Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Valóra vált álom” – boszorkányság is kellett a BL-csodához

Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto via Getty Images
Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto via Getty Images

Megvan a Bajnokok Ligája egyik szenzációja, ugyanis a Club Brugge 0-0-s döntetlent játszott az Atlético Madrid vendégeként, így biztosította helyét a sorozat egyenes kieséses szakaszában.

Ez először sikerült a klub történetében és korábban csak egy belga csapat jutott el a legjobb tizenhat közé, a KAA Gent a 2015-16-os szezonban.

Kapcsolódó
A hibátlan Napoli továbbjutott a BL-ben, a Brugge négy meccs alatt gólt sem kapott
A belga együttes tíz emberrel fejezte be a csoportmeccset, de így is karnyújtásnyira a továbbjutástól.

A Brugge tette mindezt úgy, hogy eddig még egyetlen gólt sem kapott a sorozatban. Simon Mignolet az egyedüli kapus a mezőnyben, aki négyszer is lehúzta a rolót, ehhez szerdán elég sokat kellett dolgoznia: összesen kilenc védéssel zárt Madridban és úgy hozta le kapott gól nélkül a mérkőzést, hogy az Atlético kaput eltaláló lövéseinek minősége 2,7 xGOT volt, azaz közel három gólnyi helyzetet dolgoztak ki a hazaiak.

Mignolet megbabonázta a csoportkörben az Atletit, a két csoportmeccsen ugyanis összesen 14-szer védett. Jan Oblak ezzel szemben két védéssel és két kapott góllal zárta a párharcot.

A 34 éves, 35-szörös belga válogatott kapust a spanyol sajtó is az egekig magasztalta. Olyanokat írtak róla, hogy

  • „Az Atlético falba ütközött. Egybe biztosan, egy 193 centis sárga falba: a kapusba, Simon Mignolet-ba.”
  • „Az istenek az ellenfél kapusával voltak és egy óriást faragtak belőle.”
  • „Az Atlético Madrid az egész estét a belga tizenhatoson belül tölthette volna, akkor is ugyanez az eredmény.”
  • „Boszorkányság volt, ahogy a lövések útját állta. Vannak olyan esetek, amikor olyan, mintha egy játékost varázsütés ért volna, vagy valami középkori boszorkányság segítené. Most pontosan ez történt az ellenfél kapusával.”

Ez egy valóra vált álom, a legvégéig küzdöttünk, és végre megcsináltuk! Az elmúlt években valamiért nem jött össze a továbbjutás, de a mostani szezonban éreztük, hogy valami megváltozott, és tényleg továbbmentünk. De itt még nem ért véget a mi történetünk.

Örülök, hogy ekkora szerepet tudtam vállalni a csapatom sikeréből. Az csak egy plusz, hogy nem kaptam gólt. Morata lövésénél… próbáltam minél nagyobb részt kitakarni a kapuból, szerencsére fejjel tudtam hárítani” – mondta a meccs emberének is megválasztott Mignolet, aki 2019-ben igazolt a Brugge-höz, miután kilenc évet Angliában töltött, előbb a Sunderland, majd a Liverpool kapusa volt, utóbbival Bajnokok Ligáját is nyert.

Kapcsolódó
Xavi: A Bajnokok Ligája kegyetlen volt hozzánk
A Barca vezetése a negyeddöntőbe várta a csapatot az idény előtt, de úgy néz ki, már a csoportkörben véget ér az idei kaland.

A Club Brugge menetelésében az az egyik legérdekesebb, hogy Carl Hoefkensnek a mostani az első vezetőedzői munkája, a klub szakmai stábjából lépett elő. A bajnokságban már nem annyira idilli a helyzet, mint a BL-ben, tizenegy forduló után az éllovas Antwerp mögött nyolc pont a csapat hátránya.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik