Nemzetközi foci

A világbajnok spanyolok közül 15-en visszatérnek a válogatottba, Hermoso viszont nincs köztük

Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images
Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images
A spanyol női labdarúgó-válogatott újonnan kinevezett kapitánya csak a napokkal az eredeti tervek után tudott keret hirdetni a játékosok bojkottja miatt.

Beszüntették a bojkottot a világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosai, az aranyérmesek közül 15-en tagjai az együttes Nemzetek Ligája-keretének. Jenni Hermoso, akit Luis Rubiales szájon csókolt, nincs a visszatérők között.

Montse Tome, az újonnan kinevezett szövetségi kapitány eredetileg pénteken hirdette volna ki a svédek és a svájciak elleni találkozókra készülő csapat névsorát, ezt azonban el kellett halasztania, miután összesen harminckilenc futballista – köztük szinte a vb-győztes keret teljes egésze – aláírta azt a levelet, amelyben Rubiales elnök lemondásán túl további változtatásokat sürgettek. Ebben felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására, valamint változásokat követeltek a főtitkári poszton, illetve a kommunikációs és marketingosztályon, írja az MTI.

Tome hétfői kerethirdetésekor a 23 vb-győztesből 15-en már szerepeltek a válogatott mérkőzésekre készülő névsorban.

Ez egy új fejezet kezdete, az óra pedig ketyeg

– fogalmazott Tome, aki azonban részleteket nem árult el arról, mivel győzte meg a játékosokat, hogy ismét álljanak a válogatott rendelkezésére.

A csapatot vb-címre vezető elődjét, Jorge Vildát szeptember elején menesztették. A spanyol válogatottnál éppen a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis Rubiales az angolok ellen 1-0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta az egyik játékost, Jenni Hermosót. A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai ezt követően leszögezték: addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök végül szeptember 10-én mondott le a tisztségről.

Hermoso kimaradása kapcsán Tome annyit mondott: a játékos mellett állnak, és meglátása szerint jelenleg az a legjobb, ha így védik őt.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat ebből a debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük a franciaországi részvétel kiharcolására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik