Nemzetközi foci

Sevillában fojtogatták, Berlinben átverték – kitálalt az ötszörös BL-győztes

Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto / AFP
Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto / AFP
Pályafutása csúcsán is lehetne, de tavaly december óta csapat nélkül van Isco, a spanyolok 38-szors válogatott labdarúgója. A Real Madriddal öt Bajnokok Ligáját nyert támadó középpályás a Marcának adott nagyinterjúban mesélt az elmúlt évek hihetetlen történéseiről.

A jelenleg 31 éves futballista Valencia, majd Málaga után 2013-ban szerződött a Real Madridhoz, ahol kulcsemberré nőtte ki magát. A csapattal háromszor lett bajnok, egyszer nyert Király-kupát, négyszer klubvébét, három-három alkalommal pedig spanyol és európai Szuperkupát. Amire viszont a legbüszkébb lehet, hogy ötször is tagja lehetett a madridiak BL-győztes együttesének (2013–14, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2021–22).

Isco statisztikák.

A 2021–22-es szezonban azonban már jóval kevesebb lehetőséghez jutott, Carlo Ancelotti alatt nem számított kulcsembernek, így kilenc év után a váltás mellett döntött.

„Lejárt a szerződésem a Real Madriddal, és az előszezonban Julen Lopetegui, a Sevilla edzője felhívott, és elmondta, hogy szeretne szerződtetni. Végül is az egyik legjobb edző, akivel együtt dolgoztam, aki alatt a legjobb teljesítményt nyújtottam. Voltak más ajánlataim is Olaszországból, de jó lépésnek tartottam a pályafutásomban Sevillát. Nagyszerű csapat, játszott a Bajnokok Ligájában, Lopetegui az edző – kiváló lehetőség volt” – mesélte a Marcának adott interjúban.

Aztán beütött a baj, miután a csapat az új szezonban nyolc mérkőzésen öt vereséget szenvedett, a Dortmund otthonában elszenvedett 4-1-es BL-vereség után 2022. október 5-én Lopeteguit menesztette a klub. Érkezett Jorge Sampaoli, Isco pedig a téli átigazolási időszak közeledtével furcsa dolgokat tapasztalt.

Először is anélkül, hogy a vezetők velem egyeztettek volna, felhívták a menedzserem, hogy találjanak számomra valami megoldást.

Beszéltem a sportigazgatóval, Monchival és azt mondtam neki: nem tudom, hogy szeret vagy sem, de legyen őszinte hozzám, készséggel a rendelkezésére állok, és javítsuk ki a problémákat. Erre azt felelte, ha találok valamit, akkor távozhatok. Innentől kezdve azt terjesztette, hogy el akarok menni, ami nem volt igaz. Hívogatott engem és a ügynököm, hogy írjuk alá a felmondást.”

Isco ezért újabb személyes találkozást eszközölt, ami nem végződött túl barátságosan.

„Újra beszéltem vele, és azt mondtam neki: «Nézd, Monchi, nem vagy őszinte sem velem, sem azokkal az emberekkel, akiknek elmondasz bizonyos dolgokat. Maradni akarok, te pedig folyton azt híreszteled, hogy menni akarok.» Aztán volt egy kis konfliktus… Közöltem vele, ő a legálságosabb ember, akivel valaha találkoztam a futball világában, erre rám támadt.

Megragadta a nyakam, úgy kellett bennünket szétválasztani a biztonságiaknak. Érhető, hogy ezek után semmilyen körülmények között nem akartam ott folytatni.

A hivatalos verzió szerint 2022. december 21-én a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést, akkor Jorge Sampaoli azt mondta, Isco nem felelt meg a klub elvárásainak.

Isco statisztikái a Sevillában.

Berlini csalódás

Idén január végén jött egy lehetőség: az Union Berlin hívta.

„Sok mindenért én vagyok a hibás, mert néha elengedtem magam, még az edzéseken is feladtam, mert levertnek éreztem magam. De ami Berlinben történt, az óriási volt. A menedzserem hívott, hogy az Union Berlin bejelentkezett egy nagyon jó ajánlattal év végéig, plusz egy év opcióval. Öt percet kértem, utánanéztem, láttam, a csapat jól megy a Bundesligában, szerepel az Európa Ligában, jó a szerződés, jól néz ki a projekt.. Elfogadtam. Elküldték nekem a szerződést, én pedig továbbítottam az ügyvédemnek. Minden rendbent találtunk, bepakoltam és egyedül elutaztam Berlinbe.”

A helyszínen fogadták, lefotózták, nyilatkozott a tévének és másnapra egyeztettek egy orvosi vizsgálatot.

„Reggel a kórházba tartva jelezték, bocsi, az Európa Ligába nem sikerült benevezni. A végsőkig próbálkoztak, de nem lehetett, ez van. Elfogadtam. Átmentem az orvosi vizsgálaton, majd mire aláírtam volna a szerződést, kiderült, nem a megbeszélt összeg szerepel benne, hanem kevesebb. Ezt is elfogadtam. De tíz perc múlva harmadszor is felhívtak, hogy a következő szezonra sem a szerződésben szereplő összeg a cél, azt felül kell vizsgálni. Miután nagy várakozásokkal és lelkesedéssel elutaztam egy Európa Ligában játszó csapathoz, tizenöt perc alatt megváltoztatták a szerződésem felét. Azt, amelyet mi és ők is elfogadtunk.

Ez tiszteletlen volt, mondtam, nem vagyok 18 éves, nem is ez az első szerződés, amit aláírnék, nekem ez nem kell. És hazamentem.

Hiányzik a labda

Akkor úgy érezte, elege volt, ki kell kapcsolódnia, ki kell, hogy tisztuljon a feje.

„Lelkileg nem voltam felkészülve egy újabb lépésre, egy újabb projektre. Úgy éreztem, hogy abba kell hagynom, terápiára kell járnom, hogy rend legyen az elmémben, rendezzem az életemet, a gondolataimat.”

Most már jól van, várja az új lehetőségeket, mert szeretne focizni, megmutatni, hogy vannak még jó évei a futballban.

Hiányzik a labda, a meccsek, az öltöző. Hiányzik, hogy labdarúgónak érezzem magam.

És hát igaz, hogy vannak ajánlataim, de nem akarok hibázni vagy újabb rossz lépést tenni a karrieremben. A pályafutásom azon a pontján vagyok, hogy miután mindent megnyertem, élvezzem a játékot. Persze ha még több címet nyerek, az még jobb. Olyan csapatra vágyom, amely versenyképes projekttel bír. Sohasem fogom előtérbe helyezni a pénzt. Sok ajánlatom van és volt Katarból és Szaúd-Arábiából, nagy összegekkel, de és játszani, versenyezni és szórakozni szeretnék.”

Kapcsolódó
Cirkusz és bohócnak öltözött streamerek? – Gerard Piqué egy ebédszünet alatt átírta a futballt
Milliók nézik TikTokon, a Final Four 92 ezer nézőt vonzott a Camp Nouban. A Kings League története.
Olvasói sztorik