Nemzetközi foci

Fegyverrel is szembeszállna az oroszokkal az ukrán szövetségi kapitány

Paul Faith / AFP
Paul Faith / AFP
Az Orosz Labdarúgó Szövetség az UEFA és a FIFA vezetéséhez fordult Olekszandr Petrakov nyilatkozata miatt: az ukrán szövetségi kapitány ugyanis úgy nyilatkozott, készen áll arra, hogy fegyverrel is megvédje országát.

„Arra gondoltam, ha az oroszok Kijevbe érnek, magamhoz veszem a fegyverem és megvédem a városom. 64 éves vagyok, de számomra ez egyértelmű volt. Azt hiszem, képes lennék kifektetni két-három ellenséget” – nyilatkozta Petrakov.

Kapcsolódó
Közel volt a tragédia Fülöpön: meccs közben dőlt rá a fa a kapura
A hazaiak félóra után már 3-0-ra vezettek, amikor egy kiszáradt fenyő megadta magát.

Azt mondta, miután az oroszok februárban megszállták országát ugyanúgy felébredt benne a nacionalizmus, mint a többi ukrán honfitársában. Jelentkezett is harcolni, de azt mondták neki, egyrészt túl öreg, másrészt nincsen megfelelő fegyveres tapasztalata.

A nyilatkozata kiverte a biztosítékot az Orosz Labdarúgó Szövetségnél, ahol úgy vélik, egy ilyen groteszk és botrányos nyilatkozat nem maradhat következmények nélkül.

„Ez a nemzetközi futball etikai normáival ellentétes magatartás és diszkriminatív az oroszokkal szemben” – írta az UEFA etikai és fegyelmi testületéhez intézett levelében az orosz szövetség.

Amikor országát egy megszálló hatalom megtámadta, Petrakov kész volt megvédeni hazáját. Hogyan lehet ez diszkriminatív ahhoz képest, hogy egy nemzet népirtást követ el egy másik ország ellen?

– reagált az Ukrán Labdarúgó Szövetség meg nem nevezett szóvivője.

Olvasói sztorik