Nemzetközi foci

Anglia hosszabbításban szerzett góllal lett a női foci-Eb győztese

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A házigazda Anglia hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében.

A Wembley Stadionban 87 192 néző volt jelen, ami az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint új rekord az Eb-k történetében, ráadásul a férfiak mérkőzéseit is beleértve.

A csúcsot eddig az 1964-es férfi Eb-döntő tartotta, melyet 79 115 néző előtt játszott Spanyolország és a Szovjetunió csapata a madridi Santiago Bernabéu Stadionban.

A németek a kezdés előtt elveszítették a csapatkapitányukat: a csatár Alexandra Popp megsérült a bemelegítés során, ezért nem léphetett pályára.

Az angolok szereztek vezetést, a 62. percében Keira Walsh a saját térfelének közepéről indította Ella Toone-t, aki 16 méterről a németek kapusa fölött a hálóba ívelte a labdát.

A 79. percben érkezett a német egyenlítés, Lina Magull az öt és feles vonaláról pörgetett a hazai kapuba.

Mivel a rendes játékidőben több gól nem született, hosszabbítás következett. A 110. percben egy szöglet után Chloe Kelly közelről megszerezte a győztes találatot, így a nyolcszoros Eb-győztese németek legyőzésével a tavaly április óta veretlen angolok először lettek Európa-bajnokok.

Sarina Wiegman lett az első edző, aki két különböző nemzet válogatottjával lett Eb-győztes, ugyanis 2017-ben hazája, Hollandia csapatát irányította. A torna gólkirálya – hat találattal és négy gólpasszal –, valamint legjobb játékosa az angol Beth Mead lett.

Eredmény, Eb-döntő:

Anglia – Németország 2-1 (0-0, 1-1, 1-1) – hosszabbítás után
gól: Toone (62.), Kelly (110.), illetve Magull (79.)

 

Az Európa-bajnoki örökrangsor:
8-szoros: Németország
2-szeres: Norvégia
1-szeres: Svédország, Hollandia, Anglia

Olvasói sztorik