Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ki ez a 17 éves srác, aki elintézte a Manchester Unitedet?

SERGEI GAPON / ANADOLU / Anadolu via AFP
SERGEI GAPON / ANADOLU / Anadolu via AFP
Sokan csak azután tanulták meg Roony Bardghji nevét, hogy győztes gólt szerzett szerda este a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Pedig a fiatal támadó már korábban is meg-megmutatta, mennyire vagány és gólérzékeny támadó.

Amikor az FC Köbenhavn-Manchester United mérkőzés 63. percében felmutatta a negyedik számú játékvezető, hogy a hazaiaknál beáll a 40-es számú játékos, a képernyők előtt ülve talán kevesen jöttek izgalomba, a játékosmegfigyelők ugyanakkor előredőlhettek a székükben a lelátón, hiszen ők éppen ezért jöttek: beállt ugyanis Roony Bardghji.

Mindössze 17 éves támadóról van szó, aki azonban az elmúlt évben magára vonta Európa valamennyi topcsapatának figyelmét. Bardghji a Manchester elleni BL-meccset megelőzően 23 felnőtt tétmérkőzésen jutott szóhoz a szezonban, melyeken tíz gólt szerzett, így került be a scoutok noteszébe. Még csak ezer felvételt sem visszanézni róla, hogy kiderüljön, különleges játékos, elég augusztusig visszamenni, amikor a Sparta Praha elleni döntetlent követően magára vállalta a tizenegyespárbaj utolsó lövését, majd panenkázva emelt a hálóba és továbbjuttatta csapatát.

Nem vallott szégyent a Manchester United ellen sem, beállásával új lendületet kapott a Köbenhavn játéka. Szinte sorsszerű volt, hogy éppen ő találjon be 3-3 után a hajrában, ezzel megszerezve a három pontot csapatának.

Bardghji története azonban nem Dániában kezdődött, hanem Kuvaitban. A szülei Szíriából költöztek át, mert édesapja ott kapott álláslehetőséget. Roony is Kuvaitban született, és bár nem emlékszik sok mindenre ebből az időszakból, elmondása szerint sokat focizott édesapjával ekkoriban. Ez egyébként nem meglepő, mivel apja focista volt Szíriában, de felhagyott az élvonalbeli karrierjével, hogy el tudja tartani a családját, ott ugyanis nem kereshetett vele elég pénzt. A család 2012-ben költözött Svédországba, amikor Roony még csak hét éves volt, de ez nem szegte a kedvét.

„Az első emlékem, hogy láttam egy focipályát, amin felnőttek és gyerekek játszottak és azonnal mentem megkérdezni, beszállhatok-e. Minden nap fociztam, így tanultam meg a nyelvet. Állandóan közöttük voltam, figyeltem a beszédükre és három hónap múlva már meg tudtam szólalni svédül” – emlékezett vissza a kezdetekre a Svéd Labdarúgó Szövetségnek adott interjújában.

Látva Roony szűnni nem akaró lelkesedését, édesapja keresett egy kölyökcsapatot, ahol elkezdheti a karrierjét. Választásuk a Kallinge SK-ra esett, amelyben egy évig játszott csak, de meglepő módon ő maga kérte, hogy tegyék másik csapatba.

Én komolyan vettem a focit és aki ismer, tudja rólam, hogy gyűlölök veszíteni. A suliban mindig játszottunk a többi osztály ellen, szörnyen dühített, ha kikaptunk. Úgy éreztem, a Kallinge nem veszi komolyan a futballt, ezért mentem a Rödebybe

– mondta Bardghji.

Ez a váltás jót tett, egészen 13 éves koráig a Rödeby AIF-ben rúgta a bőrt, méghozzá kimagasló játékkal. Csak idő kérdése volt, hogy valamelyik Allsvenskanban, vagyis élvonalban szereplő csapat megfigyelője kiszúrja. Ez így is történt, a Malmö akadémiájára került, ahol az U17-es csapatban azonnal betalált, majd miután betöltötte a 14. életévét az U19-es (!) csapatban találta magát.

Annyira jó volt már akkor is, hogy öt évvel idősebb fiúk között is megállta a helyét, sőt még ki is tűnt közülük.

Akár meg is lepődhetnénk, de az elmondása szerint viszont ez mindig így volt: „Már 9-10 évesen is idősebb gyerekekkel játszottam, teljesen hozzászoktam ehhez. Nem is szoktam gondolkodni rajta. Ha rosszul is játszottam egy meccsen, azt mondták, fiatal vagyok még, majd tanulok belőle és fejlődök miatta”.

Nem sokáig élvezhették a malmőiek csiszolatlan gyémántjukat, mivel kiszúrta magának az FC Köbenhavn. A dánok nagyon hevesen lobbiztak Bardghji megszerzéséért, akinek persze imponált, hogy komolyan veszik. Végül úgy döntött, egy szezon után otthagyja az MFF csapatát és átigazol a koppenhágai klubhoz. Malmőből járt edzésre, de ez sem akadályozta meg abban, hogy szenzációsan teljesítsen: az U17-es csapatban tíz meccsen 15 gólt lőtt és mellé kiosztott hat gólpasszt is. A rivális FC Midtjylland csapatát 8-1-re intézték el, ezen a meccsen négy gólig meg sem állt az új szerzemény.

Folyamatosan magas szinten teljesített, előbb az U19-es együtteshez irányították át, majd miután ebben is letette a névjegyét hét góllal és három assziszttal, 2021 novemberében, hat nappal a 16. születésnapja után már a dán élvonalban debütált. Ezzel a liga legfiatalabb játékosa lett, de ennyivel nem érte be, a következő meccsén már gólt is lőtt az Aalborg ellen.

A góllövéssel azóta sem állt le, a Manchester United elleni BL-meccse volt a 65 felnőtt találkozója, amelyen pályafutása 15. profi gólját szerezte. Játszott csatárt és szélső támadót is, de inkább utóbbi felé húz a szíve. Elnézve a játékát, nem is csoda, hiszen így befelé cselezve tud kapura törni. Egy az egy elleni játékban nagyon erős, lövései erősek és pontosak, ritmusváltásaival pedig hétről hétre kínlódnak az ellenfelek. Annak ellenére, hogy november 15-én tölti csak be a 18. életévét, már a dán élvonal harmadik legeredményesebb játékosa. És ez csak a kezdet.

Folytatom, amit elkezdtem. Keményen edzek, állandóan fejlődni akarok, sosem elégszem meg azzal, amit elértem. Mindig több kell! Az életem a foci, reggel az az első gondolatom és egész nap máson se jár az eszem. Szeretnék a világ legjobbjává válni és Európa legjobb sorozataiban szerepelni

– mondta a svéd szövetségnek Roony Bardghji 2020-ban.

Három évvel később már a Bajnokok Ligája történetének harmadik legfiatalabb győztes gólszerzőjévé vált Bojan Krkic és Ansu Fati mögött. Csak idő kérdése, amíg egy topligás csapat lecsap rá. A The Athletic egy Bröndby elleni derbin röviden, tömören, de pontosan fogalmazott:

Roony Bardghji egy sztár lesz. Már most magára vonta minden valamirevaló európai klub figyelmét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik