Nemzetközi foci

Menstruációs aggodalmak miatt változtat mezén a dán női válogatott

Jose HERNANDEZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Jose HERNANDEZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Meghallgatta a női válogatott játékosait a Dán Labdarúgó Szövetség, és úgy döntött, menstruációval kapcsolatos aggodalmak miatt fokozatosan megszüntetik a fehér rövidnadrág viselését.

A tervek szerint a csapat a jövőben csak nagyon ritkán lép pályára fehér nadrágban, amely egyébként az idegenbeli mez része. Karen Holmgaard, az Everton középpályása ezt azzal indokolta, hogy a nehéz napokban igazán kínos, ha a ruhadarab átvérzik.

A szövetség kommunikációs menedzsere, Jakob Höyer megerősítette, amennyire csak lehet, igyekeznek ragaszkodni a piros nadrághoz, de idegenben ez az ellenfeleken is múlik majd.

A dán női válogatott nem az első, aki lemondott a fehér nadrágról. A Manchester City női csapatánál már tavaly megszületett a döntés, csakúgy, mint az Evertonnál. Év elején az amerikai profi női ligában (NWSL) szereplő Orlando Pride az eddigi fehér sortot feketére cserélte, hogy ezzel növelje a játékosok komfortérzetét, ha a menstruációs időszakban kell pályára lépniük.

Kapcsolódó
Mi köze a menstruációs ciklusnak a legjobb női focisták között pusztító térdsérüléshez?
Az elülső keresztszalag-szakadás nem válogat: amatőrök és profik között egyaránt szedi áldozatait a testet-lelket megkínzó térdsérülés. Az utóbbi időben rengeteg neves női focista szenvedett súlyos térdsérülést, és a kutatások alapján úgy tűnik, van a menstruációs ciklusnak egy olyan időszaka, amikor a női test sebezhetőbbé válik.
Olvasói sztorik