Nemzetközi foci

A DAC nyílt levelet írt a szlovák szövetségnek a Slovan elleni rangadó miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Dunaszerdahely labdarúgócsapata 3-2-re kikapott a Slovan Bratislavától hazai pályán, így ötpontos hátrányba került két fordulóval a szezon vége előtt.

Nagy vitát okozott azonban, hogy a második félidőben VAR-ozni kellett, mert egy pozsonyi védő kezezett a tizenhatoson belül. Mintegy öt percig mérlegelt a videobíró és Filip Glova játékvezető, míg végül arra a megállapításra jutottak, hogy a Slovan védőjét meglökték, ezért nem ítéltek ellene büntetőt. Az esetet követően a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat nyílt levélben közölte véleményét az esetről.

„Glova urat kihívták a VAR képernyőhöz, hogy nézzen meg egy büntetőgyanús helyzetet a 60. percben. Kíváncsian várjuk az okokat, amelyek miatt úgy döntött, hogy az eset részletbemenő tényeinek és az érvényben levő szabályok a fényében sem ítél büntetőt. Visszautalnánk Ružbarský úr a Játékvezetői Bizottság elnökeként a televízióban tett kijelentésére 2023. május 8-ról és május 9-ről, amellyel hozzájárult ahhoz a nézőponthoz, amely szerint a Slovan első gólját tévesen érvénytelenítették”

– írta a DAC, majd tovább folytatva kritizálta a bírói tevékenységet.

Ez az álláspont és annak időzítése egy megvetendő kísérlet arra vonatkozóan, hogy elfedje a saját és a működésképtelen bizottsága hiányosságait, miközben kétségbeesetten próbálja megtartani pozícióját. Továbbá mélységesen sajnáljuk Glova úr tiszteletlen viselkedését a mérkőzés ideje alatt, amelynek egy potenciálisan veszélyes és robbanásközeli állapot lett a következménye a hosszabbítás perceiben és amelyért ő viseli a legfőbb felelősséget.

A dunaszerdahelyiek felemlegetik a Besztercebánya elleni bajnokit is, amely során kedvező ítéletek születtek a DAC számára, ám ezek is tévesnek minősített döntések voltak. Az akkor tevékenykedő Martin Dohál bíró hat meccses eltiltást kapott, a DAC-ot viszont megbélyegezték azzal, hogy szándékosan segítik a játékvezetők az aranyéremért zajló csatában.

„A Játékvezetői Bizottság intézkedései pedig csak olajat öntöttek a tűzre. Jogosan mondhatjuk, hogy ezen intézkedések sorozata megkárosította klubunkat és csorbát ejtett annak hírnevén”

– summázta a történteket a klub.

A hosszadalmas levél zárásaként követeléseket is megfogalmazott a Dunaszerdahely csapata, a Szlovák Labdarúgó Szövetségtől az alábbiakra vár lépéseket:

  • Reformálja meg a professzionális játékvezetők fejlődéséért és felügyeletéért felelő bizottságot a FIFA értékrendjének (felelősségre vonhatóság, becsületesség és szolidaritás) figyelembe vételével.
  • Irtsa ki a rendszerszintű rasszizmust és diszkriminációt az ország futballistadionjaiból az ezzel arányos intézkedéseknek megfelelően
  • irtsák ki a szociális hálózati platformjaikon megjelenő rendszerszintű rasszizmust és gyűlöletet a klub márkájának felhasználásával kapcsolatban. Szükség esetén pedig tegyen jogi lépéseket.
Kapcsolódó
„A DAC-stadion az a hely, ahol biztosan nem kell félned attól, hogy megmutasd, magyar vagy”
A dunaszerdahelyi futballcsapat története legnagyobb mérkőzésére készült, az ősi ellenfél Slovan Bratislava elleni rangadón kerülhetett volna nagyon közel a szlovák bajnoki aranyéremhez. Mesélhetetlen atmoszféra, kisebbség és többség vetélkedése, provokáció és botrány.
Olvasói sztorik