Nemzetközi foci bajnokok ligája

Miért rúgta ki Thomas Tuchelt a Chelsea?

Denis LOVROVIC / AFP
Denis LOVROVIC / AFP

Egy napig sem volt a hét futballszenzációja, hogy a Dinamo Zagreb a Bajnokok Ligája-nyitányon legyőzte 1-0-ra a Chelsea-t hazai pályán, ugyanis a londoni klub a meglepő vereség utáni délelőttön menesztette Thomas Tuchelt. Azt a menedzsert, akinek az irányításával 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert a csapat.

Kapcsolódó

A Chelsea nem indította jól a szezont, a Premier League-ben hat forduló alatt három győzelme, egy döntetlenje és két veresége van, ezek mellé jött még a zágrábi fiaskó. Ami szembetűnő, hogy bár súlyos összegeket fordított a védelem megerősítésére a vezetőség, a londoniak most voltak a legsebezhetőbbek, mióta a német irányít, de ez még nem is akkora gond, mint az, hogy előrefelé csapnivalóan játszott a csapat.

Ha hinni lehet a The Telegraphnak, akkor nem is az eredménytelenség vezetett Tuchel menesztéséig. Az angol lap értesülései szerint sokkal inkább az új tulajdonos, Todd Boehly-val való egyet nem értés, így már a Dinamo elleni mérkőzés előtt eldőlt a sorsa, a vereség pedig kiváló ürügy volt a kirúgásához.

A Telegraph szerint a klubot májusban felvásároló üzleti csoport fejese a kezdetektől nem érezte azt, hogy Tuchel aktívan részt akarna venni az új klubmodell felépítésében, a hozzáállása és a viselkedése pedig kétkedésre adott okot vezetői szinten. Állítólag azzal sem vágódott be, hogy míg Boehly nagyon meg akarta szerezni Cristiano Ronaldót, a német egy ingerült „nem”-mel lezárta a maga részéről a vitát.

Eleve megmondta, hogy ő maga a futballal és a taktikával akar foglalkozni, nem az igazolásokkal, ugyanakkor miután a sportigazgatótól kezdve a tanácsadói szerepet betöltő Petr Cechig mindenki távozott, nagyobb szerepet akartak neki szánni ebben. Ez is egy töréspont volt Boehly-val való kapcsolatában, miközben új főnöke volt, hogy óránként üzenetekkel és hívásokkal bombázta.

Kapcsolódó
Csercseszov: Remélem, hogy hasonló lesz majd a támadójátékunk, mint az Újpest ellen
Az Európa Ligában kell megállnia a helyét a Ferencvárosnak, de az edzője szerint jó támadójátékkal ez is sikerülni fog.

Akárhogy is, mindössze 19 hónapig volt Thomas Tuchel a Chelsea menedzsere. Ez idő alatt kereken száz mérkőzést játszott a csapat, 60 győzelem mellett 24 döntetlen és 16 vereség volt a mérlege. Megnyerte a BL-t, az Európai Szuperkupát és a klubvilágbajnoki címet, döntőbe vezette a csapatot a Ligakupában és az FA Kupában.

A döntésbe több szempontból is bele lehet kötni kezdve onnan, hogy Tuchel napjaink egyik legjobb edzője, folytatva azzal, hogy ez az ősz a téli világbajnokság miatt eszméletlenül sűrű lesz, eleve a Bajnokok Ligája csoportmeccseit november elejéig lejátsszák. Ha hinni lehet az angol sajtónak, akkor a Brighont irányító Graham Potter az első számú jelölt a helyére, de felmerült már Mauricio Pochettino és Zinédine Zidane neve is.

Olvasói sztorik