Élő Nemzetközi foci

Őrült hajrával alakult ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mezőnye

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
Szerda este lezárul ta csoportkör és vele együtt egy korszak is a Bajnokok Ligájában. Utoljára rendezték ugyanis a BL-t a mostani, négyfős csoportokra osztott rendszerben.

Legjobban mindenkit az F csoport érdekelt, amelyből a Dortmund volt egyedül garantált továbbjutó, de a Paris Saint-Germainnek, Newcastle Unitednek és az AC Milannak is esélye volt a továbbjutásra. Az első félidő csak Joelinton bombagólját hozta, így félidőben az angol klub állt továbbjutásra, csakhogy a Milan térfélcsere után fordított és 2-1-re nyert Angliában. Eközben gyors gólváltás történt Dortmundban, de az 1-1-gyel begyűjtött ponttal épphogy továbbjutott a PSG.

Eközben az Atlético Madrid a csoportelsőségért verte 2-0-ra a Laziót, ráadásul Hermoso egy lesgólt is lőtt, nem lehetett kérdéses, melyik csapat a jobb. Az E csoport másik meccse azonban meglepetést hozott, a Celtic ugyanis 2-1-re legyőzte az Európa Ligába kerülő Feyenoordot. Ez volt a skótok első győzelme a csoportkörben.

A H csoportban egészen őrült hajrá alakult ki. Az FC Porto úgy fogadta a Sahtart, hogy ha nem kap ki, biztosan továbbjut a nyolcaddöntőbe. Galeno duplájával rögtön előnybe is került, Olekszandr Zubkov, a Ferencváros korábbi játékosa pedig hiába adott gólpasszt, a második félidőben Taremi növelte az előnyt. Küzdött a Sahtar, de minden szépítő góljára akadt egy válasza a portugál együttesnek, így aztán egy percig sem állt továbbjutásra Zubkov csapata.

A legnagyobb meglepetés a végére maradt, hiszen a Royal Antwerp nem csak története első BL-pontjait szerezte a Barcelona ellen, hanem első győzelmét is. Az öt meccsen három gólt szerző belga együttes hazai pályán 3-2-re győzte le a katalán óriást és külön izgalmas, hogy a hajrában két 17 éves is gólt lőtt: a Barcából Guiu egyenlített ki a 91. percben, amire azonnal jött George Ilenikhenától a hazai válasz.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló

E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-SS Lazio (olasz) 2-0 (1-0)
gól: Griezmann (6.), Lino (51.)

Celtic Glasgow (skót)-Feyenoord (holland) 2-1 (1-0)
gól: Palma (33., 11-esből), Lagerbielke (91.), illetve Minteh (82.)

A végeredmény: 1. Atlético Madrid 14 pont, 2. Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic Glasgow 4

F csoport:
Borussia Dortmund (német) – Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (0-0)
gól: Adeyemi (51.), illetve Zaire-Emery (56.)

Newcastle United (angol)-AC Milan (olasz) 1-2 (1-0)
gól: Joelinton (33.), illetve Pulisic (59.), Chukwueze (84.)

A végeredmény: 1. Borussia Dortmund 11 pont, 2. Paris Saint-Germain 8, 3. AC Milan 8, 4. Newcastle United 5 (Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.)

H csoport:
FC Porto (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán) 5-3 (2-1)
gól: Galeno (9., 43.), Taremi (62.), Pepe (75.), Conceicao (82.), illetve Szikan (29.), Eustaquio (72., öngól), Eguinaldo (88.)

Royal Antwerp (belga)-FC Barcelona (spanyol) 3-2 (1-1)
gól: Vermeeren (2.), Janssen (56.), Ilenikhena (92.), illetve Torres (35.), Guiu (91.)

A végeredmény: 1. FC Barcelona 12 pont, 2. FC Porto 12, 3. Sahtar Donyeck 9, 4. Royal Antwerp 3

G csoport:
RB Leipzig (német)-Young Boys (svájci) 2-1 (0-0)
gól: Sesko (51.), Forsberg (56.), illetve Colley (53.)

Crvena zvezda (szerb)-Manchester City (angol) 2-3 (0-1)
gól: Hvang (76.), Kátai (91.), illetve Hamilton (19.), Bobb (62.), Phillips (85.)

A végeredmény: 1. Manchester City 18 pont, 2. Leipzig 12, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

A legjobb 16 mezőnye:

Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Sociedad (spanyol), Bayern München, RB Leipzig, Borussia Dortmund (német), Internazionale, Lazio, Napoli (olasz), Arsenal, Manchester City (angol), Köbenhavn (dán), PSV Eindhoven (holland), FC Porto (portugál), Paris Saint-Germain (francia)

Őrült végjáték után jutott tovább a PSG a BL-ben

A Newcastle és a Milan is vezetett a saját meccsén, előbbivel kiesésre, utóbbival már továbbjutásra állt döntetlenjével a Paris Saint-Germain. Végül mázlija volt, mert a Milan nyert 2-1-re és a 8-8 ponttal a PSG volt kedvezményezett. Az olaszoknak marad az Európa Liga, meg a bánkódás, hogy nem nyert a Dortmund, miközben kiejtették a Newcastle-t.

Eközben a Celtic először nyert a csoportjában a Feyenoord ellen (2-1), míg a Royal Antwerpnek háromszor kellett vezetni a Barcelona ellen a győzelemhez, amely történelmi pontszerzés volt a BL-ben. A Porto 5-3-mal ment tovább a Sahtar elleni ki-ki meccsen, az Atleti pedig simán hozta a Lazio ellen is a győzelmet.

Továbbjutott a PSG!

Maratoni hosszabbítás után nem esett több gól, az 1-1 pedig épp elég volt a Paris Saint-Germainnek. Az AC Milan ugyanis 2-1-re nyert a Newcastle vendégeként, amivel ugyan beért a PSG-t, de megelőzni nem tudta.

Csoda, hogy nincs gól a Dortmund-PSG meccsen

Elég csak megnézni a statisztikát, a Paris Saint-Germain kettőnél is több xG-t termelt, vagyis a helyzetei minőségei alapján nagyjából két gólt kellett volna, hogy lőjjön. Nagyon jó kis meccs, ami közben folytatódott is.

Így néznek ki a csoportok félidőben

A Royal Antwerp története első BL-pontját szerzi a Barca ellen jelen állás szerint, míg a Celtic először nyerne az idei csoportkörben. Joelinton góljával a Newcastle United kiejtené a Paris Saint-Germaint, a Porto pedig a Sahtart. A nagy kérdés, hogy így maradnak-e az eredmények.

Zubkov gólpasszára is volt válasza a Portónak

A Ferencváros korábbi játékosa, Zubkov hozta kihagyatatlan helyzetbe Danyilo Szikant, amivel egyenlített a Sahtar.

Csakhogy még a félidő vége előtt villant Galeno, így aztán még két gól kell az ukrán bajnoktól ahhoz, hogy a legjobb 16 közé jusson.

Niklas Süle emberfeletti mentéssel akadályozta meg Mbappé gólját

Nagyon pörgős a Dortmund-PSG meccs, több nagy helyzet is volt már 20 perc alatt. A 0-0-s állás mégis leginkább Niklas Süle érdeme, akiről ugyan lefordult Kylian Mbappé egy ívelésnél, de a francia csatár üres kapura lőtt labdáját úgy rúgta ki Süle, hogy becsúszás közben, szinte ollózva kanalazta ki a kapuból. Íme a bravúros blokk:

Olvasói sztorik