Nemzetközi foci

Belebukott a csókbotrányba, lemondott a spanyol szövetség elnöke

DAVID GRAY / AFP
DAVID GRAY / AFP
A spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Luis Rubialest vasárnap este lemondott a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöki posztjáról.

A sportvezető egyúttal azt is jelezte, hogy az európai szövetségben betöltött alelnöki tisztségéről is le fog mondani.

A nemzetközi szövetség (FIFA) által posztjában már korábban felfüggesztett Rubiales az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett augusztusi női világbajnokság fináléja után váratlanul szájon csókolta a győztes spanyol válogatott egyik játékosát, Jenni Hermosót.

A spanyol ügyészség pénteken ezért indított eljárást a 46 esztendős sportvezető ellen, két nappal azt követően, hogy Hermoso hivatalosan is szexuális zaklatással vádolta meg. A tavaly elfogadott vonatkozó törvény értelmében Rubiales – amennyiben bűnösnek találják – pénzbüntetésre vagy akár egytől négy évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Az ügyészek szerint az RFEF elnöke kényszerítést követett el azáltal, hogy a játékos szerint nyomást gyakorolt rá azért: szólaljon fel védelmében az eset kapcsán kirobbant médiabotrány miatt.

Rubiales az angolok ellen 1-0-ra megnyert finálé végén – amellyel a spanyolok első világbajnoki címüket szerezték – győzelmi mámorában megragadta az ágyékát a kiemelt vendégeknek helyet biztosító páholyban, miközben tőle néhány méterre ott állt Letícia spanyol királyné és a 16 éves Zsófia hercegnő, majd a díjátadón megcsókolta Hermosót.

A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai kijelentették, addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg Rubiales áll a szövetség élén, írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik