Nemzetközi foci

A szurkolók balhésak, a tulajdonos egy álomtolvaj, ők mégis BL-helyekért harcolnak

Tiziano Ballabio / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Tiziano Ballabio / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A hajrához közelítő Serie A-szezonban mindenki a már bajnok Napolival, a Juventus levont pontjaival és a milánói nagyágyúkkal van elfoglalva, miközben a második helyen áll a Lazio. Maurizio Sarri nem csinált extrát, csak a szokásosat, vagyis átalakította a keretét és ugyanazt a pozíciós játékot tette pályára, mint eddig mindenhol. És bejött neki.

Mindössze öt fordulót rendeznek már csak a Serie A-ban, ami igazán kár, mert a mostani szezon izgalmai egy csúcskategóriás filmsorozatnak is több évadát tenné ki. Elsősorban ott a listavezető Napoli, amely hónapokon keresztül űrfocit játszott, amivel úgy elhúzott, hogy már be is húzta a Scudettót, amelyre 1990 óta vártak a szurkolói. Egészen nagy a kontraszt a Juventushoz képest, amely pocsék játékkal is úgy küzd a dobogóért, hogy egyszer levont tőlük a liga 15 pontot, majd később vissza is adta, egyébként pedig számos vizsgálat zajlik a klub ellen. A címvédő AC Milan nem tartotta a lépést a Napolival, ám a listavezetővel ellentétben bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, amelyben a városi rivális Internazionaléval csap majd össze.

Megannyi érdekesség és dráma között azonban hajlamos a világ megfeledkezni a Lazióról. Maurizio Sarri csapata főleg a balhéival vonta magára a figyelmet, de 33 mérkőzést követően második helyen áll a tabellán. Fogalmazzunk úgy, ha valaki arra fogadott volna nyáron, hogy a Napoli lesz az arany-, a Lazio pedig az ezüstérmes, az egész világon rajta röhögtek volna. Márpedig ebből az egyik kitétel már teljesült.

A római együttestől ez a szereplés egészen fenomenális, mivel a világon semmi sem indokolta, hogy ennyire sikeres legyen a szezonja. A híresen balhés szurkolótábora ezúttal is összehozta a büntetéseket, csak 2023-ban már kétszer záratta be a stadion szektorait az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC). A drukkereknek ráadásul még a klub elnökével, Claudio Lotitóval is rossz a viszonya, amin a dráguló jegyárak sem javítottak természetesen. Lotitónak viszont esze ágában sincs meghallgatni az ultrákat, akik az álomtolvaj gúnynevet is ráaggatták, miután meglátásuk szerint kudarcot vallott, hogy bajnokesélyes csapatot hozzon össze. A felek időről időre a sajtón keresztül üzengettek egymásnak, de kompromisszum, vagy közeledés nem várható a közeljövőben.

Decemberben váratlan csapás érte a klubot, sőt az egész futballtársadalmat, ugyanis a leukémiával küzdő Sinisa Mihajlovic elhunyt. Az aktív pályafutása során szabadrúgásairól elhíresült védő a Lazióval rendkívüli sikereket ért el, KEK-et és máig az utolsó bajnoki címet nyert a fővárosi csapattal. Ő még tagja volt az utolsó bajnokcsapatnak.

Nem mindegyik klub bírná el ezeket a problémákat, de ezen a ponton kell kiemelni Lotito remek húzását, aki Sarrit kinevezte. Az olasz szakembernek kifogástalan a tapasztalata, megfordult a Napoli, a Juventus és a Chelsea kispadján is, nyert Európa Ligát, Scudettót és Olasz Kupát is. Még ennél is fontosabb azonban, hogy rendkívül határozott elképzelése van, amihez makacsul ragaszkodik.

A Laziónál egyértelműen egy olyan határozott vezetőre volt szükség, aki ki tud zárni minden körülményt munka közben. Sarri pedig ilyen.

Ahhoz azonban, hogy sikeressé váljon Rómában, időre volt szüksége. A játékosállomány minden szigor és kemény edzés után sem tud egyik napról a másikra átváltozni az ő kedve szerint. Elődje, a 2021-ben a távozó Simone Inzaghi teljesen más szisztémában, 3-5-2-vel játszott, sokkal jobban arra összpontosítva, hogy letámadja az ellenfelét, középen létszámfölényt alakítson ki és a felfutó szárnyvédők előkészítsenek. Sarrinak ezzel szemben betonbiztos felállása van, már a Napoli is 4-3-3-ban állt fel irányításával, ahogyan a Chelsea-nél és a Juventusnál is szintén ez volt a taktika. Sarri stratégiáját viszont nehéz összefoglalni. Olyannyira, hogy még neki sem sikerült.

Nem tudom meghatározni, milyen a Sarrismo-stílus, de ha a feleségemet kérdeznék, ő tudna mondani egyet: egy mogorva férfi, néha egy kicsit seggfej, ha úgy adódik

– mondta az Atalanta 2-0-s legyőzése után decemberben.

Lazio manager Maurizio Sarri after the Atalanta win: “If I had to give a definition for Sarrismo I couldn’t do it. If you ask my wife, she could give you one: A grumpy man, a bit of a dickhead, it depends”
by u/MyMoonMyMan in soccer

Az Inzaghi-féle nagy letámadáshoz képest Sarri játéka lassabb támadásokra épül, de talán még komolyabb erőnlétet igényel. Az elv, hogy sokat birtokolja a labdát az együttes, sok apró passzal jusson el az ellenfél kapujáig. Ehhez rengeteg mozgásra van szükség, a focistáknak folyamatosan összhangban helyezkedve sikerülhet csak sikeresen újabb és újabb létszámfölényt kialakítani kis területen. A cél, hogy mindig legyen legalább két megjátszható társa a labdás játékosnak, ezzel egy képzeletbeli háromszöget alkotva, ahol a három játékos a háromszög csúcsa. Sarri szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy tiki-takás rendszert, amely nem a pálya széltében akarja járatni a labdát, hanem agresszívebben az ellenfél kapuja felé haladva hosszában.

Nehezítő tényező, hogy a támadások mellett védekezésnél is rengeteget kell gürizni. Amennyiben labdát veszít ugyanis a Lazio, azonnal indul az intenzív visszatámadás a labda megszerzéséért. Persze ez érthető, ha az a cél, hogy a Lazio birtokolja többet a labdát, de az állandó rohanás rendkívül kimerítő fizikailag és koncentrációban is. Ehhez társul még Sarri rossz szokása is, miszerint ugyanazt a 16-18 játékost játszatja csapágyasra, akik így aztán előbb-utóbb kimerülnek testileg és koncentrációban egyaránt.

A jelenlegi keretben összesen 23 focista kapott lehetőséget tétmeccsen, ebből viszont csak 15 olyan, aki legalább 1700 percet töltött a pályán. Közülük hatan több mint 3000 percet játszottak, ez a 45 találkozó játékidejének közel 75 százaléka.

Ehhez az intenzitáshoz nemcsak megfelelően kemény erőnléti edzések kellettek, hanem a rövidpasszos játékra és sok futásra alkalmas játékosok. Sarri okosan építkezett, Ciro Immobile, Luis Alberto és Sergej Milinkovic-Savic köré építette a csapatot. Elsőként Immobile két oldalára szerzett támadókat, a klubot jól ismerő Felipe Anderson potom hárommillióból kijött, a túloldalra Pedro ingyen érkezett. Extra teljesítmény, hogy Elseid Hysajért se fizettek egy fityinget sem a Napolinak. A változtatás működni látszott, mert bár a 64 pont és az ötödik hely nem kiugró teljesítmény, a támadó játék kíméletlenre sikerült: 55 xG dacára 77 gólig meg sem állt a Lazio! Ez a plusz 22 gól elképesztő hatékonyság, a második legjobb, egyben bajnoki címet szerző Milan 12 góllal lőtte túl a saját xG-jét.

Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images Akárki az edző Rómában, egy dolog állandó, Ciro Immobile ontja a gólokat. A mostani szezonban 27-nél jár.

Csakhogy emellett a legtöbb xG-t engedélyezte ellenfeleinek a Lazio (55), amelyből aztán 58 gólt is kapott. Nem csoda tehát, hogy 2022 nyarán már a hátsó alakzat megreformálása került középpontba. Ehhez először is olyan védekező középpályásra volt szükség, aki sűrűn be tud lépni a két középhátvéd irányába, labdaügyes, bírja a nyomást. Az Intert elhagyó, ingyen igazolható Matías Vecinóra esett a választás, aki a saját nevelésű Danilo Cataldival osztozik a poszton. A másik milánói klubtól Alessio Romagnoli érkezett ingyen a védelem tengelyébe, aki mellett a Hellas Veronából szerződtetett Nicoló Casale játszik. Mindkét bekk 90 százalékos pontossággal járatja a labdát. Pontosan erre volt szüksége Sarrinak.

Talán a legnagyobb húzás mégis a Spezia kapusa, Ivan Provedel megszerzése volt, aki 18 bajnokin gólt sem kapott az idényben. Rendkívül magas szinten hárítja a kaput találó labdákat, az FBREF szerint ezeknek a 79,6 százalékát kivédi. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a saját térfelén 97 százalékban pontosan játszotta meg a csapattársát a bajnokságban!

sportinfoto/DeFodi Images via Getty Images Ivan Provedel mindent tud, amit egy kapusnak Sarri rendszerében tudnia kell.

Az jól kirajzolódik tehát, hogy milyen típusú labdarúgókat gyűjtött össze a Lazio, az idei statisztikák pedig önmagukért beszélnek. Öt meccsel a vége előtt 42,6 xG-nél jár a csapat támadó játéka, amelyből 51 gólt ért el, miközben ellenfeleinek csak 38,9 xG-t engedett, amiből csak 24 gólt kapott. Ez az egész Serie A második legkevesebb kapott gólja. Ugyan jelenleg is tart a bajnokság, de az már látszik, hogy drasztikusan javult az együttes védekezése, övé a második legjobb passzpontosság és a helyzetek teremtésében, valamint megakadályozásában is a legjobb öt közötti mutatókat produkál. Az sem meglepő, hogy 2023-ban a Napoli (39) után a Lazio szerezte a legtöbb pontot (34).

Mindenki fejlődött vele, ráadásul úgy érte el az eredményeket, hogy nincs ballábas balhátvédje és cserecsatára

lelkendezett Paulo Di Canio klublegenda az áprilisi eredménysor láttán.

A szurkolóknak is tetszik a látvány, az előző idényben tapasztalt bojkottok során olyan is előfordult, hogy hétezren nézték csak meg a csapatot, de inkább 15 és húszezer közötti létszám jött össze. A jelenlegi szezonban még nem rendeztek 31 ezernél kevesebb néző előtt hazai mérkőzést.

Matteo Ciambelli/DeFodi Images via Getty Images

Talán ennek is köszönhető, hogy Sarri is egyre jobban beleállt a ligába, a sűrű versenynaptár és a mérkőzések kezdési időpontjába. A vezetőedző szerint ugyanis nem eléggé eladható termék a Serie A, miközben nem őrzik a játékosok egészségét sem.

A versenykiírás őrület, 18:30-kor játszunk, pedig a karantén alatt 20:45-kor is lehetett. Olaszországban nem lehet 18:30-kor meccset rendezni augusztusban, a hőség kicsinálja a jó focit. Mindent megtesznek, hogy eladhatatlan legyen a termék

– dohogott Sarri és többek között a pályák állapotát is kritizálta.

Minden vita, háttérben húzódó feszültség és előzetes várakozás ellenére azonban erőn felül szerepel a Lazio. Ünnepelni viszont nincs idő, mert annyira egységes a mezőny, hogy minden egyes pont számít. A kiugró Napolival nem lehetett versenyt futni, de

a Bajnokok Ligáját érő helyekért emberfeletti tülekedés zajlik az élbolyban. A második helyezett (64 pont) és a hetedik pozícióban álló AS Roma (58 pont) között két meccs alatt ledolgozható a táv. Őrült hajsza várható a nemzetközi kupaszereplést érő helyekért.

A Lazio már csak a Milannal játszik közvetlen riválisai közül, de így is rettenetesen meg kell küzdenie, hogy megőrizze BL-helyes indulási jogát. Ha ez sikerül, akkor viszont további erősítés érkezhet Sarrihoz, akivel talán még magasabbra törhet.

Olvasói sztorik