Nemzetközi foci

Vádat emelnek az FC Barcelona elnöke ellen

Pau BARRENA / AFP
Pau BARRENA / AFP

A Negreira-ügy bírója hivatalosan is vesztegetéssel vádolja az FC Barcelona elnökét, Joan Laportát.

A spanyol újságok egyöntetűen megírták szerdán, hogy a Barca korábbi elnökeinél és alelnökeinél egyaránt megállapítható a vesztegetés bűntette. Az ügy még februárban robbant ki, akkor került napvilágra, hogy José María Enríquez Negreira, a spanyol játékvezetői bizottság alelnökeként fogadott el pénzt a Barcától azért cserébe, hogy szaktanácsot adjon a bírókkal kapcsolatban.

Joaquín Aguirre bíró fontos mérföldkőhöz juttatta az ügyet, mivel hivatalosan kimondta a Laporta elleni, folytatólagos vesztegetés bűntettének vádját. Bár Negreirának először 2001-től 2007 között fizettek, ez pedig már elévült távolságban van, de a bíró úgy vélte, mivel a vizsgált időszak 2008 és az utolsó kifizetés, 2018 közé esik, érdemes megvizsgálni Laporta korábbi tevékenységét is. Az FC Barcelona jelenlegi elnöke ugyanis először 2003 és 2010 között állt a klub élén.

A bíró szerint az elévülést csak az utolsó jogsértésnek számító kifizetéstől kell számolni, amely pedig 2018-ban történt. Ezzel pedig Laporta első elnöki ciklusa is bekerült a vizsgálatba.

Ami Negreirát illeti, a Játékvezetői Technikai Bizottságban betöltött pozíciója miatt köztisztviselőnek számít, így a 15 éves elévülési határidőt betartva 2003-ig kérte az összes bevételének kivizsgálását a bíróság.

„Bebizonyosodott, hogy a kifizetések körülbelül 18 évig történtek és évről évre nőttek. Bebizonyosodott továbbá az is, hogy Enríquez Negreira nem kapott járandóságot az FC Barcelonától, miután 2018-ban megszűnt a CTA alelnöke. A vizsgált Enríquez Negreira levelet küldött az FC Barcelonának, utalva olyan lehetséges szabálytalanságok terjesztésére, amelyekről tudott, és amelyek súlyosan érintenék az FC Barcelonát”

– idézi a bírói végzést az El Mundo.

A jelentés alapján évente 70 ezer euróról 18 év alatt 700 ezer euróra ugrott az utalás összege, amikor is Negreira lemondott a posztjáról a játékvezetői bizottságban.

Ebből az is következik, hogy a kifizetések az FC Barcelona által kívánt hatást váltották ki. A többi csapattal való egyenlőtlen bánásmód és az ebből következő rendszerszintű korrupció a spanyol választottbíróság egészében megállapítható. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes játékvezető korrupt volt, de azt igen, hogy egy csoportjuk megállapíthatóan az volt

– zárta a bírói végzést Aguirre.

A végső döntés kitér arra is, hogy a kifizetések hatására Negreira befolyásolta a bíróküldést, a fia pedig többször is elkísérte a játékvezetőket barcelonai tartózkodásuk alatt. Azt egyelőre nem írták a spanyol lapok, hogy milyen büntetést kaphat Laporta.

Kapcsolódó
Súlyos kérdéseket vet fel a Barca újabb kellemetlen ügye
Kiderült, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának alelnökének.
Olvasói sztorik