Nemzetközi foci

Cirkusz és bohócnak öltözött streamerek? – Gerard Piqué egy ebédszünet alatt átírta a futballt

Manuel Alvarez / Quality Sport Images / Getty Images
Manuel Alvarez / Quality Sport Images / Getty Images
Képzeljen el egy futballmérkőzést a távoli jövőben: hét a hét ellen kétszer 20 perces félidővel, a vízilabdához hasonló kezdéssel (ráúszás helyett ráfutással), aranykártyás titkos fegyverrel, egy Enigmának hívott ismeretlen, maszkos játékos bevetésével. Mindez azért, hogy az agyat rövid klipekkel és magas interaktivitással stimuláló TikTokon és Twitchen felnövő Z generáció ne egy unalmas 90 percet nézzen. A próba már zajlik a Kings League-ben, amely – ha hinni lehet Gerard Piqué-nek – a futball jövőjét testesíti meg.

Akár a modernkor polihisztorának is mondhatnánk a még mindig csak 36 éves Gerard Piqué-t, aki az elmúlt 15 év egyik legmeghatározóbb, legjobb védője volt a világon. A futballpályán mindent elért, 102-szeres válogatottként nyert világbajnokságot (2010), Európa-bajnokságot (2012), négy Bajnokok Ligáját, kilenc spanyol és egy angol bajnoki címet, illetve három klubvébét.

Bő egy évtizedig azért is irigykedtek rá, mert a világhírű énekesnővel, a kolumbiai Shakirával kötötte össze az életét – a csúnya megcsalás és elválás azért sokat rontott az összképen. Azonban mindig is tele volt ötletekkel az izotóniás sportitaloktól a napszemüvegeken és a mobiltelefonos videójátékokon át az organikus hamburgerekig, és ugyan akadtak kudarcok, semmi sem tudta a kedvét szegni.

Azt mondták róla, már kisgyerekként az új ötletek vezették, azt azóta sem hagyta kiölni magából. Nem ismer lehetetlent, és a terveihez meg is teremtette az anyagi feltételeket.

Néhány bukás sem szegte a kedvét

2018-ban megalapította és azóta is vezeti a Kosmos Holdingot – egy sport- és médiabefektetési csoportot –, amelyhez többek között betársult a Mikitani Hirosi, a Rakuten Group, Inc. japán e-kereskedelmi cég alapítója és elnöke is. A cég gondolt egy merészet és nagyot, és kötött egy 25 évre szóló, 3 milliárd dolláros együttműködést a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel (ITF) a Davis-kupa átalakításáról.

Ezzel Piqué darázsfészekbe nyúlt, mert az 1900-ban létrehozott kupasorozat egy jól kitalált rendszer szerint zajlott, ő azonban a futball-vb mintájára egy 16 csapatos döntőt álmodott meg, egy helyszínen, csoportkörrel, majd egyenes kieséssel. 2019-ben Madrid adott otthon a versenynek, nem éppen átütő sikerrel, 2021-ben már több helyszín volt, és csak a végjátékot vitték a spanyol fővárosba, csakúgy, mint tavaly Málagába.

GABRIEL BOUYS / AFP A Davis-kupa megújítása nem lett sikersztori.

Idén januárban aztán az ITF közölte, hogy öt év után véget vet a partneri kapcsolatnak a konzorciummal. A felek kicsit perrel is fenyegetőztek, de úgy tűnik, szép lassan elhalt a vihar.

A másik kudarc a 2020-as, Szaúd-Arábiában megrendezett spanyol Szuperkupa kapcsán érte, amikor cége, a Kosmos segített a lebonyolításban, ám felmerült a pletyka, hogy Piqué, aki akkor még aktív játékos volt, 25,9 millió dolláros jutalékot kapott. Mind ő, mind a spanyol futballszövetség ragaszkodott ahhoz, hogy semmi törvénytelen sem volt a megállapodásban, de ettől még a közvélemény nem nyugodott meg teljesen.

Piqué azonban ennél is több lábon áll, 2018 decemberében megvásárolta az FC Andorrát, amely tavaly feljutott a Segunda Divisiónba, a közelmúltban befejeződött szezonban pedig a 7. helyen zárt. Emellett 2019 júliusában egy másik spanyol futballklub, a Gimnastic Manresa többségi részesedését is megszerezte – természetesen a Kosmoson keresztül.

De nem sokkal később egy újabb ötlettel jelentkezett.

Mire jó 15 perc ebédszünet?

„Gerard mindig is tudta, hogy a foci nem tart örökké. Sok csapattársát látta visszavonulni, akiknek 35 évesen nem volt igazi életük, csak jó éttermekben ettek és a tenisz, valamint a fallabda ötvözetét, a padelt játszották. A fejében cikázó gondolatok miatt azonban leginkább a spanyol inquieto szóval lehetne őt jellemezni: nyugtalan, kíváncsi, ugyanakkor sokkal rugalmasabb, mint az egy ilyen híres embertől elvárható lenne” – mondta róla egykori kollégája, Javier Alonso.

Amit itt csinálunk, azok Gerard álmai, ezeket próbáljuk valóra váltani.

A legfrissebb álma annyira ambiciózus volt, hogy tavaly novemberben váratlanul bejelentette, a néhány nappal későbbi, Alméria elleni bajnoki lesz az utolsó mérkőzése, és visszavonul a futballtól. Mindezt azért, hogy teljes erővel megreformálja és jobbá tegye a kedvenc sportágát, amely világsztárrá tette őt.

A New York Timesnak áprilisban úgy nyilatkozott, hogy egy ebédszünet hozta meg a nagy ötletet. Az a 15 perc, amíg elsétált a barcelonai irodától az étteremig. Állítja: a labdarúgás központi problémája az, hogy a falatnyi tartalmakon nevelkedett Z generációt nem elégíti ki a retrosport.

Azok, akiket a YouTube, a Twitch és a TikTok azonnali elégedettségi algoritmusai irányítanak, képtelenek 90 percet egy dologra, például egy lagymatag futballmérkőzésre összpontosítani.

Egy hagyományos focimeccs túl sok lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy a tekintetek elkalandozzanak. A bedobások, a szögletek, az időhúzások mind-mind gyengítik a sportoló-néző interakciókat, és ezt a fiatalabbak nem bírják. A sportágnak alkalmazkodnia kell.

„Olyan termékeket kell készíteni, amelyek rövidek és izgalmasak. A kilencven perc túl hosszú, találjunk ki olyan szabályokat, amelyek szórakoztatóbbak.

Úgy érzem, hogy a futball, mint termék elavult

– fogalmazott.

Piqué és Oriol Querol, a Kosmos vezérigazgatója a negyedórás séta során belendült, elképesztő ötletek egész tárházát zúdították egymásra. A lényeg: a focinak rövidebbnek kell lennie, minimalizálnia kell az üresjáratokat, le kell másolni és át kell venni a videójátékok, a streaming és a valóságshow ritmusát és összes jellemzőjét.

Az ötlet olyan gyorsan körvonalazódott, hogy 2022. november 11-én megalakult a Kings League tucatnyi csapattal, amelyek nagyrészt korábbi játékosokból állnak, tulajdonosai és irányítói pedig az ország legkiemelkedőbb streamerei.

Titkos kártyák világsztárokkal

A liga a dél-amerikai Apertura és Clausura formátumát követi, azaz minden szezon két részre oszlik, egy téli és egy nyári bajnokságra. Az alapszakasz során a tizenkét csapat tizenegy fordulót játszik, majd a legjobb nyolc jut be a rájátszásba. A mérkőzések kétszer 20 percesek, minden játéknapon hat összecsapást rendeznek egymás után ugyanazon a pályán.

A nyitószezonra 2022. december 27-én tartották meg a draftot, minden csapat 10-10 labdarúgót választott, plusz két helyet a vendégeknek kellett fenntartani. A 11. játékos végig a csapatnál marad, a 12. pedig akár minden mérkőzésnapon cserélhető.

Ami a rendhagyó szabályokat illeti:

  • a mérkőzés a vízilabdához hasonlóan kezdődik (ráúszás helyett ráfutás), a labda a kezdőkörben, a két csapat pedig az alapvonalról indul a megszerzéséért.
  • Bármennyit lehet cserélni odavissza a meccs alatt.
  • A sárga lap miatt kettő, a piros lapért öt percre kell elhagynia a pályát a vétkesnek.
  • Döntetlen nincs, ilyen esetben a végén büntetők döntenek – a jégkoronghoz hasonlóan – a félpályáról indulva, rávezetéssel.
  • A mérkőzés előtt minden csapat húzhat egy titkos kártyát, amit a kétszer 20 perc alatt egyszer bevethet. Ezek között szerepel az azonnali büntetőrúgás, az ellenfél egyik játékosának kétperces kiállítása, a következő 2 percben szerzett gól duplán számítása vagy éppen az ellenfél kártyájának megszerzése.

A téli bajnokság január 1-jén kezdődött és március 26-án ért véget. A mérőszámok elsöprő sikerről tanúskodtak, januárban a TikTokon mintegy 238 millió megtekintést hozott a sorozat – Querol szerint többet, mint Európa hagyományos ligái együttvéve. A Final Fourt, azaz az utolsó három mérkőzést március 26-án a Camp Nouban rendezték, ahová 92 ezren váltottak jegyet.

Manuel Queimadelos by Quality Sport Images / Getty Images Őrült közönségsikert hozott a március 26-i Final Four a Camp Nouban.

Javier Tebas, a La Liga elnöke ennek ellenére szókimondóan és kritikusan nyilatkozott, szerinte a Kings League nem lehet komoly rivális.

Ez csak egy cirkusz, bohócnak öltözött streamerekkel

– jelentette ki.

Egyébként az alapszakaszt a Ultimate Móstoles csapata nyerte, amely a negyeddöntőben egyből kiesett a nyolcadik El Barrio ellen. Érdekesség, hogy a végső győztes éppen utóbbi együttes lett, amely a fináléban az alapszakaszban hetedik Aniquiladores FC-t verte 3-0-ra.

Hogy az ismert nevekről is szót ejtsünk, az 1K FC elnöke Iker Casillas, a Kunisportsé Sergio Agüero, 12. vendégjátékosként pedig olyan sztárok jutottak szóhoz, mint az argentin Javier Saviola, a mexikói Javier Hernández (azaz Chicharito) vagy a brazilok világbajnoka, Ronaldinho.

De például az xBuyer Team bevetette Enigmát is, a torna legtitokzatosabb játékosát, aki a tetoválásainak eltakarása érdekében hosszú ujjú pólóban és maszkban játszott – állítólag azért, mert aktív LaLiga-játékosként a szerződése nem engedte volna meg a szereplését.

A nyári szezon jelenleg is zajlik, hogy a népszerűség töretlen, arra bizonyíték, hogy a francia Djibril Cissé mellett pályára lépett már az olasz Andrea Pirlo, illetve az ukrán Andrij Sevcsenko is, de jelezték, hogy az argentin Gonzalo Higuaín is készen áll a szereplésre.

A playoffra július 22. és 29. között kerül majd sor.

Cesc Maymo / Getty Images Sevcsenko is visszatért a pályára.

A disneyfikálódástól a Netflixig

A norvég közszolgálati média honlapja is feldolgozta a témát, a szórakoztatóipar oldaláról megközelítve. A portál által megkérdezett spanyol újságíró, Diego Torres szerint a modern labdarúgás legjobb és legnagyobb klubjai disneyfikálódtak. Azaz elkezdték másolni azt, amit a világon a Disney képviselt.

Szerinte 2000-ben a Real Madrid ugyanazt a kereskedelmi tervet kezdte követni, mint a Disney az Oroszlánkirállyal. A spanyol klub vezetői látták, hogy a szórakoztatóipari cég nem csak egyszer, hanem többször is kiadott egy terméket: mozikban, repülőgépeken, DVD-n, majd ruhákon és játékokon. Majd jött a meséből készült musical. A Real Madrid hasonlót képzelt el a futballcsapattal, előbb a jegy-, majd tévébevétellel, aztán a klub saját csatornáin keresztül, majd bolti termékeken és szponzorokon keresztül a merchandisinggal.

De a Disney-hez hasonlóan nekik is szükségük volt népszerű karakterekre, így hát megvették a világ legjobb játékosait: Luís Figót, Zinédine Zidane-t, Ronaldót és David Beckhamet. Mindegyikük több millió rajongót vitt magával. A Real Madrid egy külön univerzummá vált.

A 2004–2005-ös szezonban a Real kereste a legtöbbet a világon, és 11 éven át nem akadt párja. Egyre többen akarták másolni, jelenleg éppen a Manchester City jelenti a csúcsot.

De változott a világ, a Disney helyett most már a Netflix a követendő példa. Így lett a Forma-1 hajtóereje a Drive to Survive-sorozat, amely már az ötödik évadát tapossa, és nagyban hozzájárult a sportág népszerűségének növekedéséhez – főleg az Amerikai Egyesült Államokban.

Azóta hasonló sorozatok jelentek meg a streamingszolgáltatónál a teniszről és a golfról, a futballban dokumentumfilmek készültek a Sunderlandről, a Juventusról vagy az Arsenalról.

A legszélsőségesebb példa a Wrexham, egy walesi kisváros klubja, amely egészen idáig az angol ötödosztályban játszott. 2021-ben két hollywoodi híresség, Ryan Reynolds és Rob McElhenney megvásárolta, majd sorozatot készítettek arról, hogyan próbálják átalakítani a csapatot. Amikor a Wrexham áprilisban feljutott, az érdeklődés messze meghaladta azt, amit a kiscsapat egyébként érdemelt volna. Ám Reynolds tudta, mit csinál, és nem azért, mert annyira szereti a focit, hanem mert a szórakoztatóiparban dolgozik.

Ezen példák arra jók, hogy láthassuk, Piqué sem a vakvilágba lövöldözött: a Kings League is a népszerűséget, az internet kínálta lehetőségeket lovagolta meg.

A futball már nem csak futball

Hogy lesz-e jövője az egésznek? Egyelőre úgy tűnik, igen. És nem csupán a futballsztárok miatt, hanem azért is, mert például a Porcinos FC vezetője az egyik leghíresebb spanyol streamer, Ibai Llanos, míg a Jijantes FC élén a népszerű futballszakíró, Gerard Romero áll.

„Ez sport, ami nem működne, ha nem nyújtanánk magas színvonalú futballt. Ez igazán fontos. De nem ez az egyetlen szempont.

Akárcsak Piqué, én is azt vallom, a futball már nem lehet csak futball. A látványnak kell prioritást élveznie

– nyilatkozta Querol.

Talán éppen ez az, amit a Kings League kritikusai figyelmen kívül hagytak. Lehet, hogy mindez cirkusz, de az is népszerű és tömegeket vonzó világszerte.

És ha még a legismertebb labdajátékkal is egyesül, akkor is megjósolhatatlan a kifutása és végkimenetele.

Olvasói sztorik