Nemzetközi foci

„Az összeomlás fenyegeti az európai futballt” – új tervekkel próbálkozik a Szuperliga

David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Új ötletekkel állt elő az Európai Szuperliga ügyvezető igazgatója, Bernd Reichart, aki a német Die Welten írt erről.

Az új elképzelés szerint 80 csapat venne részt a sorozatban több osztályra bontva, nem lennének állandó szereplők, és minden klub legalább 14 mérkőzést játszana egy szezonban, miközben maradnának hazájuk bajnokságaiban is. Olyannyira, hogy az otthon elért helyezésekkel lehetne kvalifikálni – mint ahogy a jelenlegi európai kupasorozatokban is.

Reichart állítása szerint erről már október óta zajlanak egyeztetések, eddig ötven klubbal tárgyaltak, ez alapján pedig tíz lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak.

Az összeomlás fenyegeti az európai futballt.

Eljött a változás ideje. Az igazi kockázat a klubokat veszélyezteti, ám amikor fontos döntések forognak kockán, túl gyakran kénytelenek tétlenül a pálya szélén ücsörögni, miközben a sport és a pénzügyi alapok összeomlanak körülöttük. Az egyeztetések során kiderült, hogy a klubok nem is tudják a hangjukat felemelni a rendszer ellen, mert egyből súlyos szankciókkal fenyegetik őket, ha más állásponton vannak. Mi épp ezért nyílt és őszinte megbeszéléseket folytattunk, és fel is merültek ötletek, mire lenne szükség és hogyan lehetne megvalósítani őket” – idézte Bernd Reichartot a Die Welt.

Reichart az A22 nevű cég ügyvezetője is, amely az Európai Szuperliga mögött áll. Az A22 bíróságon támadta meg a FIFA és az UEFA arra vonatkozó jogát, hogy a két szervezet megakadályozza a Szuperliga létrejöttét, mivel úgy vélik, a két irányító testület visszaél az uniós versenyjog szerinti erőfölénnyel. Az Európai Bíróságnak idén kellene döntést hoznia ebben az ügyben.

Az Európai Szuperliga ötlete először 2021 tavaszán került elő, a 12 alapító az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az AC Milan, az Inter, a Juventus, az Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid voltak, ám a terv hamar összeomlott, ugyanis az angol csapatok kifaroltak belőle, miután nagy ellenszenv fogadta a felvetést. A Juventus, a Barcelona és a Real Madrid még mindig kitart a Szuperliga szükségessége mellett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik