PIERRE-PHILIPPE MARCOU, PAUL ELLIS / AFP
Nemzetközi foci sport

Sir Alex Ferguson aranyköpése és José Mourinho taktikája is bekerül a szótárba

Sir Alex Ferguson és José Mourinho egy-egy aranyköpése is bekerül az oxfordt szótárba, írja a Mirror.

Kapcsolódó
Ritkán látni ilyen bakiparádét, igazi horrorestéje volt a Sporting kapusának
Antonio Adán mindent elkövetett, hogy csapata sima vereséget szenvedjen a BL-ben.

A szótár készítői szerint ugyan eddig is sok labdarúgással kapcsolatos kifejezésnek jutott hely a szótárakban, a katari világbajnokság közeledtével további 15 tétel kerül a szótárakba. A Manchester United edzőlegendájától a „squeaky bum tim” kifejezés került be, amely szabad fordításban olyasmit jelent, hogy könnyen fenékre eshet az ellenfél az időszakban.

Még le kell győzniük a Chelsea-t az elődöntőhöz, amit viszont három nappal az ellenünk esedékes bajnoki előtt lesz. De azt mondták, idén tripláznak, nemde? Jön a squeaky bum time

– mondta az Arsenalról a 2002-2003-as Premier League-szezonban Ferguson.

Az oxfordi szótár egyébként így definiálja a kifejezést: Egy kifejezetten feszült időszak, különösen az idény, vagy bajnokság csúcspontjához közeledve. Mourinhóhoz ennél sokkal egyszerűbb frázist kötöttek, egyszerűen betették azt az egész csapattal történő védekezést a szótárba, amelyet csak úgy emlegetnek a szurkolók, hogy beparkolja a buszt a kapu elé egy csapat.

„Nagyon védekező felfogásban játszik egy csapat, jellemzően a legtöbb mezőnyjátékosával a saját térfelén és rendkívül kevés támadó szándékot mutatva – írja a szótár. Ezt a meccstervet a szakírók Mourinhóhoz kötik, habár ezt a kifejezést ő maga soha nem használta.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!