Nemzetközi foci

Eb-selejtező: Olaszország és Horvátország is a tűzzel játszik

Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Számunkra a legfontosabb kérdésre már megkaptuk a választ az Európa-bajnoki selejtezősorozatban: Magyarország biztosan ott lesz a németországi tornán 2024 nyarán, ráadásul egyenes ágon harcolt ki a részvételt. A kvalifikáció azonban tartogat még izgalmakat, így összeszedtük, hogy mely meccseket lehet érdemes követni pénteken és szombaton.

Az olaszok már megint a végére hagyják a döntést

A C csoportban a már biztos kijutó Anglia mögött a második helyért még Ukrajna és Olaszország verseng egymással.

Az Eb-címvédő, a katari vb-ről lemaradó olaszok kedvező helyzetbe hozhatják magukat akkor, ha péntek este legyőzik otthon Észak-Macedóniát. Ebben az esetben a jövő heti Ukrajna elleni meccsükön elég lenne csak egy pontot szerezniük a kijutáshoz.

A pénteki meccs ugyanakkor pikánsnak ígérkezik:  amikor legutóbb Olaszországban játszott egymással a két csapat a tavalyi vb pótselejtezőjén, akkor az északmacedónok győzelmükkel sorozatban második világbajnokságuk kihagyására kényszerítették az olaszokat. Ha nem sikerülne nyernie Luciano Spalleti csapatának pénteken, akkor sem történik tragédia, de a fogadási botránytól sújtott csapat (Sandro Tonalit 10 hónapra eltiltották miután kiderült, hogy illegális oldalakon fogadott futballmeccsek kimenetelére, míg a keretben lévő Nicolo Zanioloval kapcsolatban is felmerült ennek gyanúja) jelentősen megnehezítené a saját dolgát. Ugyanis így Ukrajnának a jövő hét hétfői egymás elleni meccsükön elég lenne a vereséget elkerülni, márpedig ha ez bekövetkezne, akkor a címvédő lemaradna a jövő évi Eb-ről.

C csoport

Anglia – Málta, péntek 20:45  (Spíler 1)
Olaszország – Észak-Macedónia, péntek 20:45 (Spíler 2)

Az állás:
1. Anglia 16 pont/6 mérkőzés*
2. Ukrajna 13/7
3. Olaszország 10/6
4. Észak-Macedónia 7/6
5. Málta 0/7

*Anglia már kijutott

A csoport, ahol a legnagyobb izgalmak várhatóak

Négyesélyes a küzdelem, emiatt rettentő fontos meccsek jönnek pénteken az E-csoportban, a feröeriek kivételével ugyanis mindenki kijuthat még. A jelenleg a csoportot vezető Albániának csupán a vereséget kell elkerülnie ahhoz Moldova ellen, hogy története második Eb-jén vehessen részt, de ha ez nem jönne össze, akkor egy is kijuthat a csapat, ha a lengyelek legyőzik Csehországot.

Az előzetes várakozások szerint kijutónak tekintett lengyelek nagy bajban vannak: ha nem nyernek pénteken a csehek ellen, akkor Lewandowskiékat biztosan nem láthatjuk a jövő nyári tornán. A selejtezősorozatnak még a Portugáliával Eb-t nyerő Fernando Santos irányításával vágtak neki a lengyelek, azonban a portugált a döcögős kezdés miatt – kikaptak Csehország, Moldova és Albánia ellen is – öt meccs után menesztették.

A helyére az U21-es csapat éléről érkezett Michał Probierz se kezdett túl meggyőzően: első meccsén a tíz emberrel játszó Feröert sikerült legyűrniük 2-0-ra, míg legutóbb, a moldovaiak ellen csak egy döntetlenre futotta.

Az előző Eb-n negyeddöntőt játszó csehek helyzete némileg jobb, de nem túl rózsás: a legutóbbi 11 tétmeccsükből csak hármat nyertek meg (ebből kettő a feröeriek ellen volt), azonban Lengyelország gyenge szereplésének köszönhetően egy lengyelek elleni győzelemmel biztosan kvalifikálnának, ha Moldova nem veri meg Albániát.

E csoport

Lengyelország – Csehország, péntek 20:45 (Match 4)
Moldova – Albánia, péntek 18:00 (Spíler 2)

Az állás:
1. Albánia 13 pont/6 mérkőzés
2. Csehország 11/6
3. Lengyelország 10/7
4. Moldova 9/6
5. Feröer-szigetek 1/7

Kéz a kézben Németországba?

Dánia és Szlovénia is egy győzelemmel már pénteken eljuthat Németországba.

Csakhogy az eddig ugyanannyi pontot begyűjtő riválisok épp egymással játszanak a H csoport rangadóján.

Jure Makovec / AFP

A házigazda dánok hétmeccses veretlenségi szériában vannak, míg a szlovének 2022 júniusa óta lejátszott 14 meccsükből csak egyet veszítettek el, ráadásul egy 3-0-ás finnek elleni, valamint egy 1-0-ás északírek elleni győzelemmel érkeznek Dániába. Egy döntetlen, vagy akár az egyik csapat veresége is beleférhet, de ehhez az kellene, hogy San Marino ne hagyja nyerni, vagy nagy meglepetést okozva legyőzze Kazahsztánt. A törpeállam csapata eddig nyolcból nyolc vereségnél jár, egy gólt szerzett csak és 26-ot kapott, el lehet képzelni, mekkora szenzáció lenne már egy pontszerzés is.

Ha végül nem sikerülne odaérni az első két hely valamelyikére, akkor sincs semmi veszve a kazahok számára: a Nemzetek Ligája-szereplésük miatt legrosszabb esetben is pótselejteznek, csakúgy mint szintén a csoportban szereplő finnek.

H csoport

Kazahsztán – San Marino, péntek 16:00 (Spíler 2)
Finnország – Észak-Írország, péntek 18:00 (Spíler 1)
Dánia – Szlovénia, péntek 20:45

Az állás:
1. Szlovénia 19 pont (17-6)
2. Dánia 19 (17-7)/
3. Kazahsztán 15
4. Finnország 12
5. Észak-Írország 6
6. San Marino 0

Lesz román ünneplés Felcsúton?

A svájciak bánhatják az izraeliek egyenlítő gólját Felcsúton: így még nem biztos az Eb-részvételük. Azonban így sem kell nagyon aggódniuk, ugyanis, ha megverik szombaton Koszovót, akkor már az utolsó fordulóban tét nélkül játszhatnak. Ha csak döntetlent érnének el, akkor is meg lehet a kijutás még ezen a héten – ebben az esetben Románia juttathatja ki őket az Eb-re egy Izrael elleni győzelemmel vagy döntetlennel.

Keleti szomszédunk az utolsó forduló eredményeitől függetlenül örülhet, ha nem kap ki Felcsúton Izraeltől,

utóbbinak viszont az utolsó esélye az egyenes ági kijutásra az, ha megveri a románokat. Izrael első Eb-szereplését pontvesztés esetén még pótselejtezőn elérheti jövő tavasszal.

A képlet Koszóvó számára egyszerű: muszáj nyernie Svájc ellen, hogy az utolsó fordulóra még maradjon fikarcnyi esélye a kijutásra.

I-csoport állása

Fehéroroszország – Andorra, szombat 18:00 (Spíler 1)
Izrael – Románia, szombat 20:45 (Match 4)
Svájc – Koszovó, szombat 20:45

Az állás:
1. Svájc 16 pont (21-9)
2. Románia 16 (13-4)
3. Izrael 12
4. Koszovó 10
5. Fehéroroszország 6
6. Andorra 2

Csoda lenne, ha Hollandia nem jutna ki az Eb-re

A holland válogatott sorsa a saját kezében van: ha megveri szombaton este Írországot, akkor nincs kérdés, kint van az Eb-n. Azonban még egy döntetlen vagy vereség esetén is elegendő lenne az utolsó meccsén Gibraltárt megvernie a kijutáshoz (ami valljuk be, nem okozna nagy meglepetést), mivel az egyedüli veszélyt jelentő görögökkel szemben jobban áll az egymás elleni eredményeket tekintve. Görögországnak abban az esetben is legalább egy pontot szereznie kellene a franciák ellen, ha Hollandia mindkét hátralévő meccsén vereséget szenved.

B-csoport állása

Franciaország – Gibraltár, szombat 20:45
Hollandia – Írország, szombat 20:45 (Spíler 2)

Az állás:
1. Franciaország 18 pont/6 mérkőzés*
2. Hollandia 12/6
3. Görögország 12/7
4. Írország 6/7
5. Gibraltár 0/6

*Franciaország már kijutott

Megéghet a vb-bronzérmes Horvátország

A törökök már a páholyból figyelhetik, ahogy a csoportban mögöttük lévő három válogatott viaskodik az Eb-részvételért.

A horvátoknak elvileg nem kellene gondot okozzon, hogy nyerjenek Lettországban – otthon 5-0-ra intézték el aktuális ellenfelüket, és a keretük mélysége és minősége alapján is elvárható tőlük a győzelem. Amire szüksége is van a katari vb bronzérmesének: két fordulóval a vége előtt ugyanis Horvátország nem áll kijutást érő helyen. A már említett törökök mellett ugyanis a hat mérkőzés alatt szintén 10 pontot szerző Wales előttük van, a hétpontos Örményország pedig ott liheg a nyakukban.

Denis Lovrovic / AFP

Az Eb-résztvevő brit nemzetek száma háromra nőhet szombaton: Anglia és Skócia után Wales is bebiztosíthatja jövő évi csoportkörös szereplését, ha megveri Örményországot, a horvátok pedig kikapnak Lettországtól.

Az örmények számára élet-halál harc lesz a walesi mérkőzés, ugyanis, ha kikapnak, biztosan otthonról nézik a németországi meccseket, de egy döntetlen esetén is csak abban bízhatnak, hogy a horvátok nem verik meg a letteket.

D-csoport állása

Örményország – Wales, szombat 15:00 (Spíler 2)
Lettország – Horvátország, szombat 18:00 (Spíler 2)

Az állás:
1. Törökország 16 pont/7 mérkőzés*
2. Wales 10/6
3. Horvátország 10/6
4. Örményország 7/6
5. Lettország 3/7

*Törökország már kijutott

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik