Nemzetközi foci

A Barcelona csaknem másfél millió eurót fizetett a bírói testület egyik tagjának

Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images
Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images

A spanyol sajtóban futótűzként terjedt el az AS beszámolója, amely szerint az FC Barcelona összesen 1 392 680 eurót fizetett a Katalán Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának alelnökének, José María Enríquez Negreirának.

A legújabb információk szerint 2016 és 2018 között többször is utaltak a bizottság meghatározó tagjának, hogy olyan jelentéseket készítsen a Barca számára, amely alapján a játékvezetőkre is készülni tudnak. Az eljárás lényegében azt a célt szolgálta, hogy belső információkhoz jussanak a játékosok, melyik bíróval hogyan érdemes viselkedni annak érdekében, hogy kedvezőbb ítéleteket hozzon a Barcelona számára. Ezek az utalások szakmai tanácsadásként jelentek meg a számlákon.

Először egy rádióműsorban került nyilvánosságra, hogy korrupciós vádak miatt zajlik vizsgálat a klub ellen. Nem lehet nyugodt a mostani vezetőség sem, mert mindez ugyan Josep María Bartomeu elnöksége alatt történt, a vezetőség szerint 2009-ben született a megállapodás. Ekkor még Joan Laporta első elnöksége tartott, az egyezségnek pedig Bartomeu vetett véget, miután Enríquez távozott a játékvezetői testülettől.

Az FC Barcelona közleményt adott ki, amelyben elismerik, hogy külsős tanácsadó cégnek fizettek videókért, de a klub szerint bevett gyakorlatot követtek, amely nem ütközik a szabályokba. Ugyanakkor a katalánok csalódottak, amiért ilyen ügyekbe keverték az egyesületet, amikor végre jó formában van a csapat és jogi lépéseket terveznek a hangulatkeltők ellen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik