Nemzetközi foci

Nem szöszölt sokat a Chelsea, máris megvan az új edző

Adrian Dennis / AFP
Adrian Dennis / AFP
Graham Pottert nevezték ki a Premier League-ben szereplő Chelsea menedzserének. A 47 éves szakember a szintén élvonalbeli Brightontól érkezik, és a vesztes Bajnokok Ligája-rajt után menesztett Thomas Tuchel helyét veszi át.

Mindenben sikerült megegyezni Graham Potterrel és a Brightonnal is, így a 47 éves szakember veszi át a Chelsea irányítását. Potter neve az elsők közt merült fel azt követően, hogy Thomas Tuchelt szerdán menesztették, a klubja engedélyt adott a tárgyalásokra, majd este már szóbeli megállapodást kötött a londoniakkal.

A Chelsea nem kezdte jól a szezont, Tuchel ideje alatt a legtöbb gólt kapta meccsenként, de ami aggasztóbb, hogy az előrejáték csapnivaló volt. A Dinamo Zagreb elleni meglepő vereséggel rajtolt a csapat a Bajnokok Ligájában, és ugyan ezt követően köszönték meg a klubot 2021-ben BL-győzelemig vezető német szakember munkáját, az angol sajtó szerint nem volt felhőtlen a kapcsolata az új, amerikai tulajdonossal, aki már korábban eldöntötte, hogy edzőt vált.

Kapcsolódó
Miért rúgta ki Thomas Tuchelt a Chelsea?
Nem túlzás, sokkolta a futballvilágot, hogy elküldték a BL-győztes német edzőt. De vajon mi állhat a háttérben?

Potter korábban volt a ghánai futballválogatott technikai igazgatója, majd 2010-ben az akkor negyedosztályú Östersund vezetőedzője lett, amit a svéd élvonalba vezetett és kupát is nyert vele. 2018 nyarán az angol másodosztályba csúszó Swansea edzője lett, majd ugyan nem sikerült feljuttatnia a csapatot, ő maga osztályt váltott, ugyanis a Brighton kérte fel, ahová négy évre írt alá.

15., 16., legutóbb pedig 9. lett vele a Brighton, amely ebben a szezonban kifejezetten jól kezdett, jelenleg a negyedik.

Potter egy labdabirtoklós, sokat támadó (bár a helyzeteivel legendásan rosszul sáfárkodó), magasan letámadó, a taktikáját sűrűn változtató csapatot épített a Brightonból. Az edző mindezek mellett kifejezetten jó játékosmenedzselésben, több labdarúgó is kiemelkedően játszott azáltal, hogy az edző új szerepkört talált neki.

Korábban már felmerült vele kapcsolatban, hogy egy napon majd az angol válogatott szövetségi kapitánya is lehet, de most a Chelsea-nél kapta meg élete lehetőségét. A sokakat foglalkoztató kérdés leginkább az, hogy mekkora lesz a türelem vele szemben.

A Chelsea-nék a következő másfél hétben három meccse lesz: a Fulham és a Liverpool elleni bajnoki, valamint a Salzburg elleni BL-találkozó.

Olvasói sztorik