL-csoportkör utolsó fordulóját, hogy még van esélye továbbjutni, igaz, egyik csapatnak sem volt saját kezében a sorsa. Végül a MU a Bayerntől, a Newcastle a Milantól kapott ki saját pályáján, így számolgatásra nem volt szükség, mert mindkét csapat az utolsó helyen zárt a csoportjában, vagyis erre az idényre befejezte a nemzetközi szereplés.

Vagyis a négy angol induló kettő is elvérzett, és a 16 közé a címvédő Manchester City és az Arsenal jutott.

Utoljára 2012 őszén fordult elő olyan, hogy két angol klub is a csoportkörben ragadt, akkor a Chelsea harmadik, a City negyedik lett, és a MU, illetve az Arsenal folytathatta.

Csak összehasonlításképpen: 2012 óta hatszor fordult elő, hogy mindegyik angol klub túlélte a csoportkört, ez 2017 őszén például ötből ötös mérleget jelentett, mivel akkor a Chelsea, Tottenham, Manchester City, Liverpool négyeshez az Európa Liga győzteseként a MU is csatlakozott a csoportkörre, és mindegyik klub kiharcolta, hogy ott legyen az egyenes kieséses szakaszban.

Amíg a MU és a Newcastle most utolsó helyezettként kiesett, addig az Arsenal és a Manchester City is megnyerte a csoportját, így a 16 között egy-egy csoportmásodikot kap majd ellenfélnek.

A kieséses szakaszba jutott csapatok között négy spanyol, három-három német és olasz, két angol, valamint egy-egy dán, holland, francia és portugál klub található.

A továbbjutott csapatok:

Csoportelsők: Bayern München (német), Arsenal (angol), Real Madrid (spanyol), Real Sociedad (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Borussia Dortmund (német), Manchester City (angol), FC Barcelona (spanyol)

 

Csoportmásodikok: Köbenhavn (dán), PSV (holland), Napoli (olasz), Internazionale (olasz), Lazio (olasz), Paris Saint-Germain (francia), RB Leipzig, (német), FC Porto (portugál)

Olvasói sztorik