Nemzetközi foci

Kínos gólt kapott Münchenben a manchesteri kapus, de nem ez a csapat legnagyobb baja

Tom Weller/picture alliance via Getty Images
Tom Weller/picture alliance via Getty Images

Kellemetlen vereséggel kezdődött a Bajnokok Ligája csoportköre a Manchester United számára. Ha valaki csak azt látja, hogy a csapat 4-3-ra kikapott a Bayern München otthonában még elfogadhatónak is gondolhatná az eredményt, ám a mérkőzést látva összességében nem sok esélyük volt az angoloknak és inkább a hazaiak kritikája, hogy a United végül három szerzett góllal zárva némileg szorossá tudta tenni az összecsapást.

A Manchester akkor torpant meg, amikor Leroy Sané nem túl jó lövését André Onana – ne szépítsük – bevédte a 28. percben. A 27 éves kameruni kapus csalódottan feküdt utána a földön másodpercekig, majd a későbbiekben is a fejét csóválta többször, a lefújást követően pedig elvitte a balhét, arról beszélt, miatta nem nyert csapata. Szimpatikus megnyilvánulás volt ez Onanától, és abban igaza is van, hogy a Manchester United a jelenlegi állapotában nem igazán képes talpra állni egy hasonló ütésből, de csak az ő nyakába varrni a vereséget, meg úgy eleve a manchesteriek szenvedését hiba lenne.

A kameruni kapus az előző szezonban szürreálisan jó számokat hozott a Bajnokok Ligájában, a mérések alapján 7,8 góltól mentette meg az Internazionálét, ami egyfelől a legjobb volt az egész mezőnyben, másfelől pedig az egyik főszerep neki jutott a milánóiak döntőbe jutásában. Onana mindemellett a lábbal történő játékban a világ legszűkebb elitjébe tartozik, így aztán ő volt a Manchester United legfontosabb nyári igazolása, aki jobban passzol a Ten Hag-fociba, mint a remekül védő, de az összjátékban finoman szóval is visszafogottan teljesítő David De Gea.

Csodát vártak a közel 44 millió fontért igazolt kapustól, ehhez képest a Manchester borzalmasan szerepel a szezonban – hat találkozójából csak kettőt nyert meg négy vereség mellett. A Bayern elleni ráadásul az egymást követő harmadik olyan meccse volt a csapatnak, amikor legalább három gólt kapott, amilyen rossz sorozatra 1978 óta nem volt példa a klub történetében.

A United eddig mindössze egyszer, a Wolves elleni szezonrajton nem kapott gólt, és úgy nyert 1-0-ra, hogy a rivális napokkal az első bajnoki előtt cserélt vezetőedzőt. A másik győzelem a Nottingham elleni 3-2 volt, de a Forest akkor a 4. percben már 2-0-ra vezetett, azaz szintén nem lehetett pozitívan beszélni a védelemről.

Onana teljesítménye a Bayern München ellen.

A meccsenkénti több mint két bekapott gól után természetes, hogy Onana előtérbe kerül, és hogy egyre többen emlegetik fel, ezt De Gea is tudta volna hozni, meg hogy nem szabadott volna csak úgy elengedni a klubnál 12 évet eltöltő, a kapuban 545 meccset lehúzó spanyolt, akit még az előző szezonban is a Premier League legjobbjának választottak a posztján. Ugyanakkor érdemes kicsit a statisztikák mögé nézni, még akkor is, ha Onana esetében még elég kicsi a minta.

A kapusok kielemzésére specializálódott John Harrison még bő egy hete, a Brighton és a Bayern München elleni vereség előtt írt a goalkeeper.com-on a manchesteri kapushelyzetről. Bemutatta, hogy az alapstatisztikákban, azaz a meccsenként szerzett pontokban, a kapott gólokban és a clean sheetekben (kapott gól nélküli meccsek) a számok egyértelműen De Gea oldalán vannak. Ezek alapján a modern futballban viszont már rég nem lehet megítélni egy kapus teljesítményét, így jobban körbejárta a kérdést.

De Gea a védéseinek köszönhetően meccsenként 0,16 góltól mentette meg csapatát, miközben Onana ebben a mutatóban messze a ligaátlag alatt van. Csakhogy a spanyollal sosem az volt a baj, hogy ne védene jól, hanem az, hogy a régimódi iskolát képviseli. Ebben pedig benne van az is, hogy alig mozdult el a vonal elől, így a tizenhatoson belüli jelenléte minimális volt a beíveléseknél és belőtt labdáknál, ezáltal a védelemre is nagyobb nyomás nehezedett, illetve a gyenge lábbal való játéka miatt a támadásépítésre sem tudott nagy hatással lenne. Ezekben a mutatókban André Onana jóval jobb teljesítményt nyújt, nemcsak De Geánál, hanem a Premier League-átlagnál is. Például a tizenhatoson belülre juttatott labdák lefülelésével 0,23 góltól menti meg csapatát meccsenként.

A goalkeeper.com statisztikai modellje szerint

ugyan különböző mutatók az erősségeik, David De Gea és André Onana ugyanolyan hatással van a Manchester United eredményeire.

Ettől még persze nem lehet felmenteni Onanát a hibái alól, mert még bőven van mit bizonyítani a manchesteri kapuban, a védések terén mindenképpen. Harrisonnak van egy külön a kapusokra kidolgozott xG-modellje, ami alapján mindössze hét százalék esélye volt annak, hogy Sané abból a helyzetből gólt szerez a Bajnokok Ligájában – a kameruni azonban a lehető legrosszabb megoldást választva vetődött a labdáért, végül nem is tudta kiütni azt.

A számok alapján azonban nem lett rosszabb a Manchester United a De Gea-Onana cserével, még ha ez viszonylag könnyű kifogás is lehetne. Sokkal nagyobb probléma, hogy Erik ten Hag sérülésektől sújtott csapatának játékminősége rossz, és sebezhető hátul, és sorra kapja az ugyanolyan gólokat, amikor a tizenhatoson belülre üres ember érkezik a második hullámban, amiknél Onana kiszolgáltatott helyzetben van. Ha erre nem talál megoldást a holland edző, akkor a pozitív kicsengésű első szezonja után hamar elfogyhat körülötte a levegő.

Kapcsolódó
„Három pontot érdemeltünk volna ebben a szarfészekben” – felháborodtak a török csapat szurkolói
Kamil Grabara nem barátokat szerezni utazott a Bajnokok Ligája-mérkőzésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik