Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Undorító ítélet” – a fél világ háborog a PSG-nek megítélt büntető miatt

dubz.co
dubz.co
Miközben a korábbi játékosok többsége szerint nevetséges, hogy tizenegyest rúghatott a párizsi csapat, a szakértő szerint helyes ítélet született.

Ahogyan az várható volt, a Bajnokok Ligája F csoportja számos izgalmat szolgáltat. A Borussia Dortmund már kényelmes helyzetben van, az AC Milan legyőzésével ugyanis már kiharcolta a továbbjutást, azonban a második helyért az olaszok mellett a PSG és a Newcastle is harcban van még.

A párizsiak kedden este több helyzetet is kidolgoztak otthon angol riválisukkal szemben, mégis egy meccs legvégén befújt, sokak által vitatott tizenegyesből tudtak csak pontot menteni. De mi is történt?

A 2022-es világbajnoki döntőt, és az idei BL-finálét is vezető Szymon Marciniak nyolc percet hosszabbított, és már bőven benne jártak a ráadásban csapatok, amikor egy középre lőtt labda előbb Tino Livramento mellkasát, majd onnan lepattanva a könyökét találta el. A játék ment tovább, de aztán a VAR jelzett, kihívták a lengyelt, ő végül kezezés miatt tizenegyest adott, amit Kylian Mbappé elég magabiztosan értékesített.

Undorító ítélet. Nevetséges. Lehetetlen [hogy befújták]

mondta a Sky Sportson szakértő Tim Sherwood, miközben a korábbi angol válogatott Gary Lineker is arról írt az X-oldalán, hogy nevetséges ítélet született.

Nem csak ők gondolják így, számos olyan vélemény hangzott el a közvetítésekben, vagy íródott le a kommentmezőkben, miszerint játékvezetői hiba sújtotta a Newcastle Unitedet és Marciniak győzelemtől fosztotta meg az angol csapatot.

Közben a CBS Sports szabályelemzője, Christina Unkel egyértelmű állást foglalt: helyes ítélet született.

„Ahogy látjátok, itt van a labda, amit ellőnek keresztbe és mi ez itt? Egy kinyújtott bal kar, ami akadályt képez. És mivel az kar ki van nyújtva, hiába volt előtte egy pattanás, utóbbi már nem része a szabály értelmezésének, mivel a kar akadályozta a labda útját. Ez pedig egy indokolt helyzet arra, hogy a VAR közbelépjen” – magyarázta Unkel.

A stúdióban ülő Jamie Carragher felvetette neki, a természetes futómozdulat része, hogy így áll egy labdarúgó karja, és ezt a szabályértelmezést a játékosok, az edzők, és a szurkolók sem tudják elfogadni, mire Unkel közbevetette, hogy amúgy a játékvezetők sem rajonganak érte. Hozzátette, hogy szerinte túlzottan tárgyilagossá vált a kezek megítélése, és ez egy olyan téma, amivel a labdarúgás szabályalkotó testületének mindenképpen foglalkoznia kell a jövőben, mert nem jó a jelenlegi helyzet.

A döntetlennel a PSG nagyot nyert, ugyanis a franciák várják a második helyről a folytatást, két pont az előnyük a Newcastle, Milan kettőssel szemben, ráadásul a már továbbjutott Dortmunddal találkoznak az utolsó fordulóban.

Kapcsolódó
„Mi értelme a VAR-nak?” – újabb balhé Angliában a videobíró körül
A Wolves menedzsere eddig a rendszer mellett volt, de már nincs meggyőzve arról, hogy a VAR olyan nagy segítséget jelent.
Olvasói sztorik