Magyar foci

Dühös bolgár szurkolók miatt lett zárt kapus a magyar válogatott Eb-selejtezője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Minket is váratlanul ért a döntés. Egyelőre annyit tudunk, amennyit a honlapunkon közzé tette hírben leírtunk. Szervezőként a bolgár szövetséget terheli a felelősség a mérkőzés megrendezésével kapcsolatban, ők pedig a rendőrséggel egyeztetve határoztak a zárt kapus találkozó mellett” – nyilatkozta a Rangadónak Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, amikor arról kérdeztük, miért dönthetett úgy a bolgár szövetség, hogy a magyarok elleni Eb-selejtezőnek megváltoztatja a helyszínét, a kezdési időpontját, és bónuszként még nézőket sem engednek be a stadionba.

A november 16-i mérkőzést eredetileg Plovdivban rendezték volna, majd szeptember 26-án bejelentették, hogy a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion lesz a helyszín – hogy aztán végül mégis Plovdiv legyen a befutó.

A mérkőzés előtt a magyar válogatott vezeti a csoportját, és ha egyetlen pontot szerez a Puskás Arénában 3-0-ra legyőzött bolgárok ellen, akkor kijut a jövő évi németországi Eb-re.

A bolgárok a mostani selejtezősorozatban mindössze két pontot szereztek, legutóbb hazai pályán szenvedtek vereséget Litvánia ellen, és ez a zakó kiverte a biztosítékot a helyi drukkereknél.

A szurkolóknak elfogyott a türelmük, és ezt az egyik bolgár portál szerint úgy akarták jelezni, hogy a magyarok elleni Eb-selejtező előtt az utcán, a meccs alatt pedig a stadionban tiltakoznak a szövetség ellen.

A bolgár szövetség előbb a Belügyminisztériummal és a rendőrséggel, majd az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) is egyeztetett, és végül a találkozó a magas kockázatú besorolást kapta a bolgár szurkolók szervezkedése miatt.

A döntés azt jelenti, hogy a bolgárok szövetségi kapitánya, Ilian Iliev az első két meccsét üres stadionban vívja, ugyanis a csapat szerbiai Eb-selejtezője is zárt kapus lesz, mivel az UEFA rasszista megnyilvánulásokat tapasztalt a hazai szurkolók részéről a Montenegró ellen 3-1-re megnyert belgrádi meccsen.

Az MLSZ mintegy 3000 jegyet kapott a bolgárok elleni idegenbeli meccsre, és a szövetség már jelezte, a belépők árát természetesen visszatéríti a szurkolók számára. Ennek folyamatáról a szövetség hamarosan e-mailben tájékoztatja az érintett szurkolókat.

Az MLSZ üzenete a jeggyel rendelkező drukkereknek

Az MLSZ azt javasolja az utazást tervezett szurkolóknak, hogy a hivatalos iratok gondos megőrzése mellett mondják le az esetlegesen már megvásárolt repülő- és vonatjegyeket, valamint szállásfoglalásukat, és kérjék vissza azok árát. Az MLSZ felvette a kapcsolatot az érintett légitársaságokkal annak érdekében, hogy ez a folyamat megfelelő ütemben menjen végbe. Amennyiben valakinek nehézsége van a fentiek szerinti eljárásban, az alábbi e-mail-címen jelezheti azt az MLSZ felé: bulgaria@mlsz.hu. Az MLSZ ezúton jelzi, hogy a mérkőzés lebonyolításáért és a kialakult helyzetért a bolgár szövetség a felelős.

A magyar válogatott legutóbb 2020 októberében játszott Bulgáriában, akkor a 3-1-re megnyert mérkőzésen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében vendégdrukkerek nem utazhattak a meccsre, és a hazaiak is mindössze kétezren lehettek a lelátón. A 3-1-es siker akkor azt jelentette, hogy a magyar válogatott egy lépésre került az Eb-től (amit aztán meg is tett, amikor Szoboszlai Dominik kései góljával legyőzte Izlandot), most viszont az utolsó lépést már Plovdivban megteheti Marco Rossi csapata.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik