Nemzetközi foci

Az FC Barcelona újabb rossz hírt kapott

Miközben a futballvilág kiheverni látszik a covid okozta sokkot, az adósságspirál, és a Negreira-ügy után a katalánok bevételei is negatív irányba fordultak.

Az FC Barcelon irdatlan adóssághalmazt görget maga előtt. A Negreira-ügy miatt az UEFA kizárhatja a BL-ből az FC Barcelonát. (Az ok: a klub összesen 1 392 680 eurót fizetett a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának alelnökének, José María Enríquez Negreirának, hogy elemzéseket, tanácsokat kérjen tőle, ami minimum összeférhetetlen, hogy egyéb gyanút már ne is vessünk fel.)

A gond úgy látszik nem jár egyedül. A Deloitte ugyanis kiadta a globális futballpiac idei pénzügyi jelentését. A 26. alkalommal megjelenő Deloitte Football Money League című kiadvány arról számol be, hogy a 2021/22-es labdarúgó évben miközben, minden topbajnokság és topklub kiheverte a covid okozta sokkot, hiszen

  • a globális foci pénzügyi értelemben vett nagyágyúit tömörítő liga első húsz helyezettje 9,2 milliárd eurót keresett a 2021/22-es szezonban,
  • ez 13 százalékkal több, mint a megelőző szezonban befolyt bevétel, mivel a járvánnyal összefüggő korlátozások feloldásával a 2020/21-es 111 millió euróról megtízszereződött, 1,4 milliárdra ugrott a meccsnapokból származó bevétel,
  • a kereskedelmi bevételek 8 százalékkal, 3,5 milliárd euróról 3,8 milliárd euróra emelkedtek a megelőző évhez képest,

az egyik legnagyobb pénzügyi visszaesés az FC Barcelona nevéhez köthető:

a katalán klub, az általános emelkedés ellenére a negyedik helyről a hetedikre csúszott vissza (6328,2 millió euró árbevétel), elsősorban a közvetítési bevételek 13 százalékos csökkenésének köszönhetően, amiben közrejátszott az is, hogy csapat a korábbiaknál és az elvártnál gyengébben szerepelt a nemzetközi kupasorozatokban, elsősorban a Bajnokok Ligájában.

https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/deloitte-football-money-league.html deloitte.com

Amúgy az előző szezonban elért 731 millió eurós bevételével ismét a Manchester City vezeti a rangsort. A Premier League-ben a középmezőnyben bukdácsoló Liverpool történetének legjobb helyezését elérve lett a harmadik (702 millió eurós bevétel), amellyel megközelítették a 2. Real Madridot (714 millió euró).

Az angol bajnokság továbbra is dominál, a lista első húsz helyezettjéből tizenegy-, az első harmincban 16 szerepel a Premier League-ben. A fennmaradó csapatok között öt a spanyol La Ligában, három-három az olasz Serie A-ban és a német Bundesligában, egy pedig a francia Ligue 1-ben focizik.

Magyarországon a Ferencváros csapata tudott ismét kiemelkedni a 2022-es évben. Az Európa Ligába kerülő Fradi a kvalifikációért 3,63 millió eurót kapott, amely kiegészült a tízéves UEFA-együtthatója alapján kapott összeggel, 924 ezer euróval. Ezek mellett a mérkőzések során megszerzett pontokkal összesen 2,1 millió eurót sikerült keresniük, míg a csoportelsőségért és az azzal járó negyeddöntőbe jutásért még 2,3 millió eurót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik