Nemzetközi foci

A gyáva szövetség miatt egy városon múlik a bolgár futball jövője

facebook.com/pimktransport
facebook.com/pimktransport
Borislav Popov, a Bolgár Labdarúgó Szövetség ügyvezető igazgatója szerint nem lehet kérdéses, hogy hol rendezik meg a csütörtöki Bulgária-Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. Csak éppen még döntés nincsen...

A november 16-i mérkőzést eredetileg Plovdivban rendezték volna, majd szeptember 26-án bejelentették, hogy a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion lesz a helyszín. Azonban a bolgár szurkolóknak elfogyott a türelmük, és a magyarok ellen csata előtt az utcán, a meccs alatt pedig a stadionban tiltakoztak volna a szövetség ellen.

A vezetés ettől megijedt, előbb a Belügyminisztériummal és a rendőrséggel, majd az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) is egyeztetett, és végül a találkozó a magas kockázatú besorolást kapta, és zárt kapu rendelt el.

Popov kifejtette, hogy a szövetség az UEFA javaslatára döntött úgy, hogy Szófia helyett a plovdivi Hriszto Botev Stadionban rendezi meg a meccset.

„November 3-án az UEFA stadionváltást javasolt, és a plovdivit ajánlotta. 6-án, a helyhatósági választások utáni első munkanapon a kérelmet elküldtük a helyi önkormányzatnak, utána két napig nem érkezett reakció a stadion építtetőjétől” – mondta.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy a stadionnak a Regionális Fejlesztési és Közmunkaügyi Minisztérium Állami Gazdálkodó Bizottsága által kiadott használati engedélye van.

„Ezt az engedélyt nem vonták vissza, nem törölték. Ez azt jelenti, hogy a stadion használható. Főleg, hogy láttuk, a hazai bajnokságban használták is” – magyarázta.

Szerinte a stadion építtetőjének semmi köze a futballmérkőzés lebonyolításának biztonságához.

„A hatályos törvény szerint a labdarúgó-mérkőzések lebonyolításának felelőssége a szövetséget és a rendőrséget terheli. A stadion bejárata előtt és a létesítményben semmilyen építései anyag nincsen. A paxisomban most először fordul elő, hogy a sportlétesítmény biztosítását az építtető tagadná meg, aki igazából valamilyen közmegrendelést teljesít. A stadion szép és futballra alkalmas. Van egy képernyőképem Plovdiv önkormányzatának szombaton, 10.48-kor érkezett üzenetéről, amelyben azt írták nekem:

Popov úr, nincs gond, Plovdiv önkormányzata rendeletet ad ki a stadion használatára.

A Gong.bg közben arra figyelmeztetett, hogy hatalmas csapást mérhet a bolgár futballra az UEFA, amennyiben az Eb-selejtezőt nem a plovdivi stadionban játsszák. Az európai szövetség szabályai szerint a legszigorúbb büntetés akkor jár, ha állami vagy önkormányzati beavatkozás akadályozza meg az égisze alatt zajló verseny zökkenőmentes lebonyolítását.

Ebben a helyzetben a bolgár futballt kizárhatják a soron következő sorozatokból.

Az biztos, hogy hétfőn Kosztadin Dimitrovra figyel az ország: a polgármesternek a bolgár futball szempontjából fontos döntést kell meghoznia, és jelen helyzetben Plovdiv városán áll vagy bukik a helyi labdarúgás jövője.

Közben Georgi Gradev sportjogász továbbra is állítja: biztos benne, hogy a meccs nem a Hriszto Botev Stadionban lesz.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik