Nemzetközi foci

Két és fél év alatt már a negyedik szövetségi kapitányt nevezték ki a lengyelek

Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images
Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Hétfőn bejelentette a Lengyel Labdarúgó Szövetség, hogy az eddig az U21-es csapatot irányító Michal Probierz lett a szövetségi kapitány.

A lengyelek kispadján a korábbi Európa-bajnok Fernando Santos ült az Eb-selejtezők alatt, de öt meccsen mindössze hat pontot szerzett az egyik leggyengébb csoportban. Kilenc hónappal kinevezése után menesztette a portugál edzőt a szövetség, így az utolsó három találkozón már Probierz bizonyíthat.

Nem sült el jól az utóbbi években az edzői kinevezés a szövetség számára, 2021-ben a Fehérvárnál is megfordult Paulo Sousa vállalta a feladatot, de még abban az évben, decemberben távozott, hogy klubedző legyen. Ezt követően Czeslaw Michniewicz lett a kapitány, de ő szintén nem húzta tovább egy évnél, mivel a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében kieső csapattal nagyon nem volt megelégedve a szövetség, ráadásul a bónuszok elosztása körül is vita támadt. Fernando Santos januárban vette át a csapatot, de többek között Moldovától is kikapott vele a lengyel csapat.

Összességében tényszerűen elmondható, hogy két és fél év alatt már a negyedik edző ült le a lengyel válogaott kispadjára.

Probierz labdarúgói pályafutását zömmel Lengyelországban töltötte, majd edzőként kizárólag hazájában kapott munkát egyetlen Arisznál töltött kitérőt leszámítva. Legnagyobb eredménye eddig a Lengyel Kupa és Szuperkupa megnyerése a Jagiellonia Bialystokkal, amely után a klub valaha volt legjobb edzőjének választották őt.

Az eddig az U21-es válogatottat irányító Probierz októberben a Feröer-szigetek otthonában sorra kerülő Eb-selejtezőn mutatkozik be, majd együttese Moldovát fogadja.

Olvasói sztorik