25 millió dollárt ad ukrán katonáknak a Sahtar tulajdonosa a Chelsea-től kapott pénzből

A Donyeck 100 millióért adta el játékosát a londoni klubnak.

Vasárnap jelentette be a Chelsea labdarúgócsapata, hogy megegyezett a Sahtar Donyeckkel és leigazolja Mihajlo Mudrikot. A 22 éves ukrán támadó nyolc és fél évre írt alá, a londoni klub pedig 100 millió eurót fizetett érte.

Hétfőn a Sahtar tulajdonosa, Rinat Ahmetov közleményt jelentetett meg az ukrán csapat hivatalos oldalán, amiből kiderült, hogy

a Mudrikért kapott összegből 25 millió dollárnak megfelelő összeget az ukrán katonáknak ajánlott fel.

Ahmetov bízik abban, hogy az oroszok által megtámadott Ukrajna győztesen jön ki a harcokból. Emiatt is elindította az Azovstal Szíve nevű projektet, amelynek célja a mariupoli védők és az elesett katonák családjainak megsegítése.

25 millió dollárt (egymilliárd hrivnyát)osztok ki katonáink, védőink és családjaik megsegítésére. A pénzt több mindenre fordítják majd – orvosi kezelésekre, protézisekre, pszichológiai támogatásra és egyéb, konkrét kérésekre.

Az átláthatóság biztosítása érdekében a projektnek egy független, professzionális csapata lesz, amely kapcsolatban lesz az Azovstal védőivel, családjaikkal, gondozókkal és önkéntesekkel” – áll a közleményben.

A Chelsea-nél épp az orosz-ukrán háború miatt volt tulajdonosváltás, az orosz Roman Abramovicsnak el kellett adnia a klubot, amely az amerikai Todd Boehly tulajdonába került. A Sahtar Donyeck évek óta menekül az oroszok elől, a csapat 2014 óta nem játszott saját otthonában.

Kapcsolódó
Évek óta menekül az oroszok elől az ukrán sikercsapat
A Sahtar Donyeck az elmúlt évtizedek egyik legerősebb kelet-európai klubja. Ukrajnában azonban most háború dúl, a sport sokadrangúvá vált. A csapat már régóta próbál menekülni a harcok elől, 2014 májusa óta például nem játszott a saját otthonában, és ki tudja, visszatér-e valaha.