Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ráég-e a világ legjobb játékvezetőjére a szélsőjobboldali bélyeg?

Ayman Aref / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ayman Aref / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A BL-döntőt vezető Szymon Marciniak szerint félrevezették.

Úgy tűnik, nem elég feszült a Manchester City–Internazionale Bajnokok Ligája-döntő előtti várakozás, még kellett egy kis körítés a 2022-23-as futballszezon legnagyobb klubcsatájához. A lengyel Szymon Marciniak játékvezető ugyanis a múlt héten egy szélsőjobboldali pártvezető által szervezett rendezvényen szerepelt.

Pedig Marciniaknak nagyon is oda kellene figyelnie arra, amit tesz, a 42 éves bíró ugyanis napjaink egyik legjobbja. Az elmúlt években már akadt néhány nagy feladata:

  • tavaly ő fújta a Liverpool–Villarreal BL-elődöntő első meccsét,
  • az Európa Ligában 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban ugyancsak az elődöntőben tevékenykedett.
  • Tavaly év végén aztán ő dirigált az Argentína–Franciaország világbajnoki döntőn,
  • majd pedig megkapta az idei BL-finálét.

Ám másfél Lengyelország vezető rasszistaellenes szervezete, a Never again, avagy Nigdy Wiecej (Soha többé) azt jelezte, hogy a játékvezető május 29-én, Katowicében egy olyan, Everest elnevezésű vállalkozói konferencián tartott előadást, amelynek megszervezése Slawomir Mentzen, a szélsőjobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció nevű pártszövetség egyik vezetője nevéhez fűződött.

JUAN MABROMATA / AFP Mintha Marciniak is azt mutatná: nyugodjon le mindenki!

Mentzen 2019-ben, az EP-választás előtt a Konföderáció nagygyűlésén fogalmazta meg hírhedt szlogenjét: „Ellenállunk a zsidóknak, a melegeknek, az abortusznak, az adózásnak és az Európai Uniónak”, két évvel később pedig azzal gúnyolta ki a Black Lives Matter mozgalmat, hogy White IPA Matters néven sört dobott piacra.

„Megdöbbentett minket Marciniak nyilvános kapcsolata a mérgező szélsőjobboldali politikát folytató Mentzennel. Ez összeegyeztethetetlen a fair play alapvető értékeivel, mint az egyenlőség és a tisztelet. Felszólítjuk a játékvezetőt, hogy ismerje el hibáját. Ha nem teszi meg, úgy gondoljuk, hogy az UEFA-nak és a FIFA-nak le kell vonnia a következtetéseket” – nyilatkozta Rafal Pankowski, a Nigdy Wiecej társalapítója.

„Mélységesen sajnálom”

Az európai szövetség azonnal közleményt adott ki, melyben azt írta, tisztában van a Szymon Marciniakkal kapcsolatos vádakkal, irtózik a politikai csoport által hirdetett „értékektől”, és nagyon komolyan veszi ezeket a jelentéseket.

Másnap, június 2-án az UEFA újabb közleményt jelentetett meg, melyben jelezte, kapott egy nyilatkozatot a játékvezetőtől, aki a legmélyebb bocsánatát fejezi ki, és felvilágosítást adott a történtekről.

Így nincs ügy, és Marciniak marad az idei BL-döntő bírója.

Marciniak ezt írta: „Nyilvánvaló, hogy súlyosan félrevezettek, és egyáltalán nem voltam tisztában a szóban forgó esemény valódi természetével. Nem tudtam, hogy ez egy lengyel szélsőjobboldali mozgalomhoz kapcsolódik. Ha tisztában lettem volna ezzel a ténnyel, kategorikusan visszautasítottam volna a meghívást. A mozgalom által hirdetett értékek teljes mértékben ellentétesek személyes meggyőződésemmel és azokkal az elvekkel, amelyeket életem során igyekszem betartani. Mélységesen sajnálom, ha úgy gondolják, hogy részvételem ellentmondott ezeknek. (…) A futball iránt mélyen elkötelezett szakemberként szeretném hangsúlyozni, hogy töretlenül támogatom az UEFA által képviselt értékeket. (…)

Teljes szívemből elítélem a gyűlölet, a diszkrimináció és az intolerancia minden formáját, mivel ezeknek nincs helye a sportban és a társadalom egészében.

A rasszizmusellenes szervezetnek is üzent: „Mivel sok éve vagyok nemzetközi futballbíró, mindig a fair playt és a mások iránti tiszteletet helyezem előtérbe, és ezeket a legmagasabb értékeket szeretném átadni másoknak. Az általam vezetett meccseken mindig elhatárolódom a rasszizmustól, az antiszemitizmustól és az intolerancia különböző megnyilvánulásaitól.

Mindig azt mondom, hagyd abba a gyűlölködést! A legfontosabb, hogy jó ember legyél.

Politikamentes konferencia volt?

A legérdekesebb a történetben, hogy Slawomir Mentzen is megnyilvánult. Egyrészt hazug csalónak és besúgónak nevezte az antirasszista szervezetet, és kijelentette, hogy a cancel culture Lengyelországba való átültetésére tett kísérlet nagyon veszélyes, amit nem engedhetnek meg.

„Nincs is jobb módszer, mint a szemétbe dobni az ezzel foglalkozó szervezetek feljelentéseit. Oda, ahová valók. Ezért nem fogok soha beleegyezni abba, hogy valami baloldali aktivista megmondja, mit tegyek, kivel találkozzam, mit mondjak” – fogalmazott.

Másrészt pedig meghazudtolta Marciniakot.

„Amikor lengyel kis- és középvállalkozóknak szerveztem egy konferenciát, ahol egy cseppnyi politika sem volt, abból próbáltak botrányt és hatalmas problémát csinálni. Ha valaki azt írja, hogy a konferencia politikai esemény volt, akkor egyszerűen hazudik.

De ha valaki azt írja, hogy nem tudta, milyen rendezvényre megy, akkor sajnos ő is hazudik.

Vihar a teáscsészében

A Sportowe Fakty megszólaltatta Michal Listkiewiczet, a korábbi neves játékvezetőt, aki 1999 és 2008 között a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke volt.

„Kezdettől fogva azt mondtam, hogy az UEFA nem bünteti meg Szymont, mert nincs rá semmi alapja. A vállalkozóknak szóló konferencián elsősorban pályafutásáról beszélt, focitémákat érintve. Nem tett semmi rosszat, főleg olyat, amiért elvehették volna tőle a döntőt. Kockázatos lenne lemondani a világ legjobb játékvezetőjéről a Bajnokok Ligája-szezon legfontosabb mérkőzése előtt” – mondta Listkiewicz.

„Az egész ügy nem vet jó fényt a Never Againre. Támogatom a céljait, évekig én voltam a nagykövete, de az akció után szégyellni kezdtem magam” – tette hozzá.

A korábbi sportvezető szerint a botrány nem ég rá Marciniaknak, és nem szenved imidzsveszteséget.

„Annyi minden történik most, vannak ennél fontosabb dolgok is a világon, gondoljunk csak a közvetlenül mellettünk, Ukrajnában zajló háborúra. A külföldi média felkapta az ügyet, de egy hét múlva már senki sem fog emlékezni rá. Szymon levonta a tanulságot, és megtanulta a leckét: ha nagyon fontos munka áll előtted, akkor ne csinálj mást. És legyél körültekintőbb. Még jó, hogy ez a vihar a teáscsészében gyorsan véget ért” – mondta.

Kudarcot vallott intuíció

A korábbi 60-szoros válogatott kapus, a Liverpoollal Bajnokok Ligáját nyert Jerzy Dudek a Przeglad Sportowynak adott interjújában azt mondta, visszaéltek honfitársa hírnevével. Állítja, hogy emiatt maga Marciniak szenved a legjobban, mert a tudtán kívül hagyta magát felhasználni egy politikai szervezet céljának, és cserbenhagyta a megérzése. Ugyanakkor ebből a helyzetből lehet tanulni a jövőre nézve.

„Szomorú, hogy mindenki igyekszik kihasználni a sportolók és hírességek népszerűségét. Ez kétségtelenül megfontolandó, esetleg szabályozandó kérdés. Hogy mindenki tudja, hogyan kell cselekedni, mit illik és mit nem, mit tud a közvélemény elfogadni és mit tart rossznak. Kétségtelen, hogy manapság a közéletben is sok intuícióra van szükség, sajnos ebben az esetben Marciniak megérzése kudarcot vallott” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
Botrányba keveredett, de nem veszik el a BL-döntőt a lengyel bírótól
Szymon Marciniak került kellemetlen helyzetbe, ami után sűrűn bocsánatot kellett kérnie.
Olvasói sztorik