Nemzetközi foci

Súlyos kérdéseket vet fel a Barca újabb kellemetlen ügye

Alex Caparros / Getty Images
Alex Caparros / Getty Images
Kiderült, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának alelnökének. Azonnal felkapta rá a fejét a közvélemény, szinte minden érintett nyilatkozott az ügyben. Egyelőre nehéz eligazodni, ezért összegyűjtöttük, mi történt pontosan, ki mit állít, és mi várható a Barca ügyében.

Miért robbant ki az ügy?

Eredetileg semmi köze nem lett volna ab otránynak az FC Barcelonához, csupán egy DASNIL 95 SL nevű cég papírjait ellenőrizték az adóhatóságok. Ennek volt a vezetője José María Enríquez Negreira, aki emellett 2016 és 2018 között a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának (CTA) alelnökeként is működött. A Barca úgy keveredett az ügybe, hogy az átvilágításon belül több tranzakcióról sem adott be dokumentációt a DASNIL 95 SL, melyekkel összesen 1 392 680 euró került a futballcsapat számlájáról Enríquez Negreira cégéhez.

Az adóhatóságnak szemet szúrt az összeg, így aztán megkeresték a cég tulajdonosán kívül az FC Barcelonát is, hogy magyarázatot adjanak az utalásokra. Először a katalán Cadena SER rádióadó műsorában hangzott el, majd az AS is beszámolt róla, hogy a pénzt Enríquez Negreira tanácsadásért kapta. A Barcelona közleménye szerint náluk szabályszerűen megtalálható az erre vonatkozó dokumentáció, vagyis a DASNIL 95 SL követett el adminisztrációs hibát – vagy törvénytelenséget, például adócsalást.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár nem törvénytelen dolog tanácsadásért korábbi bírókat fizetni, aggályos a bizottság éppen aktuális alelnökének utalni. Szintén nem vet jó fényt a klubra az sem, hogy amint befejezte alelnöki tevékenységét Negreira, a Barcelona sem kért a tanácsaiból a továbbiakban. Mindezek tükrében vonták be a futballcsapatot is a vizsgálatba.

Mit mondott a Barca?

Az ügy kirobbanása után röviddel Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke nyilvánosan adott magyarázatot az eseményekre. Nem tagadta, hogy kaptak tanácsokat arra nézve, hogy melyik játékvezetőre milyen módszerekkel érdemes hatni, hogy a csapat számára kedvezőbb ítéletekre legyen hajlamos. De érvelése szerint ez egy bevett gyakorlat, amellyel a profi klubok gyakran élnek is, hiszen minden apróság számíthat.

Joan Valls/Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP Joan Laporta.

A mérkőzések lélektanának tudatos alakítását próbálják ezzel előidézni a csapatok. Számtalan egykori játékos beszélt már arról, mikor és mennyit reklamált, hogy megfelelő nyomás alá helyezze a játékvezetőket egy-egy összecsapáson. A Barca és sok más versenytársa azért fizet ilyen esetekben, hogy azt gyűjtse ki valaki a számára, melyik bírót mennyire érdemes nyomás alá helyezni a siker érdekében. Elvégre minden ember más, így aztán mindegyiküknél más a tűréshatár is.

Ahogyan azonban korábban is írtuk, mivel egyenesen a játékvezetők alelnökének fizetett a Barcelona, felmerült a korrupció gyanúja. Ezt Laporta visszautasította, sőt szándékos támadásnak vélte, hogy akkor robbant ki az ügy, amikor a katalánok remek formában vannak, a csapat ugyanis 2022. október 26. óta nem kapott ki, a 2023-as naptári évben pedig még pontott sem veszített a La Ligában. Laporta azt is kilátásba helyezte, hogy mindenkit be fognak perelni, aki korruptnak vagy adócsalónak nevezi a klubot.

Mit mondtak a játékvezetők?

A CTA rövid közleményt adott ki az események hatására, melyben leszögezte, hogy 2018 óta nincs kapcsolatban Negreirával. Eközben persze mindenki azonnal a 2016 és 2018 között megszerzett nyolc barcelonai trófeát kezdte el vizsgálni. A madridi székhelyű Marca azt is kigyűjtötte, hogy 2016. február 14. és 2018. március 1-je között egyetlen tizenegyest sem ítéltek a Barca ellen.

A játékvezetői bizottság sajnálatát fejezi ki, amiért egy korábbi tagja megsérthette a szervezet tisztaságát. A CTA testületeinek egyik tagja sem végezhet olyan munkát, amely összeférhetetlenséget okozhat, ezért a CTA az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátja magát, maximális együttműködést biztosít

– állt a rövid bejelentésben.

Egy Negreira alelnöksége alatt a bizottság tagjaként tevékenykedő korábbi játékvezető, Juan Andujar Oliver az Onda Cero rádióadón szólalt meg. Sokkolta az információ, és meglátása szerint minden bírónak panaszt kell benyújtania az alelnökkel szemben, mivel a nála pallérozódó szakembereket kiadta egy csapatnak.

Mit mond a La Liga?

A kialakult helyzet természetesen roppant kellemetlen a liga számára. A világ egyik legnépszerűbb bajnokságának egyik legnagyobb csapatáról van szó, a rajongók azonnal szankciókat, büntetést követeltek. A La Liga elnöke, Javier Tebas azonban rögtön lehűtötte a kedélyeket, ugyanis

jelenleg semmilyen módon nem büntethető a Barca.

A spanyol törvények szerint három év után elévülnek az ehhez hasonló sportszakmai ügyek.

Teljesen azért nem dőlhet hátra a klub, ugyanis Tebas később azt is elmondta, amennyiben büntetőeljárást indít az ügyészség, vagy a magánszemélyek közötti korrupciós bűncselekményt állapítanak meg, akkor más elbírálás alá esik a klub is. Ebben az esetben büntethetővé válnak a résztvevők, jelen esetben az FC Barcelona, Negreira és az akkori klubvezetés.

Ugyan a Barcelona elnöke Josep María Bartomeu volt a 2016 és 2018 közötti időszakban, a sportvezető szerint már jóval régebb óta működött ez a tanácsadási szolgáltatás külsős cégekkel. Bartomeu szerint 2009-ben született az első megállapodás Negreirával, még Joan Laporta első elnöksége alatt, míg a Mundo Deportivo szerint 2001 óta zajlott az együttműködés, és közel 7 millió eurót fizetett ki a Barca a tanácsadásért. Az egyezségnek a Barcelona egyre mélyülő anyagi válsága miatt Bartomeu vetett véget azt követően, hogy Enríquez Negreira távozott a játékvezetői testülettől. Utóbbi válaszul egy e-mailben megfenyegette a klubelnököt, hogy felfedi az összes „szabálytalanságot”, amit észlelt az évek során.

Noelia Deniz / NurPhoto / NurPhoto via AFP Josep Maria Bartomeu.

Mit jelenthet ez a Barcelonára nézve?

Valószínűleg semmit, legrosszabb esetben egy elnökváltást. Ahogyan Tebas is elmondta, öt év elteltével nem lehet már szankcionálni a klubot, így az együttes nem kaphat pontlevonást vagy pénzbírságot. Laporta kerülhet egyedül bajba, de nem tűnik reális forgatókönyvnek az ő lemondása sem. Még akkor sem, ha esetleg arra jut a vizsgálat, hogy Bartomeuék korrupt módszerekkel igyekeztek versenyelőnyre szert tenni.

Nagyon nehéznek tűnik bizonyítani, hogy a Barcelona előnyt szerzett a játékvezetői döntésekből az elmúlt évek során

– idézte az eset kapcsán a The Athletic cikke a CTA jelenlegi vezetőségének egyik neve elhallgatását kérő tagját.

Érdekes fejlemény az ügyben, hogy a 77 éves Enríquez Negreira Alzheimer-kórjára hivatkozva mentesülhet a tanúvallomás alól. A kérelme elbírálás alatt áll, betegsége súlyosságától függ, hogy meg kell-e jelennie a bíróságon. Amennyiben nem kell vallomást tennie, szinte biztosan zsákutcába fut a vizsgálat. A klub imidzse, megítélése viszont mindenképpen sérült, bármi lesz is a végeredmény.

Mit szólnak a spanyol bajnokság klubjai?

A La Ligában szereplő klubok közös közleményben tudatták, hogy elítélik a Barcelona tettét. Hétfőn ülést tartott a liga, és a klubokvezetők aggodalmukat fejezték ki. Arra kérték a spanyol ügyészséget, hogy minden információt tegyenek közzé az esettel kapcsolatban.

A közös kiállást a La Liga csapatai közül csak az FC Barcelona és Real Madrid nem írta alá.

Olvasói sztorik