Nemzetközi foci

„Ilyen játék után nem maradhat az edző” – vb-t megjárt kapitányban gondolkodnak a lengyelek

ANDREJ ISAKOVIC AFP
ANDREJ ISAKOVIC AFP
Az év végén távozik a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Czeslaw Michniewicz. De ki legyen az utód?

A szakvezető irányításával a csapat nyolcaddöntős volt a vasárnap véget ért katari világbajnokságon, a szövetség azonban nem könyvelte el egyértelmű sikerként, hogy 1986 óta először sikerült továbbjutni a csoportból. Közleménye szerint Michniewicz több egyeztetésen vett részt Cezary Kulesza elnökkel, illetve más szövetségi vezetőkkel, és végül a döntéshozók úgy látták, nem biztosított vele a csapat előrelépése, ezért nem ajánlottak neki szerződéshosszabbítást.

Szeretnénk, ha a válogatottat olyan edző vezetné, aki garantálja a fejlődést és a vállalt célok elérését.  Az új edzőnek emellett javítania kell a válogatott imázsán, és újra kell építenie a szurkolók bizalmát

nyilatkozta Kulesza, aki szeretne olyan kapitányt találni, akit nem kell másfél év után meneszteni.

A korábbi legendás labdarúgó, az 1974-ben vb-bronzérmet szerzett Grzegorz Lato azt mondta a WP Sportowe Fakty portálnak, hogy számára nem volt meglepetés ez a döntés.

„Szerintem ez volt a leghelyesebb lépés, hiszen az edzőt mindig az eredmények minősítik. Ugyan továbbjutottunk a csoportból, de hogyan? Ha az Argentína elleni meccset nézzük, az 0-5 is lehetett volna. Ilyen eredmények és mutatott játék után nem maradhat edző a posztján” – jelentette ki Lato, aki 2008–2012-ben a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke volt.

Lengyel lapértesülések szerint három komolyabb jelölt neve merült fel. Egyikük Hervé Renard, aki elmondhatta, hogy a világbajnokságon egyedüliként tudta legyőzni az aranyérmes Argentínát – a szaúdi válogatottal. A spanyol Roberto Martínez hat év alatt egy vb-bronzot tudott felmutatni a belgákkal, míg Vladimir Petkovic 2014 és 2021 között a svájci válogatottat vezette, legnagyobb eredményeként tavaly Eb-negyeddöntőt játszhatott csapata, amelyet végül tizenegyesekkel veszített el Spanyolországgal szemben.

Az 52 éves Michniewicz januárban vette át a lengyel válogatott irányítását, miután a portugál Paulo Sousa elfogadta a brazil Flamengo felkérését. Szűk egy év alatt öt győzelem, öt vereség és három döntetlen volt a mérlege.

A szövetség elismerte, hogy nehéz pillanatban vette át a nemzeti csapatot, kijutott vele a világbajnokságra és megőrizte helyét a Nemzetek Ligája elitjében, ugyanakkor hiányolta tőle a meggyőző jövőképet. A lengyelek a vb nyolcaddöntőjében a tornán címvédőként szereplő, későbbi ezüstérmes franciáktól kaptak ki 3-1-re.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik