Nemzetközi foci

Végleg megszűnt Dzsudzsák egykori sztárklubja

KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Véget ért egy fejezet az orosz labdarúgásban: az egykor multimilliomos tulajdonossal, és világklasszis játékosokkal rendelkező Anzsi Mahacskala nem kapott licencet, így az orosz harmadosztályban sem tudott elindulni.

Kapcsolódó
„Minden szükségletének rabjává tett” – így vallott Ryan Giggs volt barátnője
Folytatódott a Manchester United egykori futballsztárjának pere.

Pedig 11 éve úgy tűnt, egy sikerkorszak veszi kezdetét, 2011. január 18-án a dagesztáni milliárdos, Szulejmán Kerimov vásárolta meg a klubot, és monumentális tervekkel rukkolt elő.

Első lépésként mindjárt világsztárt szerződtetett a világbajnok brazil balhátvéd, Roberto Carlos személyében. 2011 nyarán a klub leigazolta Dzsudzsák Balázst a PSV-től, Jurij Zsirkovot a Chelsea-től, majd augusztus 23-án Samuel Eto’o (Inter) aláírt – az edző pedig a holland Guus Hiddink lett.

A klub az ismeretlenségből a világ egyik leggazdagabb csapatává vált, 2011-12-ben az ötödik, egy szezonnal később a bronzérmet szerezte meg. Bemutatkozhatott az Európa Ligában is, ahol a csoportkört mindkétszer túlélte, de előbb a Newcastle, majd az AZ Alkmaar állította meg a legjobb 16 között.

2013 nyarán aztán Kerimov úgy döntött, hogy kétharmadával csökkenti a csapat éves költségvetését, ennek következtében a sztárok távoztak, az Anzsi pedig az utolsó helyen zárt és kiesett.

Ugyan ez szezonnal később visszajutott, de már nem tudott meghatározó szerepet betölteni az élvonalban.

A 2017–2018-as szezon végén ismét kiesett, de miután az Amkar Perm nem kapott licencet, mégis maradhatott. De csupán egy évig, 2019-ben már semmi sem mentette meg. Olyannyira, hogy licencet a másodosztályra sem kapott, így a harmadosztályban, a keretükben többnyire 20 éven aluli játékosokkal szerepelt.

Miután a harmadosztályra sem lett meg meg a játékengedély, így megszűnt a klub.

A klublicenc hiánya azt jelenti, hogy automatikusan elveszítettük a profi státuszt. De úgy gondoljuk, hogy ez még nem a vég. Hisszük, hogy egy napon Anzsi visszatér, egyszer ez a csillag újra kigyullad, és még fényesebben fog ragyogni!

– állt az Anzsi közleményében.

A klub vezérigazgatója, Abszalutdin Agaragimov azt mondta, az elmúlt három évben mindent elkövettek, de nem tudták megmenteni a projectet – így 45 ember vált munkanélkülivé.

Az orosz harmadosztály küzdelmei már elindultak – immáron az Anzsi nélkül.

Olvasói sztorik