Élő Nemzetközi foci

Kibrusztolta első BL-győzelmét, és ezzel triplázott a Manchester City

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
Története első BL-győzelmét aratta a Manchester City, amely Rodri góljával nyerte meg az Inter elleni isztambuli döntőt. A Manchester United (1999) után a City a második angol csapat, amely triplázni tudott, Pep Guardiola pedig a Barcelona után egy újabb klubbal tudta egy szezonon belül megnyerni a BL-t, a kupát és a bajnokságot.

A Manchester City 1-0-ra legyőzte az Intert az isztambuli döntőben, és ezzel története során először nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Bár a fogadóirodáknál egyértelmű favorit volt a City, ez az első félidőben nem köszönt vissza a pályán, mert az angol bajnok és FA Kupa-győztes csapat a labdabirtoklási fölény ellenére nem talált fogást az Interen.

A City legjobban passzoló középpályása, De Bruyne az első játékrész első felében szokatlan helyen, a bal oldali félterületben futballozott, ahonnan nem tudott hatékony lenni, majd középre húzódott, és onnan alakította az első felvonás legígéretesebb lehetőségét, amikor Haaland kiszorított helyzetből leadott lövését bal kézzel hárította Onana.

Az angolok nem csak a kimaradt lehetőség miatt szomorkodhattak, hanem azért is, mert ismételte magát a történelem, De Bruynét a 2021-es BL-döntőn is le kellett cserélni a szünet előtt, és most is, ezúttal a combját fájlalva, könnyes szemmel sántikált le.

Az Inter esélye az volt, hogy a City hátsó alakzata láthatóan ideges volt, Akanji például Édersonra várva elengedett egy hátratett labdát, amire Martínez csapott le, de a világbajnok csatár éles szögből Édersonba lőtt, miközben Guardiola az oldalvonalnál térdre borulva figyelte a jelenetet.

A második félidő közepén Rodri törte meg a jeget, Bernardo Silva kapott remek labdát, és bár beadása Acerbi testéről levágódott, így lett jó a második hullámban érkező Rodrinak, aki okosan a bal sarokba lőtt. A gólt és a meccs összefoglalóját itt lehet megnézni.

Az Inter szinte egyből egyenlíthetett volna, megint Akanji volt bizonytalan, de Dimarco ívelt fejesénél a léc kisegítette Édersont, majd az Inter-játékos ismétlését saját csapattársa, Lukaku blokkolta.

A remekül leforduló és ezzel magát helyzetbe hozó Foden eldönthette volna a meccset, de Onana életben tartotta az Intert, amelynek még volt egy óriási egyenlítési lehetősége, Lukaku közeli fejesét azonban Éderson – talán maga sem tudja, hogyan – hárítani tudta.

Bár ment előre az Inter az utolsó percekben is, a City kihúzta, így először – és veretlenül – nyert BL-t, ezzel a városi rivális MU 1999-es bravúrja után második angol csapatként triplázott.

A pályafutása harmadik BL-sikerét elérő (2009, 2011, 2023) Guardiola már a Barcelonával is összehozott egy triplázós idényt, ő az első edző, akinek ez két csapattal is sikerült.

Az olaszok pedig üres kézzel zárták az európai kupaidényt, pedig mindhárom sorozatban volt döntősük, de az Inter mellett a Roma (a Sevilla ellen az EL-ben) és a Fiorentina (a West Ham ellen a Konferencia Ligában) is elbukott.

A mostani volt zsinórban a negyedik BL-döntő, amelyen mindössze egy gól születetett.

Bajnokok Ligája, döntő:

Manchester City (angol) – Inter (olasz) 1-0 (0-0)
Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző
v.: Marciniak (lengyel:)
Manchester City: Éderson – Akanji, Ruben Dias, Aké – Stones (Walker, 82.), Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish – Haaland.
Inter: Onana – Darmian (D’Ambrosio, 85.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) – Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco – L. Martínez, Dzeko (Lukaku, 57.).
gól: Rodri (68.)
sárga lap: Haaland (90+2.), Éderson (90+4.), illetve Barella (59.), Lukaku (83.), Onana (90+2.)

 

A triplázó európai labdarúgócsapatok:
2: Bayern München (német) – 2013, 2020, FC Barcelona (spanyol) – 2009, 2015
1: Celtic Glasgow (skót) – 1967, Ajax Amsterdam (holland) – 1972, PSV Eindhoven (holland) – 1988, Manchester United (angol) – 1999, Internazionale (olasz) – 2010, Manchester City (angol) – 2023

 

A góllövőlista élcsoportja:
12 gólos: Erling Haaland (norvég, Manchester City)
8 gólos: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
7 gólos: Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)
6 gólos: Joao Mário (portugál, Benfica)

 

A Manchester City útja a diadalig:
G csoport:
Sevilla (spanyol) – Manchester City 0-4
Manchester City – Borussia Dortmund (német) 2-1
Manchester City – FC Köbenhavn (dán) 5-0
FC Köbenhavn – Manchester City 0-0
Borussia Dortmund – Manchester City 0-0
Manchester City – Sevilla 3-1
A csoport végeredménye: 1. Manchester City 14 pont, 2. Borussia Dortmund 9, 3. Sevilla 5, 4. FC Köbenhavn 3

 

nyolcaddöntő:
RB Leipzig (német) – Manchester City 1-1
Manchester City – RB Leipzig 7-0

negyeddöntő:
Manchester City – Bayern München (német) 3-0
Bayern München – Manchester City 1-1

elődöntő:
Real Madrid (spanyol) – Manchester City 1-1
Manchester City – Real Madrid 4-0

döntő:
Manchester City-Internazionale (olasz) 1-0

Haaland fölé - de már lesről

Bastoni volt az utolsó olasz a védővonalban, de nem lógott be, így egyértelműen lesről indulva lőtt fölé a norvég csatár.

Dzekót kinevették a City-drukkerek

Sután nyúlt a labdához a korábban a Cityben is játszó bosnyák csatár, kirúgás lett a vége, jött is a gúnyos kacaj az angolok szektorából.

Lautaro már azzal rekorder, hogy játszik

Ez a világbajnok argentin csatár 57. tétmeccse a szezonban. Ennyit sosem játszott Inter-focista egy szezonon belül. Martínez három gólt szerzett idén a BL-ben, a bajnokságban 21 góllal zárt.

Az első találkozás mindig emlékezetes

A Manchester City és az Inter most találkozik először a nemzetközi porondon – és egyből egy BL-döntőben. Legutóbb ilyen 2005-ben fordult elő, akkor a Milan és a Liverpool tényleg nagyon emlékezetes meccset vívott, háromgólos hátrányvból állt fel, és lett BL-győztes tizenegyesekkel a Pool.

Rutin meg az évek

A City kezdőjének 28 év és 137 nap, az Interének 29 év és 105 az átlagéletkora. A két csapat kezdőjének az átlagéletkora így 28 év és 303 nap, ennél csak háromszor voltak rutinosabb (korosabb) csapatok az utolsó meccsén.

Három döntős, nulla győztes?

Az olaszoknak az Európa Liga- és a Konferencia Liga-döntőben is volt csapatuk. A Roma azonban tizenegyesekkel kikapott a Sevilla ellen, a Fiorentina pedig egy 90. percben kapott góllal maradt alul a West Hammel szemben. Úgyhogy most az Interen a sor, hogy javítson ezen a mérlegen.

A kezdőcsapatok

A Cityből végül kimaradt az egyetlen kérdőjeles alapember, a kisebb sérüléssel bajlódó Walker, a helyén Aké játszik majd. Az Internél az a tizenegy kezd, amelyet előzetesen is várni lehetett, vagyis elöl Dzeko lesz Lautaro Martínez ékpárja, ez pedig azt jelenti, hogy Lukaku a kispadra került.

Az európai klubfutball legfontosabb meccse

A helyszín Isztambul, ahol minden idők egyik legemlékezetesebb döntőjét vívták 2005-ben, amikor a Milan a félidőben 3-0-ra vezetett, a serleget mégis Steven Gerrard, a Liverpool csapatkapitánya emelhette a magasba. Milánó városa most a másik csapatával képviselteti magát, az Inter ellenfele pedig a bajnokságot és az FA Kupát már megnyerő Manchester City lesz.

Amíg a City a történelmi triplázásra, az Inter duplázásra hajt, mivel a hazai kupasorozatot már megnyerte.

Rodri, a City sztahanovja

Az idényben az 52. meccsén szerepel a Cityben Rodri, a csapat spanyol középpályása. Pep Guardiola edzői karrierje során csak egy mezőnyjátékos játszott nála ennél is többet az első perctől: Lionel Messi, aki a 2011-2012-es szezonban a Barcában 57-szer volt kezdő.

Az nyer, akinél horvát légiós is játszik?!

Az elmúlt tíz idényben kilencszer olyan csapat lett a BL-győztes, amelynek keretében szerepelt horvát focista. A Citynek nincs horvátja. Az Internek viszont ki a csapatkapitánya a döntőben? Marcelo Brozovic! Hmm…

Új BL-rekord a döntőben

A két kezdőben szereplő 22 játékos összesen 15 nemzetet képvisel. Ez új döntős rekord, 2005-ben és 2022-ben 14 nemzet focistái léptek pályára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik